Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926348





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol : Grensoverschrijdende actie in 37 Europese luchthavens.
14 december 2013
Succesvolle operatie "Goodeye" gedurende oktober.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.331.000
Brussel / Lanaken 14 december 2013

Gedurende de maand oktober hebben de autoriteiten uit 13 Europese landen, met de steun van Europol, op 37 Europese luchthavens controles uitgevoerd. Doel daarvan was om de visie op het uitgaande verkeer op de luchthavens te verbeteren en koeriers van illegale goederen te detecteren onder de enorme aantallen vertrekkende passagiers.


Workshop.
Een week voor de aanvang van de operatie werd een workshop georganiseerd op Amsterdam Schiphol Airport waar een uitwisseling van goede praktijken plaatsvond en instrumenten en tactieken met betrekking tot uitgaande passagiers werden uitgewisseld. De workshop werd bijgewoond door 35 deelnemers bestaande uit vertegenwoordigers uit de verschillen wetshandhavingsinstanties die op Europese luchthavens werken alsook door verbindingsofficieren van Europol. 

Gemengde teams.

België, Cyprus, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Portugal,Spanje, Schotland en Zweden namen deel aan de actie met diverse grenswachten en douane-agentschappen. Zij werkten in gemengde teams samen om op die manier hun vaardigheden en competenties uit te wisselen.

Resultaten.
In totaal werden 1.295 vertrekkende passagiers gecontroleerd hiervan werden 37 personen gearresteerd en aangehouden voor verder onderzoek waaronder vier personen voor mensensmokkel en mensenhandel en tien sigarettenkoeriers. Er werd meer dan 2,3 miljoen euro in beslag genomen ten gevolge van illegale geldtransporten, daaronder Britse Ponden, US dollars en andere valuta. Bovendien werd nog 42 kg. cocaïne, 47 gr. paddo's en 35 gr. soft drugs in beslag genomen. Ook werden illegale GSM's en ivoren, koralen en houten voorwerpen onderschept alsook 45 valse identiteitsdocumenten afkomstig uit diverse Europese landen, 2 casino scam apparaten en 660 dozen sigaretten. Daarenboven werd 1 als vermist opgegeven persoon geïdentificeerd en teruggebracht naar huis. Met behulp van Europol tools werden 183 kruiscontroles van verdachten uitgevoerd die positieve resultaten opleverden.

Succes.
Met behulp van SIENA -Secure Information Exchange Network Application- werden tussen de deelnemende landen operationele gegevens uitgewisseld. In het licht van het succes van deze operatie zal Airpol in de
nabije toekomst soortgelijke activiteiten blijven organiseren.

Bron : Openbaar ministerie.
Bewerking en vertaling : jvds

Artikel n° : 12/13/5222
Geplaatst : 18:21 14/12/2013
Redactie Morsum Magnificat Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.