Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934154





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Liga voor Mensenrechten stapt naar Grondwettelijk Hof
10 oktober 2014
Slordige wetgeving geeft politie nagenoeg grenzeloze macht om gegevens te verzamelen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.777.500
Brussel / Tremelo 10 oktober 2014

De Liga voor Mensenrechten stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe wet op het politioneel informatiebeheer. Deze wet regelt ondermeer de opslag van persoonsgegevens in de Algemene Nationale Gegevensbank -ANG- en hoewel de mensenrechtenorganisatie de nieuwe wet een "verbetering" noemt ten opzichte van de huidige regelgeving, zien ze ook een aantal slordigheden die de politie een bijna onbegrensde bevoegdheid tot datavergaring toekent.


Wisprocedure.
Zo is er de tekortkoming dat de gegevens van personen die worden vrijgesproken, niet automatisch gewist worden waardoor het risico bestaat dat iemand, ondanks vrijspraak door het gerecht, bij de politie geregistreerd blijft voor een misdrijf. Hiervoor zou, volgens de Liga, een wisprocedure voorzien moeten worden.

Overlast.
Evenmin is er een degelijke regeling omtrent hoe de opslag van gegevens door de bestuurlijke politie moet gebeuren. Zo kan elke vorm van bijv. "overlast" leiden tot langdurige gegevensbewaring in de databanken van de federale politie. Vage begrippen in de wet hebben tot gevolg dat eenieder –getuigen, omstanders, slachtoffers, betrokkene enz- het voorwerp kan vormen van bewaring en exploitatie van de bewaarde persoonsgegevens. Zo loopt elke militant die meeloopt in een vreedzame betoging het risico dat zijn gegevens worden opgeslagen.

Onvoldoende controle.
Bovendien is er ook onvoldoende controle op de opslag en de vernietiging van de gegevens. Enkel de toegang tot de gegevens is voorbehouden aan een controleorgaan, maar de onafhankelijkheid van dat orgaan is niet gegarandeerd. Dit is in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens -EVRM-, waarbij de wet waarborgen moet bieden tegen willekeurige aantastingen door de overheid van het recht op eerbiediging van het privéleven. Daarnaast is ook de bewaringstermijn onredelijk lang. Een archiveringstijd van 30 jaar is in strijd met wat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens -EHRM- als redelijk beschouwt.

Minderjarigen.
De wet voorziet tot slot ook in een zeer ruime mogelijkheid om minderjarigen tussen 14 en 18 jaar te registreren in de ANG die dan bovendien ook nog gebeurt zonder toestemming van een magistraat. Dit is strijdig met het internationaal recht dat bepaalt dat een minderjarige niet als een volwassene mag worden behandeld. Een stommiteit die een jongere op 15-jarige leeftijd beging, kan hem aldus blijven achtervolgen wanneer hij op 25-jarige leeftijd gaat solliciteren. De Liga voor Mensenrechten vraagt met een verzoekschrift aan het Grondwettelijk Hof deze wet op basis van hun argumenten, geheel of gedeeltelijk te vernietigen.

Bron : Liga voor de Mensenrechten
Bewerking : jvds

Artikel n° : 10/14/5594
Geplaatst : 17:15 10/10/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
JVDS
Laatste update ( 10 oktober 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.