Big Brother Award 2014 wordt op 4 juni door de Liga voor Mensenrechten uitgereikt. |
28 mei 2014 |
Big Brother is overal en tast onze privacy aan.
Gent / Tremelo 29 mei 2014 Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.592.000
Zoals iedereen ondertussen wel weet en ervaart, worden we constant in de gaten gehouden, geregistreerd, gesurveilleerd of geanalyseerd, hetzij zogenaamd voor de veiligheid of voor commerciële doeleinden. Hoe dan ook, onze privacy wordt constant geschonden en dat terwijl onze privacy erg belangrijk is. Voorlopig is onze privacy het zwakke, half-vergeten broertje in de familie van de mensenrechten. Big Brother is overal; in de supermarkt, in de straat, in de wetten én in onszelf.Daarom reikt de Liga voor Mensenrechten ook dit jaar de Big Brother Awards uit en het is het publiek dat kan bepalen wie dit jaar de prijs voor het aantasten van ons recht op privacy in de wacht sleept. Iedereen kan tot en met 2 juni 2014 stemmen op www.bigbrotherawards.be.
Er dingen voor deze 4e editie, 9 opvallende kandidaten mee naar de prijs : 1. Chipbandjes Rock Werchter : Tijdens Rock Werchter worden vrolijk ogende, gechipte polsbandjes aangeboden waarmee tegelijkertijd op een bijna kinderlijk eenvoudige manier persoonlijke data ontfutseld worden aan de argeloze festivalgangers.
2. Dataretentiewet : Bedoeling is de Europese Dataretentierichtlijn in een Belgische wet te gieten. De Dataretentiewet verplicht internetproviders en telecombedrijven een heleboel metadata bij te houden over het surf-, mail- en belgedrag van alle gebruikers. Opnieuw een nieuwe fase in de aantasting van onze privacy.
3. eCall : Elke nieuwe wagen wordt binnenkort verplicht uitgerust met gesofistikeerde eCall technologie, een alarmsysteem dat bij een ongeval automatisch de hulpdiensten stuurt. Grondige analyse van het eCall-systeem onthult echter een technologie met tal van mogelijkheden en niet enkel op het vlak van hulpverlening, maar ook voor politie- en justitiediensten, verzekeraars, belastingdiensten, de geheime dienst en zelfs voor criminele groepen.
4. Louis Michel : Deze politicus heeft door zijn wilde amendementsdrift -229 keer waarvan er 158 als "privacy onvriendelijk" beschouwd kunnen worden- bewezen aan welke kant hij staat. Zoals zoveel politici neemt hij klakkeloos lobbyteksten van de bedrijfslobby over om ze daarna als "eigen standpunten" in wetten en richtlijnen te gieten.
5. Privacy te koop : Voor het gebruik van gratis online diensten betalen we met onze privacy. Een paar pientere marketeers zagen het gat in de markt en bieden een nieuwe generatie privacyvriendelijke tools aan waarvoor grof betaald moet worden.
6. Procureur-generaal Liégeois : hij bepleit onomwonden een DNA-databank voor pasgeborenen en dit onder het mom van de veiligheid. Dat daarmee privacy en persoonlijke vrijheden ondergeschikt worden gemaakt aan de veiligheid is blijkbaar bijzaak. Liégeois is allesbehalve blij met zijn nominatie. Hij stelt in een vier pagina's lange reactie dat het voorstel zijn mening niet correct weergeeft en noemt de nominatie een schending van zijn vrije meningsuiting en recht op privacy. 7. Sharenting : Enthousiaste ouders zetten, vol goede bedoelingen, foto's van hun nageslacht op het net. Allemaal goed bedoeld maar het schendt wel de privacy van het kind dat wereldwijd te kijk wordt gezet in soms genante situaties.
8. Smartphones : Met de smartphone dragen we de grootste spion op zak die digitale sporen achterlaat in cyberspace. De smartphone is herleid tot een publiek dagboek waaraan potentieel miljarden mede lezers in kunnen grasduinen. 9. Verkoop persoonsgegevens : Hiermee wordt een persoon een verhandelbaar product.
Meer weten over de mensenrechten ? Ga naar http://www.mensenrechten.be Artikel n° : 05/14/5379 Geplaatst : 21:12 28/05/2014
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel jvds
|
Laatste update ( 28 mei 2014 )
|