Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935772





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Boerenbedrog in de Wetstraat : Vlaanderen weer het slachtoffer.
10 juli 2013
Vlaams Belang, en minder N-VA, trekken van leer tegen de 6e Staatshervorming.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.130.000
Brussel / Lanaken 10 juli 2013.

Voor Vlaams Belang wordt er behoorlijk misbruik gemaakt van 11 juli door op de vooravond ervan de 6e staatshervorming erdoor te drukken waarbij de indruk wordt gewekt dat deze een overwinning is voor
Vlaanderen. Integendeel, zegt Vlaams Belang, uit alles blijkt dat deze de transfers en afhankelijkheid van Vlaanderen niet enkel bestendigt, maar zelfs nog uitbreidt.


Geen autonomie.

Zo is er ondermeer, zoals gevraagd in de Vlaamse resoluties, geen echte fiscale autonomie voor Vlaanderen maar een schijnautonomie die zich beperkt tot het vergroten van de mogelijkheid tot het heffen van op- en afcentiemen. Vlaanderen kan dus noch belastingsgrond, noch tarieven bepalen. De Comori partijen misbruiken ook de financieringswet door de bijdrage van de deelstaten aan de begroting zonder enig overleg door de strot te duwen. Dat grapje gaat Vlaanderen in 2014 al 150 miljoen kosten en in 2015-2016 zelfs meer dan 1,3 miljard.

Lachertje.
Dat het financiële zwaartepunt naar de deelstaten zou gaan is ook een lachertje, aldus het Vlaams Belang, het gaat volgens de partij om een regelrechte hold-up van de Federale overheid op Vlaanderen, onder het motto “wie stout is krijgt lekkers, wie braaf is de roe”. Het Vlaams Belang vraagt zich dan ook af hoe N-VA-begrotingsminister Muyters één en ander zal inpassen in zijn begroting 2014.

Altaar van federale eenheid.
De nieuwe Belgische financieringsmechanismen snijden in Vlaanderens vlees. De academische denktank Vives berekende dat de nieuwe financieringswet de transfers vanuit Vlaanderen tegen 2030 met een vijfde zal doen toenemen. Nadat Vlaams-Brabant en de Brusselse Vlamingen door de BHV-wetten op het altaar van de federale eenheid werden geofferd, moet Vlaanderen de Belgische recuperatie dus nog eens cash betalen. Dit in tegenstelling tot de niet mis te verstane eis tot verregaande zelfbeschikking bij de laatste federale verkiezingen.

Roer omgooien.
Het Vlaams Belang wil dat de Vlaamse beleidsmakers het roer resoluut omgooien en kiezen voor Vlaamse zelfstandigheid. Alleen als ze dat pad inslaan, alleen als die gedachte steviger dan ooit in de harten van de Vlamingen kan gesloten worden, alleen dán kunnen we verhopen dat de volgende 11de juli een waarachtige –en wat Vlaams Belang betreft betaalde- feestdag kan zijn.

N-VA.

Ook N-VA heeft haar eigen zienswijze op deze 6de staatshervorming en is verbaasd over de georkestreerde goednieuwsshow terwijl de factuur voor de Vlamingen nog hoger blijkt te worden voor de Vlamingen dan ze al was. Studie over de Bijzondere Financieringswet -BFW- wezen al uit dat de factuur voor Vlaanderen meer dan 2 miljard zal zijn tegen 2030. Recent toonde het Vives-instituut van de KULeuven aan dat de belastingautonomie voor de deelstaten maar zeer beperkt is toegenomen. De responsabilisering van de deelstaten gaat er volgens Vives zelfs op achteruit in plaats van vóóruit. De lasten zijn voor de Vlamingen.

Drie miljard tegen 2030. 
De deelstaten krijgen ook maar 90 procent van de middelen van de bevoegdheden die worden overgedragen waardoor de factuur voor de Vlamingen dus nog eens oploopt. Conclusie: op de vooravond van 11 juli krijgen de Vlamingen een factuur cadeau van meer dan 1,5 miljard euro, oplopend tot minimaal 3 miljard euro in 2030. Alsof de transfers van Vlaanderen naar Wallonië nog niet groot genoeg zijn.

Bric-à-brac.
In ruil voor deze factuur krijgen de Vlamingen vooral een bric-à-brac van bevoegdheden die de zaken nog complexer en minder efficiënt zullen maken. Uiteraard is het positief dat de deelstaten verantwoordelijk
worden voor bijvoorbeeld de kinderbijslag. Maar dit is zeker niet –zoals Jean-Luc Dehaene al eerder toegaf– de Copernicaanse omwenteling die de Vlaamse partijen voor ogen hadden. Laat staan dat de Vlamingen voor zo’n akkoord uiteindelijk 3 miljard euro per jaar zullen moeten betalen.

Saneringsoperatie.
Tijdens 'De Ochtend' op Radio 1 herhaalde N-VA partijvoorzitter De Wever vanmorgen zijn kritiek op de zesde staatshervorming. "Het is de facto een grote saneringsoperatie die naar Vlaanderen wordt doorgeschoven. De federale regering slaagt er niet in om te besparen. Het overheidsbeslag is enkel toegenomen omdat je dat gat moet compenseren met massale belastingverhogingen."Hetgeen Vlaanderen de komende jaren zal moeten met de nieuwe bevoegdheden", voegde De Wever eraan toe, "is vooral besparen en saneren. We krijgen ouderenzorg, een bevoegdheid die ons enkel geld zal kosten, omdat er veel ouderen zijn in Vlaanderen, maar ze geven ons minder geld."
 
Bron : Vlaams Belang en N-VA
Bewerking : jvds
 
Artikel n° : 07/13/5030
Geplaatst op 18:27 10/07/2013

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©



© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.