Slimme steden hebben slimme opsporingsmethoden-Update1 |
26 november 2013 |
Nieuwe opsporingstechnologieën worden besproken tijden 3-daagse te Gent.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.307.700 Gent / Lanaken 26 november 2013.
Update 1 21:10 27/11/2013 Voor de bekenden. Het heeft vandaag meer dan een half uur gevergd om op het terrein van De Bijloke de juiste plaats te vinden waar het aangekondigde persmoment zou plaats vinden.Eens we die locatie gevonden hadden,was het persmoment in feite al voorbij. We hoorden ter plaatse "dat ze wat vooruit waren op het schema". Fotografen die gecharterd waren door stad Gent waren geïnformeerd en hoorden er duidelijk bij. Morsum Magnificat was -weer- de vreemde eend in de bijt die ze dito behandelen.
In de zakken van de mensen. Wij wedden dat de camerasystemen er moeten komen om andere zaken dan criminaliteit aan het licht te brengen. Het moet onder het motto van veiligheid geld opbrengen, de -p-overheid plundert systematisch de geldbeugel van de burgers.
Politie zakboekje. Toen België voorzitter was van Europol werd het politie zakboekje in het leven geroepen, dat boekje zou bijdragen om de criminelen in een vroeg stadium te ontdekken.Er zouden ook méér wijkagenten -om mekaar te controleren- worden ingezet. Drie jaar later is dat boekje er nog niet en komt er steeds meer vuiligheid over de politie naar buiten.
Na afloop plassen ze met zijn allen een grote plas en alles blijft zoals het was. --- einde update 1
Meer en meer worden we in de gaten gehouden door camera's die overal in het straatbeeld verschijnen. Op Europees niveau spant Engeland de kroon met 4 camera's per inwoner. Er wordt daar ook al langer gebruik gemaakt van deze nieuwe technologie om criminelen op heterdaad te betrappen, bepaalde buurten in de gaten te houden of om tijdens voetbalmatchen herrieschoppers gemakkelijk te identificeren.
Omgekeerd effect. Het doel van de vele camera's is het veiligheidsgevoel van de burger te verhogen maar het kan ook een omgekeerd effect hebben op diezelfde burger. Kan hij het wel waarderen dat hij constant in de gaten wordt gehouden? Wat met zijn of haar privacy?
Conferentie. Om op die vragen een antwoord te geven zal op 27, 28 en 29 november, binnen het kader van het Europese Politie College -CEPOL- in Gent de conferentie "Smart Policing in Smart Cities" georganiseerd worden. De organisatie is in handen van de federale politie en de lokale politie van Gent. Tijdens deze drie dagen zitten korpschefs uit verschillende Europese grootsteden bijeen om het gebruik van nieuwe technologieën binnen het huidige politiewerk alsook de impact hiervan op het privéleven van de burgers, te bespreken. Er zullen Belgische, Engelse, Ierse en Nederlandse sprekers aanwezig zijn die een uiteenzetting komen geven over het bestaan en het gebruik van deze systemen, hoe deze kunnen worden geïmplementeerd binnen de gemeenschapsgerichte politiezorg en hoe de politie hierover in interactie kan treden met de burger.
De samengebundelde conclusies van de conferentie zullen op de slotceremonie overhandigd worden aan mevr. Sophie in't Veld, vice- voorzitster van het LIBE comité -Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zakenvertegenwoordiger- van het Europese Parlement.
NVDR. Steeds meer worden de nieuwe systemen ook aangewend om de kreunende kassa's van de gemeenten te spijzen. Onder andere door de controle op de betaling van de verkeersbelasting en nog andere informatie die door de registratie van de wagen op een bepaalde datum en bepaalde plaats ook buiten de criminaliteit, van pas kan komen. Disproportionele bewaking wordt maar al te gemakkelijk aangewend waardoor de privacy van de individuen zeker geschonden wordt. De privacycommissie heeft niets te vertellen en werkt niet efficiënt.
Bron : Federale politie Bewerking : jvds
Artikel n° : 11/13/5200 Geplaatst : 17:48 26/11/2013 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
|
Laatste update ( 27 november 2013 )
|