Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935172





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Belgische en Nederlandse speurders rollen samen inbrekersbende op.
10 december 2013
Belgische federale en Amsterdamse politie slaan de handen in elkaar; 7 arrestaties.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.326.600
Mechelen / Lanaken 10 december 2013.

De tweede helft van dit jaar steeg het aantal woninginbraken in het arrondissement Mechelen aanzienlijk maar ondanks enkele onderzoeksresultaten en heterdaad betrappingen kon de feitenlast slechts tijdelijk worden onderdrukt. Begin augustus 2013 heeft de federale gerechtelijke politie te Mechelen een onderzoeksspoor ontwikkeld, dat nu succesvol blijkt te zijn.

Nederlandse nummerplaten.
Onder leiding van de Onderzoeksrechter te Mechelen voerde de gerechtelijke politie van Mechelen al enige tijd onderzoek naar een aantal woninginbraken. Het is dankzij een doorgedreven zorg bij de vaststellingen door de lokale politie en de randgegevens in enkele lokaal gevoerde onderzoeken, dat de federale speurders zicht kregen op de verdachten. Op 2 augustus werd bij een woninginbraak in Puurs een Volvo met Nederlandse nummerplaten opgemerkt en bij nader onderzoek bleek hetzelfde voertuig op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen onder verdachte omstandigheden te zijn opgemerkt. Vervolgens konden nog andere voertuigen met Nederlandse nummerplaten worden gekoppeld aan dezelfde groepering. Zo kwamen de speurders een bende op het spoor die opereerde vanuit Amsterdam -NL-.

"Katvanger"
De bende, bestaande uit 8 ŕ 10 leden, maakte gretig gebruik van valse namen en van verschillende voertuigen met nummerplaten die telkens geregistreerd bleken te zijn op naam van een “katvanger” -persoon die, tegen betaling, meerdere kentekens op zijn naam heeft staan- uit Amsterdam. Ze zakten in wisselende samenstellingen van drie of vier mannen en vrouwen af naar België en pleegden de inbraken van ’s middags tot in de vroege vooravond in woningen waar de bewoners afwezig bleken te zijn. In België pleegde de bende minstens 35 woninginbraken waarbij de buit vooral bestond uit geld, juwelen en andere waardevolle voorwerpen. Enkelen van hen werden tijdens verdachte handelingen door de Politie in Hoogstraten betrapt, waarna de dadergroep hun activiteiten enkel nog in Nederland verder zette.

Intelligente camera's.

De beschikbare politionele informatie werd onderling uitgewisseld met de Amsterdamse collega's en op initiatief van het Mechelse gerecht werd een gemeenschappelijk onderzoeksteam -JIT : Joint Investigation Team- opgericht van Belgische en Amsterdamse speurders. Hierbij werd de dievenbende door de Amsterdamse politie verder in kaart gebracht en hun verblijfplaatsen en contacten werden blootgelegd, evenals enkele feiten die ze in Nederland pleegden. Ook bij dit onderzoek dient nogmaals het succes van de intelligente camera’s te worden benadrukt. Trajecten die op bepaalde tijdstippen werden afgelegd konden op deze manier worden gereconstrueerd, waardoor de verdachten aan bepaalde
inbraken konden worden gelinkt.

Tussenkomst van heden.
Op maandag 9 december 2013 was het zover en vond er een gezamenlijke actie van de Belgische en Amsterdamse politiediensten plaats in Nederland. Deze actie resulteerde in 3 huiszoekingen en 7 arrestaties. Verder werden juwelen, 5000 euro, gestolen nummerplaten en inbrekersmateriaal in beslag genomen. Ook kledij die bij in België
gepleegde feiten werd gebruikt, kon worden herkend en in beslag genomen. Lastens 8 personen is door de Mechelse onderzoeksrechter een aanhoudingsmandaat bij verstek en een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd. In een later stadium zal de uitlevering van de verdachten aan België worden gevraagd.

De verdachten.
De 8 vermoedelijke leden van de bende werden in de loop van het onderzoek geďdentificeerd, 4 mannen en 4 vrouwen. Hun leeftijd varieert tussen 18 en 45 jaar. Verschillenden onder hen waren al voor andere feiten gekend bij de politie van België, Nederland en Duitsland. 1 verdachte is intussen internationaal geseind.

Feitenlast.
De verdachten pleegden de feiten vooral in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Zij bezochten daarbij ook het arrondissement Mechelen, meer bepaald Puurs, Willebroek en Mechelen. Gezien het onderzoek is kunnen gevoerd worden naar de gehele dadergroep en niet beperkt bleef tot individuele leden –die bij eerdere betrappingen eenvoudig
werden vervangen binnen de organisatie– mag thans worden gehoopt dat een daadwerkelijk effect op de feitenlast zal worden gehaald.

Bron : Federale politie.
Bewerking : jvds.

Artikel n° : 12/13/5216
Geplaatst : 21:08 10/12/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.