Greenpeace : Afschakelplan symptoom van rampzalig energiebeleid. |
03 september 2014 |
Regering moet werk maken van aanvullende maatregelen op kort termijn.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.725.700 Brussel / Tremelo 03 september 2014
Met een email bericht laat Greenpeace weten wat zij denkt over het afschakelplan dat vandaag werd voorgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet -CDH-. Zij noemen het symptomatisch voor het energiebeleid van dit land omdat het te sterk focust te op de winter van 2014-2015 terwijl België een ernstig bevoorradingsprobleem heeft voor de komende drié winters. Ook in 2016 en 2017 mag het licht niet uitgaan.
Rampzalig energiebeleid. "Het afschakelplan is symptomatisch voor het rampzalige energiebeleid in dit land", zegt Jan Vande Putte, energiecampaigner bij Greenpeace België. “Het lange termijn denken ontbreekt over de hele lijn. We hebben niet één winter een probleem, maar drié winters. Het is de taak van onze regering om de bevoorradingszekerheid te garanderen tot 2017. Maar waar zijn de structurele maatregelen die daarvoor zullen zorgen? Vragen aan de bevolking om hun tv uit te zetten is lachwekkend".
Aanvullende maatregelen op korte termijn. Omdat België nog een enorm besparingspotentieel heeft wil Greenpeace dat het afschakelplan aangevuld wordt met het opleggen van energiebesparing, zoals een nationaal verlichtingsplan. Ook verwacht Greenpeace een actievere rol van de distributienetbeheerders in demand-side-management voor de bedrijven, de tertiaire sector en de huishoudens.
Geen levensduurverlenging. Volgens Greenpeace is kernenergie het probleem en niet de oplossing. Voor hen moeten Doel 3 en Tihange 2 definitief gesloten blijven omdat we, naar hun mening, in dit debacle verzeild zijn geraakt door een jarenlang non-beleid op energievlak en het monopolie van GDF Suez. Het is voor Greenpeace dan ook geen optie om het leven te rekken van bejaarde kernreactoren, waarvan de houdbaarheidsdatum reeds ver verstreken is. Door de te grote afhankelijkheid van deze verouderde en onbetrouwbare technologie zal de bevoorradingszekerheid opnieuw in het gedrang komen. En door de aanhoudende onzekerheid over de sluiting worden investeerders telkens opnieuw afgeschrikt om te investeren in hernieuwbare energie of gascentrales.
Energieakkoord. De milieubeweging wil bovendien dat de federale regering nù werk maakt van een nationaal energieakkoord dat breed maatschappelijk gedragen is én past binnen de Europese doelstellingen voor 2030. Voor Greenpeace is een stabiele groei van hernieuwbare energie en het opleggen van ambitieuze energiebesparing cruciaal. Ook moeten tijdelijk voldoende flexibele gascentrales ingezet worden en moet geïnvesteerd worden in de uitbouw van interconnectie. Zo kan België een voortrekker worden in de uitbouw van een Europees elektriciteitssysteem.Het uitgebreidere eisenpakket van Greenpeace kunt u vinden op : http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/image/2014/mei%202014/eisenpakket%20NL.pdf
Bron : Greenpeace Bewerking : jvds
NVDR. Het is altijd vreemd dat er nooit verantwoordelijken worden genoemd, deze redactie heeft in het verleden voldoende kritiek geuit op het beleid van Moerman, Verwilghen, Magnette en met Wathelet was het geen sikkepit beter, Marie Pierre Fauconnier was alleen maar bezorgd voor de strategische olievoorraden. Eerlijk toegegeven dat Staatssecretaris Oliver Deleuze wel iets heeft ondernomen, maar Deleuze werd door Fernand Sonck, dus door zijn eigen administratie, tegengewerkt. De groenen zijn er de schuld van dat de energie nog duurder is geworden door de decentrale energieproductie die de bevolking nog heel veel gaat kosten. Het is één pot nat en "Het Volk" betaalt het gelag - Erik Verbeeck
Artikel n° : 07/14/5534 Geplaatst : 16:54 3/09/2014
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
|
Laatste update ( 03 september 2014 )
|