Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926324





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Politie Tremelo : Wat baten kaars en bril-Update1
23 november 2014
Wet brandveiligheid in gebouwen van 19 december 1997 met de voeten treden.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.852.300
Brussel  / Tremelo 23 november 2014.

--- Update 1 20:52 23/11/2014
Politieman in shock na bliksembezoek....
Dat er via een antenne of mast bliksemaschade kan optreden heeft de politie van Holsbeek in mei van dit jaar mogen ervaren, och arme iemand van die flikken was in shock! In Tremelo zou het perfect ook kunnen dat de bliksem even langs komt en dat kan zeer vervelend zijn. Hier het artikel in Morsum Magnificat http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=5698&Itemid=0

--- einde update 1

In 2002 hebben de sjoemelaars van Tremelo bij een niet daarvoor erkend bedrijf -Van Der Heide uit Oevel-, een radioactieve opvanger Preventor van het dak van het huidig politiekantoor laten verwijderen. Op 25 juli 2007 hebben wij Vital Van Dessel daarover aangesproken. Maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil. Op de plaats van de buis waar het tuig was gemonteerd, mogelijk met afwrijfbare Radium 226 besmet, staat een antenne voor de politieradio. Waarom daar nog zo'n antenne die op de oude frequentie van 169 Mhz werkt, nodig is, begrijpen we evenmin. Normaal zou de politie gebruik moeten maken van het ASTRID net en is die Kathrein antenne daar voor niets meer nodig, maar wat is in Tremelo normaal?

Radioactieve besmetting.
Omdat de verwijdering door een niet erkend bedrijf is gebeurd en er met honderd procent zekerheid geen metingen werden verricht op de mast, hebben wij daarover een brief geschreven aan het FANC, het is hun taak om de bevolking tegen de gevaren van de ioniserende stralingen en de besmettingen te beschermen. Als de top van de mast met Radium 226, dat een halfwaardetijd heeft van 1602 jaar, is besmet dan moet die buis als radioactief materiaal verwijderd worden. Is dat niet het geval, mag ze blijven staan.

Onwettig en gevaarlijk.
In de wet van 19 december 1997 "Brandveiligheid in gebouwen" is qua bliksembeveiliging verwezen naar de NBN C18-100. Die norm werd in dat KB genoemd waardoor hij kracht van wet heeft. Een antennemast die kleiner is dan vijf meter, moet met één daalleiding met de aarde verbonden worden. De antennekabel -de buitenmantel- moet vóór dat deze in het gebouw verdwijnt voorzien worden van een speciaal daartoe voorziene aarding kit en verbonden worden met de aarding.

En de risicoanalyse?

Hier zien we dat de aarding onderaan de buis is afgeknipt, incompetentie in de hoogste graad. Het is ook zo dat een dergelijke verticale mast een potentieel gevaar is door een bliksem te worden geraakt. Aangezien er geen afleiding is, kan de ontlading via de antennekabel waarvan de afscherming aan de massa ligt, binnen het gebouw gebracht en dat is een risico voor brand. Dit probleem had Tremelo en haar politie reeds lang in haar risicoanalyse moeten opnemen en de nodige stappen zetten. Ook op de gemeentelijke loods aan de Veldonkstraat is er een gelijkaardige situatie, ook daar is er risico voor het personeel.  

Artikel n° : 11/14/5678
Geplaatst  : 19:19 23/11/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck 

Laatste update ( 24 november 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.