Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926315





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Parket Leuven legt grootschalige drugstrafiek bloot.
13 februari 2015
Tien leden van een internationale drugsbende aangehouden.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.959.000
Leuven / Tremelo 13 februari 2015

De onderzoeksrechter in Leuven heeft tien leden van een internationale drugsbende aangehouden. Begin 2014 kwam de federale gerechtelijke politie Leuven deze criminele organisatie op het spoor. Verschillende lopende onderzoeken bij het parket van Leuven wezen uit dat het ging om een internationale organisatie die zich op grote schaal en op gestructureerde wijze bezighield met de in- en uitvoer van heroïne en cocaïne.

Rechtshulpverzoek.

Deze informatie werd aangevuld met de resultaten van een Canadees rechtshulpverzoek dat in het begin van 2014 werd uitgevoerd in ons land en waarbij grote partijen drugs op het spoor werden gekomen. Al deze beschikbare gegevens werden op 2 september 2014 samengebracht in een gerechtelijk onderzoek bij de onderzoeksrechter te Leuven wat leidde tot de ontmanteling van een internationale drugstrafiek die werd aangestuurd vanuit ons land. Dit alles resulteerde in de aanhouding van verdachten die verbleven in Leuven en het Brusselse.

Bolletjesslikkers.

De bende deed onder andere beroep op bolletjesslikkers -personen die de drugs hermetisch verpakken in kleine bolletjes en deze inslikken- en verstopte ook drugs in de kleding en de bagage van hun koeriers.

Huiszoekingen.

Op maandag 2 februari 2015 werd dan overgegaan tot een grootschalige politieactie die acht huiszoekingen omvatte waarbij de FGP, zoals tijdens het onderzoek, kon rekenen op de steun van PZ Leuven. De huiszoekingen vonden plaats in Leuven, Elsene, Sint-Gillis, Schaarbeek en Ukkel waarbij ook bijstand verleend werd door de speciale eenheden, FGP Brussel en PZ Brussel-Hoofdstad. Op donderdag 5 februari werden er nog drie bijkomende huiszoekingen uitgevoerd. In totaal werden meer dan 100 politiemensen ingezet.

Inbeslagnames.
Er werd bij de huiszoekingen een aanzienlijke som geld gevonden en met behulp van drugshonden werd een kilo bruine heroïne en een halve kilo cocaïne aangetroffen. Daarnaast werden ook versnijding- en
verpakkingsmateriaal voor drugs, reisdocumenten, valse identiteitsdocumenten, financiële transactiegegevens, een geprepareerde valies met dubbele bodem en preparatiematerialen voor bodypackers -personen die de drugs smokkelen door ze te verstoppen in lichaamsholten- aangetroffen. Ook twee voertuigen die gebruikt werden door de bende, werden in beslag genomen. Uit onderzoek blijkt dat de bende grote hoeveelheden drugs per jaar smokkelde en een grote omzet draaide.

Tien aanhoudingen.
Uiteindelijk leidden de verschillende huiszoekingen tot de arrestatie van 15 personen, waarvan er 10 door de onderzoeksrechter werden aangehouden op verdenking van het plegen van inbreuken op de drugwetgeving waaronder het bezitten en het in- en uitvoeren van heroïne en cocaïne, in het kader van een criminele organisatie. De leden van de organisatie zijn allen afkomstig uit Centraal-Afrika -Tanzania, Somalië, Rwanda en Burundi-, maar verblijven voornamelijk in het Brusselse.

Raadkamer.
Drie onder hen hebben de Belgische nationaliteit, één persoon bezit de Nederlandse nationaliteit. Op vrijdag 6 februari handhaafde de raadkamer reeds de aanhouding van vier verdachten. Op dinsdag 10 februari bevestigde de raadkamer eveneens de aanhouding van nog eens vier verdachten in dit dossier. De overige twee aangehoudenen zullen op vrijdag 13 februari voor de raadkamer te Leuven verschijnen.

Bron : Federale politie en Parket Leuven
Bewerking : jvds

Artikel n° : 02/15/5793
Geplaatst  : 9:35 13/02/2015
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Laatste update ( 13 februari 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.