Voorontwerp wet seksistisch gedrag. |
14 juli 2013 |
Milquet engageerde zich wetsontwerp te laten opnemen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.233.300 Brussel / Lanaken 14 juli 2003
Vice-minister, minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet, heeft op vrijdag 12 juli 2013 een voorontwerp van wet voorgesteld aan de Ministerraad met als doel de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen mannen en vrouwen op twee vlakken nog te versterken. Na de wet op de gemeentelijke administratieve sancties, die op 1 januari 2014 in werking zal treden en die de bestrijding van overlast beoogt en het mogelijk maakt seksistische beledigingen te bestraffen, wordt dankzij dit voorontwerp van wet een nieuwe belangrijke stap gezet in deze problematiek. Het wetsvoorstel houdt volgende in :
Een nieuwe strafbaarstelling van seksisme: - De momenteel van kracht zijnde “genderwet” van 10 mei 2007, is beperkt tot het bestraffen van het aanzetten tot discriminatie, geweld of haat ten aanzien van een persoon -vaak vrouwen- Met de nieuwe wet zal in de toekomst ook de eigenlijke discriminatie worden bestraft. - “Discriminatie” en “seksisme” zijn geen identieke begrippen. Men kan inderdaad een vrouw discrimineren zonder noodzakelijkerwijs seksistisch te zijn, men kan bijvoorbeeld weigeren vrouwen aan te werven omdat ze zwanger kunnen worden, zonder ze daarom als negatief te beschouwen. Daarom zal een specifieke strafbaarstelling in het strafrechtelijke luik worden opgenomen. Ze luidt als volgt: «elk gebaar of elk verbaal of ander gedrag dat uitdrukkelijk tot doel heeft iemand van een ander geslacht te misprijzen op basis van diens geslacht, of dat tot doel heeft hem/haar als ondergeschikt te beschouwen of te reduceren tot zijn seksuele dimensie, wat een ernstige aanslag op zijn/haar waardigheid betekent».
Het bestrijden van intimidatie op de openbare weg op burgerrechtelijk vlak: - Het burgerrechtelijke luik van de genderwet is alleen van toepassing op het werk, voor de toegang tot goederen en diensten, en op sociaal vlak. Hetzelfde geldt voor intimidatie op de werkplek, zoals bedoeld in de welzijnswet van 4 augustus 1996. Het begrip “intimidatie” van het burgerlijke luik in de genderwet zal wordt uitgebreid tot de publieke ruimte, dit is «elke plaats die toegankelijk is voor het publiek». - Dankzij deze wetswijziging zullen de slachtoffers van seksistische intimidatie of seksistisch gedrag, met de steun van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, bovendien kunnen rekenen op een schadeloosstelling voor het geleden nadeel. Deze schadeloosstelling is gebaseerd op een forfaitair systeem, wat vermijdt dat daders worden veroordeeld tot het betalen van een symbolische euro, wat voor de slachtoffers niet interessant is. - De bewijslast, wat vaak een probleem is, zal in vergelijking met het gemeenrecht, bovendien worden verlicht. De bewijslast wordt bijvoorbeeld omgekeerd en komt bij de dader terecht, in geval van terugkerende en vergelijkbare feiten. - Om de procedure te versnellen en de schadeloosstelling van slachtoffers van seksisme te vergemakkelijken, zal men voortaan, anders dan in het gemeenrecht, een burgerrechtelijke procedure kunnen aanspannen zonder eerst voor de strafrechter te moeten verschijnen. - Ten slotte zal het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen voor het slachtoffer een zaak kunnen aanspannen bij het gerecht.
NVDR. Het zou ook wel eens mogen bekeken en in de wet opgenomen worden,dat wanneer vrouwen die onvoldoende kennis in huis hebben en via het bed van de baas promotie maken, benadeelden daarvoor óók naar de rechter zouden moeten kunnen stappen, het blijkt dat er bij HaZoDi op dat vlak nogal wat te vinden is. Het is schering en inslag dat vrouwen door hun lijf in plaats van hun verstand in het zadel - en bed- worden gezet. EVER.
Bron : Binnenlandse Zaken Bewerking : jvds
Artikel n° : 07/13/5035. Geplaatst : 16:02 14/07/2013 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
|