Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934935





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Nog meer controle bij zwakkeren : POD Maatschappelijke Integratie gaat werken met "knipperlichten"
04 juni 2014
Kruising gegevensstromen KSZ, moeten sociale fraude tegengaan.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.601.300
Brussel / Tremelo 04 juni 2014.

De POD Maatschappelijke Integratie, -POD MI- van wie één van de kerntaken het bestrijden van armoede is, zit niet stil. Zij  ontwikkelden een toepassing die toelaat om alle toelage-aanvragen welke betrekking hebben op een leefloon en/of maatschappelijke integratie te kruisen met gegevens uit een aantal gegevensstromen van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid -KSZ-. Wanneer vastgesteld wordt, of als er een vermoeden is van misbruik en/of fraude, wordt een "knipperlicht" overgemaakt aan het betrokken OCMW. De toepassing is reeds operationeel en vanaf juni worden de eerste knipperlichten verstuurd.

Sociale fraude.
OCMW's die een leefloon uitbetalen aan een sociaal zwakkere of maatschappelijke hulp verlenen kunnen daarvan terugbetaling vragen aan de POD MI. Bedoeling is om vanaf nu, alle aanvragen tot terugbetaling te kruisen met een aantal gegevensstromen van de KSZ waarmee de POD MI enerzijds de OCMW's wil ondersteunen maar anderzijds ook sociale fraude wil tegen gaan. Na de eerste kruising volgt een maandelijkse kruising van alle lopende dossiers, waarmee men wil vermijden dat de maatschappelijke hulp en het leefloon verder lopen terwijl de toekenningvoorwaarden niet meer vervuld zijn. Bij tegenstrijdigheden krijgt het OCMW een knipperlicht en dient ze dit te onderzoeken.

Herziening.
Het knipperlicht moet leiden tot een onderzoek van het betreffende dossier en eventueel moet er een herziening van de beslissing komen. Als dat niet het geval is moet het OCMW dit motiveren volgens een
welbepaalde procedure. De POD MI zal maandelijks aan het OCMW een overzichtslijst overmaken met de dossiers waarvoor een knipperlicht werd vastgesteld.

Aanleiding knipperlicht.
Er zijn veel redenen om over te gaan tot het verzenden van een knipperlicht, we noemen er enkele.
- Nagegaan wordt voor hoeveel kinderen de POD MI de kinderbijslag betaalt, tegelijkertijd wordt nagegaan voor hoeveel kinderen de RKW kinderbijslag betaalt. Als het opgegeven aantal kinderen niet overeenstemt met het aantal waarvoor POD MI en RKW gezamenlijk kinderbijslag betalen wordt er een knipperlicht verstuurd. Voor de geboortepremie idem dito, als een premie werd aangevraagd bij de POD MI maar uit de gegevensstroom van de KSZ blijkt dat RKW ook een geboortepremie betaalde, wordt er een knipperlicht verstuurd.
  - Er zal, wanneer een toelage in het kader van een activering werd aangevraagd, een knipperlicht worden gegeven als uit de KSZ-stroom blijkt dat de RVA dezelfde uitkering in dezelfde periode heeft uitbetaald.
  - Voor alle aanvragen tot terugbetaling van leefloon, zal een knipperlicht worden gegeven wanneer wordt vastgesteld dat de bedragen uit de KSZ-stroom en het toegekende leefloon samen minstens 5 procent hoger zijn dan het bedrag waarop de begunstigde volgens zijn categorie recht heeft.

Bent u geïnteresseerd om te weten hoe de POD MI de armen en sociaal zwakkeren nóg meer door de mangel haalt, ga dan zeker even naar :  http://www.mi-is.be/be-nl/start


Bron : POD Maatschappelijke Integratie.
Bewerking : jvds

Artikel n° : 06/14/5385
Geplaatst : 17:23 4/06/2014
Redactie Morsum Magnificat Professioneel

Laatste update ( 11 juni 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.