Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934149





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
MIVB herinnert en waarschuwt : De tram heeft voorrang.
17 oktober 2014
Nieuwe veiligheidscampagne moet dat nog eens benadrukken.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.789.000
Brussel / Tremelo 17 oktober 2014


De afgelopen jaren daalde het aantal tramongevallen maar elk ongeval is er een te veel. Het is daarom dat de MIVB opnieuw uitpakt met een veiligheidscampagne die zich tot alle weggebruikers richt maar in het bijzonder tot de zwakke weggebruikers, om eraan te herinneren dat "de tram voorrang heeft".

Geen voertuig als andere.
Iedereen wordt al eens geconfronteerd met een stresserende situatie zoals een voetganger die op het laatste moment oversteekt, een slecht geparkeerde auto of een voertuig dat plots uitwijkt, voor elke bestuurder een stressmoment, maar dat zijn ze nog meer voor de trambestuurder vooral omdat de tram geen voertuig is als alle andere. Hij rijdt op sporen en kan dus niet eventjes uitwijken voor een hindernis. Bovendien is de grip tussen de tramwielen en de sporen minder groot dan bij een voertuig op banden wat maakt dat de remafstand langer is. Een tram die bijvoorbeeld 40 km/uur rijdt, heeft een remafstand nodig van 40 meter, wat overeenstemt met ruim zijn totale lengte. Daarnaast vervoert hij reizigers die zouden gewond kunnen raken bij bruusk remmen.

Minder ongevallen.
Het aantal ongevallen waarbij een voetganger betrokken was het afgelopen jaar 43 of 7 procent minder dan in 2012, en dit voor 11,15 miljoen afgelegde kilometers. Het gaat om een daling met 23% ten opzichte van het gemiddelde aantal tram/voetganger ongevallen de voorbije zes jaar.

Investeren.

Sinds enkele jaren investeert de MIVB in de verbetering en beveiliging van de omgeving van de tramsporen. Ook de bestuurders worden opgeleid en bewust gemaakt van defensief rijgedrag maar dat alleen is onvoldoende. Om ongevallen te vermijden is ook waakzaamheid geboden en dat nog meer tijdens de herfst wanneer de bladeren vallen, wat de sporen glad maakt, en wanneer het donkerder wordt.

Nieuwe campagne
De nieuwe sensibiliseringscampagne richt zich tot alle weggebruikers maar in het bijzonder tot de zwakke weggebruikers. Er zijn affiches, radiospots, inlassingen in de schrijvende pers en op internet, een integraal beklede tram. De boodschap die gegeven wordt raadt aan “altijd voorzichtig te zijn bij het oversteken” want “de tram heeft voorrang”. De MIVB vestigt ook de aandacht op risicovol gedrag zoals oversteken op een voetgangersoversteekplaats als de tram eraan komt terwijl men verward is door gsm-gebruik of door naar muziek te luisteren met oortjes of een hoofdtelefoon, want een tram kan niet uitwijken of snel stoppen.

Bron : MIVB
Bewerking : jvds
 
Artikel n° : 10/14/5607
Geplaatst : 14:29 17/10/2014
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 17 oktober 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.