Federale Politie blijft volharden in de strijd tegen de drugs. |
05 maart 2015 |
Vijftiental personen opgepakt in Luik en Gent, drugrunners aangehouden in Luik en Kortrijk
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.985.100 Brussel / Tremelo 05 maart 2015.
In het kader van een onderzoek dat in oktober 2014 aanving heeft de Federale gerechtelijke politie van Luik vandaag 5 maart 2015, 13 huiszoekingen uitgevoerd, 9 in Luik en 3 in Gent. Daarbij werden vijftiental mensen opgepakt die allen actief waren in de invoer en verkoop van verdovende middelen.
Tunesiërs zonder verblijfspapieren. De meerderheid van de verdachten in het onderzoek is van Tunesische origine en zijn niét in het bezit van verblijfsdocumenten. Behalve verdovende middelen hebben de Luikse onderzoekers enkele duizenden euro -kleine biljetten- in beslag genomen. Regelmatig bevoorraadde de organisatie zich in Nederland, ongeveer 1 tot 2 kilogram per week, voornamelijk cocaïne en af en toe ook heroïne en cannabis. Een deel van de drugs werd in kleine hoeveelheden verhandeld in Luik, iets wat dagelijks meer dan 2.500 euro opleverde. De grotere hoeveelheden werden aan klanten in Gent en Luxemburg verdeeld.
FGP Luik en Oost-Vlaanderen. Zestien personen zijn opgepakt waarvan een tiental is voorgeleid bij de onderzoeksrechter die het onderzoek leidt. Meer dan 100 politieambtenaren namen deel aan de actie van deze morgen, voornamelijk van de FGP Luik. Zij hebben daarvoor de steun gekregen van de FGP van Oost-Vlaanderen -sites Gent en Dendermonde-.
Marokkaanse familieclan. Ook de streek van Moeskroen, Komen en Kortrijk wordt sinds verschillende jaren geteisterd door een terugkerend probleem van handel in harddrugs -heroïne en cocaïne-, daarbij bevoorraden de leveranciers bijna dagelijks lokale dealers en dealers uit Noord-Frankrijk. Verschillende onderzoeken werden al gevoerd, maar het fenomeen kon nooit volledig worden uitgeroeid omdat aangehouden en veroordeelde leveranciers onmiddellijk door de organisatie werden vervangen. In mei 2014 startte de FGP Bergen-Doornik een onderzoek naar georganiseerde misdaad met de bedoeling om de organisatie achter deze grootschalige drugshandel te ontmantelen. Het betrof een Marokkaanse familieclan uit de streek van Maastricht en Heerlen in Nederland en daarom werden overeenkomsten afgesloten om een gemeenschappelijk onderzoeksteam, of Joint Investigation Team, –JIT- op te richten.
Dagelijkse leveringen. Deze zeer goed gestructureerde organisatie werkte met een callcenter in Nederland dat de bestellingen van de klanten opnam. Vervolgens werden dagelijks leveranciers naar België gestuurd met de bestelde hoeveelheden drugs -voornamelijk heroïne en cocaïne- die aan de klanten moest worden geleverd. Dagelijks vonden de leveringen in de namiddag en ’s avonds plaats, langs de autosnelweg E17 tussen Kortrijk, Moeskroen, Menen en Komen, alsook in Luik.
Aangehouden bij levering. Doorgaans was de koopwaar bestemd voor lokale dealers en dealers uit Noord-Frankrijk. Op donderdag 26 februari 2015, na een onderzoek van verschillende maanden, heeft de FGP Bergen-Doornik een interventie uitgevoerd met de steun van de FGP Luik en de speciale eenheden van de federale politie. Twee leveranciers, één in Luik en één in Kortrijk, werden aangehouden toen ze aan het leveren waren. In Luik werd ook een klant aangehouden. Ongeveer 300 gr heroïne, 60 gr cocaïne en versnijdingsmiddel werden in beslag genomen, alsook een bedrag van 3160 euro, de opbrengst van de verkoop van die dag. Een van de leveranciers had een geladen 9mm-pistool bij zich. De twee voertuigen die de verdachten gebruikten, werden bij de interventie in beslag genomen.
Negen personen aangehouden in Nederland De twee leveranciers werden op vrijdag 27 februari 2015 door de onderzoeksrechter in Doornik, mevr. Demol, onder aanhoudingsbevel geplaatst. Nog op 27 februari 2015 hebben de Nederlandse autoriteiten en het IRC Limburg ‘s ochtendsvroeg een grootschalige operatie uitgevoerd om de criminele organisatie en het callcenter te ontmantelen. Een tiental huiszoekingen vond plaats in Heerlen en Rotterdam, waarbij 9 personen werden aangehouden. Er werd een bedrag van 147.000 euro in beslag genomen, alsook 20 kilo heroïne en verschillende kilo’s versnijdingsmiddel. Er werden ook persen gevonden om de heroïne in te pakken en 4 ook voertuigen werden in beslag genomen.
Goede samenwerking. In dit dossier moet de goede samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse diensten benadrukt worden. Door de oprichting van een gemeenschappelijk onderzoeksteam -JIT- kon het dossier aan weerskanten van de Belgisch-Nederlandse grens tot een goed einde gebracht worden, door gebruik te maken van de materiële elementen die tijdens de gerechtelijke procedures van beide landen verzameld werden.
Bron : Federale politie Bewerking : jvds
Artikel n° : 03/15/5820 Geplaatst : 20:21 5/03/2015 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel |
Laatste update ( 06 maart 2015 )
|