Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934381





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Directeur van Greenpeace België blokkeert Wetstraat.
10 september 2014
De levensduur van oude reactoren verlengen is voor Greenpeace geen optie.
Paginabezoekers Morsum Magnificat : 2.734.000
Brussel / Tremelo 10 september 2014

De directeur van Greenpeace België, Michel Genet, en andere actievoerders van de milieuorganisatie hebben vanmiddag de Wetstraat geblokkeerd, meer bepaald de toegang tot de federale regeringsonderhandelingen over de verlenging van de levensduur van de oude reactoren. De milieuorganisatie is van mening dat de verlenging van de levensduur geen optie is en eist structurele maatregelen zoals energiebesparingen en een duidelijke keuze voor hernieuwbare energie.


Totaal onverantwoord

Op het bord van de onderhandelaars ligt het langer dan gepland openhouden van Doel 1 en 2, een optie die voor Greenpeace totaal onverantwoord en onaanvaardbaar is. Samen met activisten blokkeerde Michel Genet de toegang tot de formatiegesprekken voor de volgende regering. “MR, Open VLD, N-VA en CD&V sluiten op dit moment een cruciaal akkoord voor de energietoekomst van ons land. En het gaat de verkeerde richting uit”, zei Michel Genet enkele minuten voordat hij naar Wetstraat 10 vertrok.

Aanbevelingen FANC.
In 2011, nadat Doel 1 en Doel 2 de befaamde stresstests hadden ondergaan, deed het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle -FANC- een reeks belangrijke aanbevelingen om de veiligheid te verbeteren. Maar uit een recent rapport van datzelfde FANC blijkt dat een groot deel van deze maatregelen nooit genomen zijn. De twee kernreactoren zouden immers sluiten in 2015. Om de aanbevelingen nu nog te implementeren zou twee tot drie jaar nodig zijn, met een kostenplaatje van minstens 600 miljoen euro per reactor. In 2012 beval een kritische, onafhankelijke analyse van de stresstests zelfs de onmiddellijke sluiting van Doel 1 en Doel 2, omdat de risico’s te groot zouden zijn. De oude reactoren zijn bijvoorbeeld niet uitgerust met een gefilterd ventilatiesysteem om radioactieve gassen af te laten ingeval een incident zich voordoet.

Prutswerk.
Greenpeace aanvaardt het hoegenaamd niet dat de onderhandelaars zo licht over het Belgische energiebeleid gaan en stelt dat het langer openhouden van Doel 1 en 2 een nepoplossing is die de bevoorradingsproblemen op korte termijn, niet oplossen. Het wordt zelfs prutswerk genoemd waarmee het land steeds verder achterop hinkt inzake energiebeleid.

Blunder.
Greenpeace verzet zich tegen een nieuwe blunder nadat vorig jaar het FANC de toestemming gaf om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 weer aan te schakelen, met de geruststelling dat ze “101 procent betrouwbaar zijn”. Intussen weten we beter, aldus Greenpeace. De onderhandelaars mogen beslissen wat ze willen, maar het is uiteindelijk het FANC dat groen licht moet geven voor een levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2.

Bron : Greenpeace
Bewerking : jvds

Artikel n° : 09/14/5545
Geplaatst : 19:23 10/09/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 12 september 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.