Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935301





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Ivoriaan van dertig overleden in gesloten centrum voor illegalen te Brugge.
05 december 2013
Wanneer komt er een Europees migratiebeleid die naam waardig?
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.319.400
Brugge / Lanaken 05 december 2013.

Het is met ontzetting dat belangengroepen voor de rechten van migranten vandaag 5 december hebben vernomen dat een 30-jarige Ivoriaan vandaag in het gesloten centrum te Brugge is overleden. De overledene, P., werd op 5 november gearresteerd op grond van het feit dat zijn identiteit niet overeenkomt met deze die hij opgaf tijdens de hoorzitting van het CGVS -Commissariaat generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen-. P. was meer dan tien jaar in België en had een vrouw en twee kinderen.


Dood in bed.
In de ochtend van 5 december werd P. dood aangetroffen in zijn bed. Zijn kamergenoten werd gevraagd om de kamer te verlaten en artsen van het medisch centrum stelden de dood vast. De avond ervoor hadden de bewakers P. ervan verwittigd dat zijn vrouw hem om 21:00u. zou bezoeken, zijn huisgenoten konden niet bevestigen dat hij zijn vrouw nog heeft ontmoet.

Nooit zelfmoord.

Volgens getuigen zou P. nooit zelfmoord plegen, integendeel, zijn vrienden roemen hem om zijn vechtlust en de moed die hij ook aan zijn vrienden/lotgenoten gaf om de gevangenisstraf en willekeur te verdragen. "Het is hier de hel" en "Klaag dit aan" herhalen de bedroefde vrienden van de Ivoriaan. Als reactie op dit drama en om de vier Afghaanse hongerstakers te steunen die vechten tegen hun quarantaine in het gesloten centrum te Brugge begon een twintigtal vluchtelingen in het gesloten centrum van Vottem, vlakbij Luik, eveneens een hongerstaking.

Leugen?
De dood van P. in een detentiecentrum roept uiteraard vragen op. Administratieve detentie van vreemdelingen is een instrument in het migratiebeleid dat de echte redenen van de migranten negeert. Onder het voorwendsel dat een geclaimde identiteit niet echt is, zullen de instanties die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van een asielaanvraag, niet toegeven dat de "leugen" voor een asielaanvrager de beste manier is om zijn leven veilig te stellen. Sommige verbranden hun identiteitsbewijs voor aankomst in Europa en anderen zetten hun vingers op een hete plaat om hun vingerafdrukken te verminken. Anderen, zoals P., laten na hun echte naam te geven. En dan? Administratieve bewijzen hebben blijkbaar meer bewijskracht dan verklaringen van doodsbedreigingen. Flagrante discriminatie in het land van vervolging?

Nieuwe database.
Migreurop lanceert morgen een nieuwe database over detentiecentra in Europa. Elk jaar, zo schat het netwerk, zitten ongeveer 600.000 mensen gevangen in gesloten centra waar zij geen enkel recht hebben en wetteloosheid heerst. Op 4 december verhing een Armeen zich in zijn geïsoleerde cel in het detentiecentrum van Barcelona en op 5 december stierf de Ivoriaan in Brugge. Hoeveel doden zijn er nog nodig vooraleer er binnen Europa een migratiebeleid wordt toegepast die naam waardig?

Hier enkele links:
http://www.migreurop.org/article2309.html?lang=fr
http://www.migreurop.org/IMG/pdf/Carte_Atlas_Migreurop_19122012_Version_francaise_version_web.pdf

Bron : CRER
Bewerking / vertaling : jvds

Artikel N° : 12/13/5212
Geplaatst : 18:23 5/12/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 06 december 2013 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.