Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926328





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
België enige land in Europa die het Europees Stabiliteitspact kan counteren.
24 oktober 2014
ROEL dient klacht in bij federale regering rond het Europees besparingsbeleid.
Koekelare / Tremelo 24 oktober 2014
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.798.000

Eén van de kleinere partijen die op 25 mei 2014 meededen aan de verkiezingen is ROEL -Recht Op Een Leven-. Ondanks de zwakke resultaten -resultaat dat door ROEL betwist wordt- gaat de partij, onder leiderschap van Andy Vermaut uit Koekelare, strijdvaardig verder met het aanvallen van de gevestigde orde en laat zij regelmatig van zich spreken in regeringskringen. Zo werd in hun strijd voor fiscale en sociale rechtvaardigheid en vooral de gelijkheid van de burgers, door ROEL onder meer een klacht ingediend bij de Belgische federale regering over het Europees stabiliteitspact, temeer omdat België het enige land in Europa is dat momenteel nog een juridisch middel heeft om dit Europees verdrag te counteren

Om geen afbreuk te doen aan de essentie van de berichtgeving, publiceren wij onderstaand integraal het bericht dat Andy Vermaut, lijsttrekker van ROEL bij de verkiezingen van 25 mei, ons toestuurde.

Iedereen die dacht dat de federale regering zelfs niet zou antwoorden op onze klacht rond het Europees besparingsbeleid, zal dus ongelijk krijgen. De advocaat van de federale regering bevestigde dat het voor de federale regering gewoon onmogelijk is om niet te antwoorden. Dit alles precies door het ongelofelijke succes van onze klacht tegen het Europees Soberheidsverdrag. Zelfs Herman Decroo stelde dat deze vordering bij het grondwettelijk hof, zijn interesse wegdroeg, ook Jo Vandeurzen liet aan mij weten dat hij onder de indruk is. Dat betekent dat de klacht door hen wel opgemerkt is.

Dat het allemaal niet onopgemerkt is voorbijgegaan, doet mij enorm veel deugd. Het doet ook veel deugd vast te stellen dat de totaliteit van de burgermaatschappij zich in ons belang erkent. Wat mij ook sterkt, is het feit dat de Vlaamse en Waalse melkboerorganisaties onze klacht inzake het Europees besparingsbeleid ondersteunen, ook zijn er naast het ACOD en de Christelijke bediendenvakbond -Franstalige zijde-, ook twee hoofddelégés van het ABVV die het hebben ondersteund.

Zij stellen vast dat diverse leden van het personeel van steden en ook gemeenten als dusdanig ook zijn getroffen door het Europees besparingsbeleid. Het doet me deugd dat het ACOD met vertegenwoordigers uit de drie gewesten onze klacht rond het Europees besparingsbeleid ondersteunt. Tevens hebben we ook de Christelijke Bediendenvakbond -CNE- en de Liga van de Mensenrechten die ons mee hebben ondersteund voor de klacht tegen het al te felle besparingsbeleid. Ik ben enorm trots over dit gemeenschappelijke vakbondsfront, die ons juridisch en persoonlijk belang toch enorm versterkt. Ook zijn zij van mening dat als onze parlementen zelf het budget niet meer kunnen controleren, mogen we eigenlijk luidop schreeuwen dat we niet meer in een echte democratie leven. Dan wordt het echt allemaal een schijnvertoning. We hebben een lange weg afgelegd.?

In 30 dagen moesten we steunmemoranda vinden om onze klacht mee te ondersteunen. Dit juist in de vakantie, echt toevallig. Toch eigenaardig dat alle 17 bevoegde autoriteiten die op onze klacht konden antwoorden -de regeringen en parlementen- een maand extra tijd gekregen hebben omdat het midden vakantie was. Wij de vertegenwoordigers van de burgermaatschappij, krijgen dat recht niet. Vakantie of geen vakantie; over een toeval gesproken. Het grondwettelijk hof liet ons tevens weten dat ze echt verwonderd waren over de enorme toevloed aan steunverzoekschriften, een 20-tal verzoekschriften ter steun en ter interventie zijn ingediend -memorie van tussenkomsten- in een zeer moeilijke periode. Samen vertegenwoordigen deze memoranda, de twee grootste nationale vakbonden + 80 organisaties uit het Vlaamse middenveld. Ze waren nogal verbaasd bij de griffie van het grondwettelijk hof. Het feit dat er veel binnengekomen zijn, is een politiek feit. Ze zijn dat daar niet gewoon. Dat toont ons politiek draagvlak aan, van hetgeen we aan het doen zijn.

Het grondwettelijk hof heeft de laatste tijd getoond, dat ze meer een ruggengraat hebben. Dit zelfs meer dan de raad van state. De klacht die we hebben ingediend gaat ook over het behoud van onze democratie. We willen niet dat onze stem gewoon een symbolische stem wordt. We willen dat onze stem echt gehoord wordt. Onze verkozenen draaien dankzij het Europees soberheidverdrag nu definitief hun rug naar ons. De grondwettelijke basis van onze politieke juridische structuur zomaar overhoop gooien. Ik kan mij daar vanuit persoonlijk oogpunt, niet mee akkoord verklaren. Een overdracht van bevoegdheden moet op een grondwettelijk correcte manier gebeuren. Zelfs de autonomie van onze gemeentes zit ingebakken in de grondwet. Zelfs dit wordt ondermijnd, dit gebeurt o.a. met omzendbrieven.?
Juridisch slaat dit echt nergens op. Onze aanklacht en debat is dus fundamenteel. Het anticonstitutionalisme mag niet legaal worden. Ofwel verander je de grondwet, ofwel is het Europees soberheidsverdrag niet geldig. Een gewone meerderheid telt niet. Er is een grote contradictie aanwezig. We zijn wel het enige land in Europa dat momenteel nog een juridisch middel heeft om dit Europees verdrag te counteren. Als burger en als belastingsbetaler willen we strijden voor fiscale en sociale rechtvaardigheid en vooral de gelijkheid van onze burgers.

Dit Europees stabiliteitspact lijdt tot meer ongelijkheid en instabiliteit in plaats van gelijkheid en stabiliteit. Het is door de vorige regeringen, op federaal vlak nu de vorige regering in lopende zaken dat er 17 miljard euro op federaal niveau gevonden moet worden, omdat deze regering, net als de Vlaamse regering, Waalse, Brusselse en Duitstalige regeringen en parlementen zich achter dit Europees Soberheidsverdrag hebben geschaard. Deze regeringen hebben hun bewegingsvrijheid zelf beperkt, zonder fundamenteel debat. Vandaar dat het belang van alle Belgische burgers daarmee definitief is geschaad.

Andy Vermaut
Pottebezemstraat 11
8680 Koekelare
gsm 0499357495

Artikel n° : 10/14/5617
Geplaatst : 5:41 24/10/2014
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
   

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.