Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935301





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Federale Wegpolitie controleert tachografen en uitzonderlijk vervoer.
05 december 2013
Veilige feesten toegewenst door federale wegpolitie.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.319.600
Brussel / Lanaken 05 december 2014.

Nog steeds zijn er te veel verkeersongevallen die veroorzaakt worden door bestuurders onder invloed van alcohol en/of drugs, een gegeven dat de federale Wegpolitie wil beïnvloeden door naar jaarlijkse gewoonte de BOB-controles tijdens de komende feestperiode op te voeren. Zij zullen dit doen door te controleren op elk moment van de dag en de nacht en zich focussen op de risicomomenten tijdens de nachten en dan vooral de weekendnachten.


Twee weken verlengd.
Dit jaar startte de BOB-periode eind november en duurt de campagne tot eind januari. De periode werd dus met 2 weken verlengd tegenover vorig jaar, waardoor zij tijdens de volledige decemberfeestperiode èn ook tijdens de receptieperiode in januari waakzaam zullen zijn. Bestuurders op de autosnelwegen en gelijkgestelde wegen mogen er zich dus aan verwachten dat ze gestopt worden om een ademtest af te leggen. Ook internationaal kan je gecontroleerd worden in alle Europese landen tijdens de TISPOL-controleweek ‘Alcohol’ van 9 tot en met 15 december, waaraan de federale Wegpolitie ook deelneemt.

Hoe.
- Er zullen grote en zichtbare acties gevoerd worden met kleinere onverwachte controles om enerzijds het subjectieve, maar ook het objectieve risico om gecontroleerd te worden te vergroten.
- Daarnaast zal elke controle door de federale Wegpolitie, om welke reden dan ook ; ongeval, overtreding, routinecontrole of actie gericht naar andere fenomenen, steeds gepaard gaan met een alcoholcontrole. Dit noemt men de a-selecte controle. Hetzij ’s morgens, ’s avonds of ’s nachts, geen enkele bestuurder mag nog ontsnappen aan het blazen in een ademtesttoestel.
- Er wordt over gewaakt dat de toename van de hoeveelheid van de controles niet ten koste gaat van de kwaliteit ervan en daarom zal de federale Wegpolitie bij elke controle grondig te werk gaan en worden alle
noodzakelijke documenten gecontroleerd.

Hoeveel.
- Bij de vorige editie was de doelstelling van de lokale en federale politie om minstens 250.000 bestuurders te controleren, een doel dat ruimschoots werd behaald. Ditzelfde objectief blijft behouden dus zullen dit jaar opnieuw minstens 250.000 bestuurders gecontroleerd worden op rijden onder invloed van alcohol.
- Er bestaat niet echt een officiële verdeling van het aantal testen die door de lokale of federale politie voor de BOB-campagne moeten afgenomen worden. Intern vraagt de Wegpolitie aan de terreinentiteiten om 50.000 bestuurders te
controleren.
- Alcohol is één van de aandachtspunten en dat is duidelijk merkbaar aan de evolutie van de jaarlijkse controlecijfers : 2008 = 125.250 ademtesten, 2009 = 155.582, 2010 = 245.175, 2011 = 263.268 en 2012 = 270.875. In 2012 had 2.4 procent van de gecontroleerde bestuurders te diep in het glas gekeken.

Waar.
- De Wegpolitie controleert specifiek op haar prioritair actieterrein, namelijk autosnelwegen en haar parkings en enkele grote autowegen.
- Zij zijn daarnaast ook aanwezig met grote acties als kleine dispositieven.
- Plaatsen met een grotere risicofactor zoals autosnelwegen dicht bij dancings, hebben de voorkeur, maar zijn verre van de enige controleplaats.

Wanneer.
- Een bestuurder kan op elk moment van de dag, op gelijk welke plaats, wat ook de reden van contact is, gecontroleerd worden op alcohol. Het ‘stoppen is blazen’ principe zal worden gehanteerd.
- Er zal echter veel capaciteit ingezet worden voor weekendcontroles ’s nachts omdat het probleem zich dan het sterkste manifesteert.
- Nachtelijke controles zijn overigens ook ingebed in de dienstopdrachten van de permanentieploegen.

Tachograaf en zwaar vervoer.
Het is niet enkel het gebruik van alcohol achter het stuur dat de federale Wegpolitie bezighoudt. In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 december 2013 heeft de federale Wegpolitie twee controleacties gehouden. Eén had speciale aandacht voor fraude met de tachograaf, de andere voor uitzonderlijk vervoer. In totaal werden 77 zware en uitzonderlijke vervoeren gecontroleerd waarbij 28 gevallen van fraude en overtredingen werden vastgesteld. De controleactie op fraude met de tachograaf vond plaats tussen 18.00 en 02.00 uur en vond plaats in verschillende provincies : Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen, Limburg en Brabant. In totaal heeft de federale Wegpolitie 53 zware vervoeren gecontroleerd en werden 9 gevallen van fraude geconstateerd.

Verkeersveiligheid.

Ook de strijd tegen ongevallen met zwaar vervoer vormt één van de prioriteiten van de federale politie. Frauderen met de tachograaf heeft een belangrijke invloed op de verkeersveiligheid, op de sociale situatie van de bestuurder en op de concurrentie tussen de verschillende transportfirma’s. Met deze actie wil de federale Wegpolitie de fraudeurs hard aanpakken en een positief signaal geven aan de firma’s en de bestuurders die wel trachten om de wetgeving na te leven.

De resultaten zwaar vervoer.

- aantal gecontroleerde zware vervoeren: 53.
- frauduleus gebruik van de tachograaf : 9 -verlopen ijking van de tachograaf, niet conforme verzegeling, gebruik van magneet, manipulatie van de bestuurderskaart, enz-.
- inbreuk op rij- en rusttijden : 2.
- nationaliteiten van de overtreders: Tsjechië, Slovenië, Ierland, Nederland, Italië, Duitsland, Polen.
Het totaal geïnde bedrag van de vastgestelde overtredingen was 27.490 euro.

Uitzonderlijk vervoer.
Eveneens werd een controleactie uitgevoerd op het uitzonderlijk vervoer waarbij in totaal 24 transporten werden gecontroleerd aan de grensovergang met Nederland ter hoogte van Zandvliet. Binnen de federale politie is er een expertennetwerk uitzonderlijk vervoer actief bestaande uit deskundigen verspreid over het hele land en het was die afdeling die de actie organiseerde. 

De resultaten uitzonderlijk vervoer.

In totaal werden 24 uitzonderlijke vervoeren aan een controle onderworpen. 17 daarvan waren in overtreding en 6 uitzonderlijke transporten bleven geïmmobiliseerd.
Tijdens de controleactie zijn meerdere inbreuken vastgesteld :
- Transport zonder geldige vergunning.
- Transport zonder geldige signalisatie voor uitzonderlijk vervoer.
- Begeleiding door een firma niet toegelaten in België.
- Begeleiding door een voertuig zonder reglementaire signalisatie.
- Fraude met rij- en rusttijden.
Het totaal geïnde bedrag van de vastgestelde overtredingen was 9.960 euro.

Bron : Federale politie.
Bewerking : jvds.

Artikel n° : 12/13/5211
Geplaatst : 17:08 5/12/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.