Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934522





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Homans plukt vruchten uit onderzoeken Morsum Magnificat.
04 augustus 2014
Voorbeelddossier over koppel die sociale woning huurt al lang uitgevlooid.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.683.200
Tremelo 4 augustus 2014

In maart 2014 onderzocht deze redactie een dossier van de verhuring van een sociale woning aan de Negenbunders te 2220 Heist-op-den-Berg / Pijpelheide. De woning wordt al sinds 2002 verhuurd door de sociale bouwmaatschappij CV De Zonnige Kempen te Westerlo aan Chantal L., die er sinds geruime tijd met haar nieuwe vriend samenwoont. Gezien door het samenwonen met de nieuwe vriend Paul J., het gezamenlijk inkomen fel gestegen is, heeft Chantal in feite geen recht meer om in een sociale woning te wonen, maar er is meer.

De wet.
We contacteerden daarover Luc Stijnens van de Zonnige Kempen die het resultaat van ons onderzoek, voor zover dat kon, beaamde. Maar, zei Luc " De Zonnige Kempen sluit contracten af van onbepaalde duur, als de bewoner meer inkomen krijgt, dan wordt a rato de huur verhoogd wat voor een dergelijke woning in de publieke sector zou moeten betaald worden, we passen alleen maar de wet toe. Huurders die meer verdienen ook meer huur moeten betalen, dat is de wet en die moeten wij volgen ", ook "over wetgeving is er inderdaad een en ander te vertellen" voegt Luc Stijnens er aan toe.

Compensatie.
Binnen sociale huurwoningensector gebeurt er eigenlijk een compensatie tussen mensen die meer en minder betalen. De maatschappijen ontvangen een toelage om woningen te bouwen, maar indien alle bewoners slechts het minimum aan huur betalen is dat onvoldoende om de leningen terug te betalen. Het is dus in feite zo dat die maatschappijen gediend zijn met huurders die wat meer betalen wat de overheid ten goede komt, hoe meer van dergelijke huurders, hoe minder zij financieel moet bijspringen!

Getto's
Het toelaten van in feite niet gerechtigde huurders die meer dienen te betalen, dus in feite niet behoren tot de sociale klasse, gaat de gettovorming tegen, zegt Luc Stijnens, maar daarmee zijn wij het feitelijk oneens, gettovorming is er sowieso al overal, voorbeelden daarvan zijn Genk, Kolderbos en Sledderlo, maar dat weet Luc Stijnens zogenaamd niet. Het komt er op neer dat de wet het voorziet wegens een contract van onbepaalde duur, dat staat zelfs in het Staatsblad. In het geval van Chantal L. betalen de huurders een huur in de toestand waarin ze zich toen bevonden en het toen opgemaakte contract is wet, het is geen contract 3,6,9, maar wel voor onbepaalde duur. 

Meldingsplicht.
Indien de gezinssituatie wijzigt, is de huurder contractueel verplicht om dat aan de verhuurder te melden, wij kunnen dan aan de RWO inspectie vragen om na te gaan wie daar extra is komen bijwonen, maar " De Zonnige Kempen heeft dat al een paar keer gevraagd, maar daar hebben ze voorlopig geen tijd voor " dixit Luc Stijnens. Nogmaals een bewijs dat de overheid niet fatsoenlijk functioneert.

Tussen wal en schip.

Momenteel kunnen we Liesbeth Homans noch haar medewerker Jan Van Der Vloet nergens bereiken, officieel is hun kantoor volgens het Vlaams Parlement N4.16 aan de Leuvenseweg 86, maar in de praktijk is dat niet zo. Homans moet in principe al aan het Martelarenplein zetelen, maar wellicht wil Freya haar sleutel niet geven …

Hoe groot is de fraude?
Meer volgt in MM_229_04  

Artikel n° : 07/14/5480
Geplaatst  : 10:30 4/08/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 04 augustus 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.