Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934799





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
OCMW Tremelo schuift hete aardappel door naar Fedasil-Update1
10 juni 2014
Conformiteit LOI woningen zou door Fedasil worden bepaald.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.609.400
Brussel / Tremelo 10 juni 2014.

--- Update 1 19:48 10/06/2014
De pot verwijt de ketel ...
Met een e-mail van vandaag laat Fedasil -Mieke Candaele- ons het volgende weten : " De opvangplaatsen in de LOI's worden op geregelde tijdstippen gecontroleerd door de diensten van Fedasil. Het is natuurlijk steeds mogelijk dat er tussen de controles in defecten of gebreken ontstaan. Het is in dat geval aan de beheerder van het pand om de nodige herstellingen uit te voeren ..", einde citaat. Het komt hier op neer, dat Fedasil en het OCMW mekaar naar de verantwoordelijkheid wijzen, maar in feite alle twee bewust voor de struisvogelpolitiek kiezen. De panden waarin asielzoekers worden gedumpt voldoen niet aan de wettelijke voorschriften, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.


Woning aan vijf asielzoekers in Tremelo ter beschikking gesteld, vuile stinkende boel -foto- ... zo asociaal zijn OCMW's die mensen "dumpen".

Onmenselijk en asociaal.
We hebben hier in Tremelo andermaal het bewijs geleverd dat OCMW's hun wettelijke verplichtingen miskennen, zich onmenselijk en asociaal opstellen en qua verhuring van panden de wet overtreden en zo hebben wij dat aan de voorzitter van het OCMW van Tremelo -Jan Van Herck CD&V- tijdens het onderhoud van 6 juni ook gezegd.
--- einde update 1 

Het OCMW van Tremelo -en andere- stellen in het kader van het "Lokale Opvang Initiatief voor asielzoekers" woningen ter beschikking, België heeft in dat kader in 1951 de conventie van Genève ondertekend maar België heeft een hoop wetten die ze, met alle gevolgen van dien, nooit respecteert. Het is de bedoeling van het LOI te zorgen voor huisvesting, voeding, medische verzorging, leefgeld, onderwijs, vrijetijdsbesteding, psychosociale begeleiding en uitleg en bijstand over de asielprocedure voor asielzoekers.

Conformiteit van woningen.
Ons land kent een aantal wetten die betrekking hebben op de kwaliteit van de woningen, die vinden we in het Burgerlijk Wetboek en het Decreet houdende de Vlaamse Wooncode. Fedasil coördineert de verschillende opvangstructuren en waakt erover dat ze allemaal dezelfde kwaliteit bieden. In totaal zouden er meer dan 25.000 opvangplaatsen zijn die over heel België verspreid zijn. Maar uit een onderzoek dat deze redactie recent in Tremelo is opgestart, blijkt dat de woningen in een dergelijk LOI project in de verste verte niet voldoen aan het Decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997 en de OCMW's van Fedasiel subsidie ontvangen voor woningen die niet in orde, ergo, gevaarlijk zijn.

Doorschuiven.
Niettegenstaande de huurwetgeving duidelijk is, is het de burgemeester in het kader van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet die verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid, maar ook deze lapt dat aan diens laars. Het OCMW van Tremelo ging al eerder in 2005 in de fout, datzelfde jaar ook bij de verhuring van een pand te Tremelo, die gewezen asielzoeker woont nu weer in een krot. Nu krijgen wij ook de bewijzen in de hand dat zij -OCMW en Fedasiel- asielzoekers in woningen stoppen die een gevaar betekenen voor ontploffing -gas- en elektrocutie -foto inzet-. Het OCMW van Tremelo bij monde van Peggy V., die de LOI dossiers zou beheren, verwijst naar Fedasil. Of het OCMW van Tremelo zómaar de ogen mag sluiten voor niet conforme, de facto gevaarlijke situaties voor personen en goederen -sic- is natuurlijk een andere vraag.

Schuldig verzuim.
Als het OCMW een woning huurt die in principe wegens "niet conform" niet kan verhuurd worden, zij dat toch met belastinggeld doen, dan houden zij overtredingen in stand en dat is volgens deze redactie niets minder dan schuldig verzuim. Zo betaalde het OCMW van Tremelo zonder één poot aan die woning uit te steken om te verbeteren, over een periode van negen jaar om en bij de 67.000 euro aan de -malafide- verhuurder. Klap op de vuurpijl is dat de volgende -sociale- huurder de boel mag opknappen en de eigenaar het vertikt om zijn wettelijke verplichtingen na te komen! Het OCMW brengt dus mensen die het al moeilijk hebben, nog meer in de problemen.   

Elektrocutie gevaar.

Het OCMW van Tremelo verhuurt een oud gebouw dat tot vijf kamers werd omgebouwd, maar niet voldoet aan het Kamerdecreet van 4 februari 1997, nog erger, er is elektrocutie gevaar dat op een zeer eenvoudige wijze kan worden opgeheven, maar het OCMW van Tremelo heeft dermate veel lef, dat zij dat blauw, blauw durven te laten, wie zal het -behalve deze redactie- aandurven om het OCMW daarop aan te spreken, of erger, te beschuldigen!.

Goed genoeg voor asielzoekers!


Stopcontacten zonder afdekplaat : strijdig met art.34 AREI, elektrocutiegevaar. Maar dat is niet het enige wat aan de elektrische installatie hapert, ze is na wijzigingen vast en zeker niet gekeurd.

Prutsers.
In 2002 heeft het OCMW van Tremelo ook al geknoeid met het verbouwen van een elektrische installatie in een gebouw dat ze aan de Tremelosesteenweg 146 deels verhuurden en waar later door een niet conforme elektrische installatie, brand met elektrische oorzaak is ontstaan. Morsum Magnificat heeft daarover destijds een dossier ingediend bij de minister van Economische Zaken, Marc Verwilghen. Verwilghen deed er iets mee, maar kreeg tegenwind van het Brussels Gewest waardoor de zaak mismeesterd werd en er op 1 april 2006 een KB is verschenen dat oplegde dat de elektrische installatie dient gekeurd bij verkoop van een woning in plaats van bij de verhuur, wat voor deze redactie een must is.

Wonen Vlaanderen.
Bij de wooninspectie van Wonen Vlaanderen Vlaams Brabant toont men interesse om te vernemen dat Fedasil zich zou inlaten met inspecties wat de taak is van Wonen Vlaanderen, "dat moet door het beleid worden behandeld' klinkt het daar.

Fedasil.
Bij Fedasil heeft men nog niet gereageerd, de persverantwoordelijke heeft onze vragen ontvangen, maar we wachten op antwoorden.

Burgemeester.

De burgemeester van Tremelo die overeenkomstig art. 135 van de nieuwe gemeentewet verantwoordelijkheid draagt, hebben we nog niet aangesproken, evenmin als OCMW voorzitter Jan Van Herck, die hebben we op 6 juni gemeld dat onze acties voor meer veiligheid en conforme woningen, zelfs na dreigingen en tegenwerking, zonder meer verder gaat. 

Artikel n°: 06/14/5393
Geplaatst : 11:05 10/06/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 11 juni 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.