Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926348

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Internationale drugshandel krijgt rake klappen.
13 december 2013
Restaurant uitbater uit Heusden-Zolder één van de spilfiguren.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.329.700
Brussel / Lanaken 13 december 2013

Naar aanleiding van een federaal drugsonderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter uit Hasselt en in samenwerking met de regionale politie van Rotterdam, werden gisterenmorgen 15 huiszoekingen uitgevoerd en 13 arrestaties verricht. De Belgische huiszoekingen vonden plaats in onder meer Heusden-Zolder, Houthalen, Villers-la-Ville en Opglabbeek. Quasi simultaan vonden in het buitenland eveneens 8 huiszoekingen plaats in Nederland, 1 in Duitsland, 1 in Spanje en 2 in Italië. 

Restaurantuitbater

In 2012 kreeg de federale gerechtelijke politie informatie dat een restaurantuitbater uit Heusden-Zolder betrokken zou zijn bij de “witwaspraktijken” van een internationale criminele organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van transporten van verdovende middelen van Zuid-Amerika naar Europa. In de loop van het onderzoek kregen de onderzoekers zicht op een cocaïnehandel vanuit Zuid-Amerika naar Europa.

Rip-off, spookfirma's.

Voor die smokkel -die voornamelijk via Europese havens verliep- maakten de daders gebruik van verschillende technieken, zoals een rip-off of het oprichten van spookfirma’s. Het oprichten van spookfirma's is een veelgebruikte techniek. Ze dienen als bestemmeling voor de containers waarin de drugs vervoerd worden en worden enkel voor dat doel opgericht en hebben verder geen enkele economische waarde. Bij een rip-off bepaalt de organisatie op voorhand in welk schip en op welke container drugs worden geladen, waarna in het land van bestemming de drugs door gespecialiseerde criminele organisaties worden afgehaald. Teneinde de lading te beschermen wordt vaak een lid van de bende meegestuurd om te controleren of en hoeveel drugs er worden geladen in het land van oorsprong en nadien controle te houden op het afhalen ervan.

Rip-off mislukt.

Twee ladingen cocaïne konden worden onderschept in het Italiaanse Giaio Tauro die via een spookfirma werden ingevoerd. In het Nederlandse Rotterdam mislukt een rip-off waarna de levering van 110 kg. cocaïne terecht kwam bij een regulier bedrijf dat de politie waarschuwde en begin deze week werd nog eens 300 kg. cocaïne onderschept.

Dienstverlening.
Tijdens het onderzoek werd ook vastgesteld dat de organisatie gebruik maakte van een Libanees netwerk om de gelden naar het buitenland te versassen. Dit Libanees netwerk lijkt veeleer een criminele organisatie uit te maken die als “dienstverlening”  de criminele gelden, dienende als voorschot voor een toekomstige lading of als betaling voor een afgeleverde lading, transporteerde door middel van koeriers.

Arrestaties.
Er werden 13 personen gearresteerd, onder meer:
- een  54 jarige Colombiaanse vrouw die regelmatig in Houthalen verbleef en als één van de hoofdverdachten van de organisatie kan worden beschouwd
- een 44 jarige restaurantuitbater uit Heusden-Zolder die ervan verdacht wordt de leider van de organisatie in België te zijn.
- Twee personen van de Nederlandse tak die de uithalingen van de drugs verzorgde werden in Nederland gearresteerd.
De van hun vrijheid beroofde Belgische personen werden naar de lokalen van de federale gerechtelijke politie van Hasselt overgebracht voor verhoor en, desgevallend, hun terbeschikkingstelling van de onderzoeksrechter.

Huiszoekingen.
Bij de huiszoekingen werden volgende zaken in beslag genomen :
- 8 auto’s,
- merkhorloges,
- 3 telmachines,
- 140.000 euro,
- wapens -in Nederland-.
Ook werden documenten en informaticamateriaal in beslag genomen die zullen worden geanalyseerd.

FEDLAND.
Voor deze operatie werd intensief samengewerkt met het Landelijke Parket en met de regionale politiedienst van Rotterdam. Het samenwerkingsprotocol dat het federaal parket afsloot met het Landelijk Parket van Nederland, het zogenaamde FEDLAND- protocol, wierp hier andermaal zijn vruchten af.

Bron : Federaal Parket
Bewerking : jvds

Artikel n° : 12/13/5221
Geplaatst : 21:13 13/12/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.