Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926347





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Huiszoekingen en arrestaties in onderzoek naar rondtrekkende dadergroepen.
20 december 2013
Cel Boabab verricht 7 arrestaties in het kader van autodiefstallen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.339.000
Brussel / Lanaken 20 december 2013.

Op donderdag 19 december 2013 werden een aantal huiszoekingen en arrestaties uitgevoerd, dit in het kader van een federaal onderzoek naar rondtrekkende dadergroepen, een prioriteit van het federaal parket. Het betrof handelaars in gestolen voertuigen die in de Brusselse agglomeratie gevestigd waren.


Permanent contact.
Het was in juli 2013 dat de FGP Brussel inlichtingen in handen kreeg omtrent de handelaars en verder onderzoek bracht aan het licht dat de betrokken verdachten permanent in contact stonden met een misdaadmilieu uit het Noorden van Frankrijk. Het is bij deze Franse medeplichtigen onder andere, dat de verdachten gestolen voertuigen ophaalden, maar de Franse filičre was niet de enige bevoorradingsbron van deze criminele organisatie, de verdachten pleegden ook voertuigdiefstallen in België om hun verboden handel te bevoorraden.  

Omkatten.

In de loop van het onderzoek werden onderzoeksmethodes aangewend, die de professionele technieken aan het licht brachten die de verdachten gebruikten om hun illegale handel te organiseren. De plaatsen waar de voertuigen afkomstig van de trafiek werden gestald, evenals de technieken en de plaatsen om de voertuigen om te katten konden worden geďdentificeerd. Mogelijke banden met een douaneagentschap worden verder onderzocht. Het was de intensieve samenwerking en de uitwisseling van expertise tussen de Brusselse speurders en hun collega’s van de onderzoekscel BAOBAB die bepalend waren voor het onderzoek.

Boabab.
De cel Baobab is een gemengde ploeg die bestaat uit speurders van drie gedeconcentreerde gerechtelijke diensten van de Federale Gerechtelijke Politie, meer bepaald de FGP’s van Ieper, Kortrijk en Doornik. De cel werd in april 2012 opgericht als antwoord van het federaal parket en de federale politie op een plotse toename van het aantal diefstallen met geweld gepleegd door groepen daders afkomstig van de Rijselse metropool en de voorsteden ervan. In die periode kreeg de regio aan de Franse grens het hard te verduren door een reeks diefstallen van het type ramkraak, carjacking en homejacking van luxevoertuigen die het werk waren van die bendes.

Zware straffen.
Systematisch werden door de cel Boabab de strafbare feiten aangepakt die de drie gerechtelijke arrondissementen teisterden en zij brachten een criminele organisatie aan het licht gebracht binnen dewelke de speurders duidelijk de rol van elke dader hebben kunnen vastleggen. Dit zorgvuldig gevoerde onderzoek heeft geleid tot de arrestatie en de veroordeling tot zware gevangenisstraffen van sommige leiders van deze organisatie, waardoor er een spectaculaire daling van de feiten werd vastgesteld. Het is bewezen dat de zware straffen voor hun medeplichtigen een belangrijk ontradend effect op de criminelen heeft gehad, wat een verschuiving van het fenomeen teweeg heeft gebracht.

Meer dan 30 huiszoekingen.

Het is nodig om de wortels van het fenomeen aan te pakken om de onderliggende criminele structuren bloot te leggen en de helers van gestolen voertuigen te vervolgen en te laten veroordelen. In deze context werden er op 19 december 2013 meer dan 30 door de onderzoeksrechter bevolen huiszoekingen gedaan in de Brusselse agglomeratie, huiszoekingen die plaatsvonden zowel bij de verdachten als in boxen en garages die dienden om de voertuigen te verbergen en om te katten.

De buit.
Bij de huiszoekingen werden volgende zaken in beslag genomen: een twintigtal voertuigen die gestolen werden of waarvan vermoed wordt dat deze gestolen zijn -de verificaties daarvan zijn aan de gang- materiaal om gestolen voertuigen om te katten, blanco boorddocumenten, stempels, een elektronisch apparaat bestemd om voertuigen te ontgrendelen, 26.000 euro en 4 kg marihuana. Documenten en informaticamateriaal werden in beslag genomen en zullen worden geanalyseerd.

Raadkamer.
Naar aanleiding van deze operatie werden 7 personen van hun vrijheid beroofd en overgebracht naar de lokalen van de federale gerechtelijke politie van Brussel voor verhoor. Twee ervan werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter uit hoofde van deelname aan een criminele organisatie. Maandag 23 december verschijnen zij voor de Raadkamer te Brussel.

Bron : Openbaar Ministerie.
Bewerking : jvds

Artikel n° : 12/13/5229
Geplaatst : 18:53 20/12/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

 


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.