Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926330





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Schauvliege geeft uitstel inzaaidata wegens aanhoudende regen.
29 augustus 2014
Uitstel voor groenbedekkers in Polders en Leemstreek en vanggewassen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.718.200
Brussel / Tremelo 29 augustus 2014

Door de aanhoudende regenval heeft Vlaams minister Joke Schauvliege besloten aan de landbouwers uitstel te geven voor het inzaaien van zowel vanggewassen als groenbedekkers in de Polders en Leemstreek.

Vanggewassen.
De bemesting na de hoofdteelt van onder meer graangewassen is beperkt tot 60 kg stikstof per hectare op voorwaarde dat een vanggewas wordt ingezaaid vóór 1 september. De aanhoudende regen zorgt echter voor een vertraging van de oogstwerkzaamheden en de nodige bodembewerkingen voor het inzaaien van dit vanggewas. Sinds 2011 verbiedt het Mestdecreet het bemesten met vloeibaar dierlijk mest, andere meststoffen en kunstmest na de oogst van de hoofdteelt. Alleen wanneer tijdig een vanggewas ingezaaid wordt, kan een beperkte bemesting van 60 kg N/ha via deze meststoffen toegediend worden. Om van die maatregel gebruik te kunnen maken moet het vanggewas echter vóór 1 september worden ingezaaid maar vanwege de regenval van de afgelopen weken zijn zowel de oogstwerkzaamheden als de noodzakelijke bodembewerkingen uitgesteld. Dit heeft de minister doen besluiten de landbouwers uitel te verlenen tot 10 september voor het inzaaien van de vanggewassen.

Groenbedekkers.
Aan landbouwers in de Polders en de Leemstreek wordt rechtstreeks een specifieke steun voor groenbedekkers toegekend op voorwaarde dat deze groenbedekkers worden ingezaaid vóór 1 september. Net zoals bij de landbouwers die vanggewassen inzaaien zijn de voorafgaande werken als oogsten en bodembewerking  door de aanhoudende regen vertraagd zodat het tijdig inzaaien in goede bodemcondities voor 1 september niet mogelijk is. Ook hier heeft de minister besloten dat de inzaaidatum voor de groenbedekkers wordt uitgesteld tot 10 september.

Bron : Kabinet Minister Schauvliege
Bewerking : jvds
 
Artikel n° : 08/14/5521
Geplaatst : 4:43 29/08/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.