Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926371





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Pro deo remgeld voor laagste inkomens bij rechtshulp is een schande
12 mei 2013
Liga voor Mensenrechten tegen op bezuinigingsplannen van minister Turtelboom.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.065.300
Brussel / Lanaken 12 mei 2013.

Di Rupo zei bij aanvang van zijn ambtstermijn, dat de kleintjes zouden gespaard blijven, maar al meteen werden de spoortarieven voor de 65+ duurder en ondanks dat de crisis niet betaald zal gaan worden door de kleine man, heeft minister Turtelboom -Open Vld- toch plannen om te bezuinigen op de rechtshulp op de kap van de werkelijk minst gegoeden. De minister wil een eigen bijdrage invoeren voor de laagste inkomens indien zij gebruik maken van een pro deo advocaat. De ministerraad gaf al groen licht voor de hervormingsvoorstellen van Turtelboom.

Habbekrats.
De Liga voor Mensenrechten is daarover, terecht, bezorgd en volgens hen handelt Turtelboom daarmee niet in de geest van artikel 23 van de Grondwet en artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens -EVRM-. De staat heeft immers de grondwettelijke plicht te zorgen voor een effectieve rechtshulp en de verbetering van een voor iedereen toegankelijk stelsel van rechtsbijstand is een wezenlijk kenmerk van een moderne rechtsstaat. De enige motivatie van Turtelboom is bezuiniging en dat terwijl de juridische tweedelijnsbijstand slechts 80 miljoen euro per jaar kost, een in verhouding tot het algemene budget van justitie, beperkte financiële inspanning. In vergelijking met andere Europese landen zoals Groot-Brittannië en Nederland besteedt België slechts een habbekrats aan juridische hulp. In Nederland komt naar schatting bijna de helft van de bevolking in aanmerking voor gratis juridische bijstand, grofweg tweemaal zoveel als in België.

Eerste lijn.
De Liga wil dat er, alvorens de botte bijl te hanteren, een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek komt en een maatschappelijk debat naar de gevolgen van de bezuinigingen op de rechtshulp, naar de reële juridische noden van burgers met een laag of modaal inkomen. Wat de minister nu doet is nattevingerwerk. De Liga betreurt eveneens dat de plannen van de minister alleen slaan op de tweedelijnshulp terwijl heel wat kan worden opgelost in de eerste lijn via informatie, advies, preventie en bemiddeling. Een opwaardering van de eerste lijn en van de diverse sociale dienstverlening zou gepast zijn omdat die de afgelopen jaren zowel deskundigheid als laagdrempeligheid hebben geëtaleerd. De Liga pleit voor een invoering, naar Nederlands model, van door de overheid gesubsidieerde "Juridische Loketten" waar de minder begoede burger kan aankloppen voor advies, juridische informatie en doorverwijzing.

Onverantwoord.

De lenteboodschap van de Liga is duidelijk : "De noodzaak de schatkist te vullen mag het niet winnen van de instandhouding en verbetering van een toegankelijk stelsel van rechtsbijstand". Paradoxaal genoeg is België een welvarend land met een ondermaats rechtsbijstandstelsel. In een periode van economische crisis, toenemende verarming en een tanend vertrouwen in justitie vindt de Liga het dan ook onverantwoord de toegang tot het recht te beperken omdat het zal leiden tot een tweedeling op het gebied van juridische consumptie en, erger nog, een fundamentele kloof tussen een recht voor rijken en een recht voor armen.

nvdr :
Een regelrechte schande, zo noemen wij de hervormingsvoorstellen van Turtelboom die zich minister van Justitie mag noemen. Het z.g. remgeld is een forfaitair bedrag :
1. 10 euro bij aanwijzing van een advocaat.
2. Tussen 20 en 30 euro per procedure.
3. Wie na een uitspraak in hoger beroep wil aantekenen zal voor die beroepsprocedure opnieuw remgeld moeten betalen.
De exacte hoogte van het remgeld zal middels een KB worden bepaald.
Bij aanduiding van een advocaat 10 euro en tussen 20 en 30 euro per procedure is wellicht niet veel voor de doorsnee burger, maar voor mensen voor wie de maand altijd 1 week langer duurt dan hun inkomen is dat véél. Gevolg gaat zijn dat zij nóg meer in een verdomhoekje geduwd zullen worden en zij niet zullen krijgen waar zij récht op hebben of dacht u dat OCMW's en andere sociale instellingen, hun cliënten altijd geven waar zij recht op hebben. Ontwaak, en ga eens naar een van de vele zittingen van de arbeidsrechtbanken, nagenoeg alle procedures draaien rond OCMW's die weigeren te betalen.
De aanwijzing van een prodeo advocaat klinkt ook mooier dan het is. Inderdaad, het Bureau voor Juridische Bijstand -BJB- wijst een advocaat aan maar het gaat dan meestal om nauwelijks de pubertijd ontgroeide stagiairs die geen enkele ervaring hebben en voor wie de vaak onmondige "arme" een goedkope leerschool is. Zij leren bij op de rug van hun cliënt en als zij een zaak volledig verprutsen zal hun cliënt zwijgen en zich neerleggen bij de feiten.
Charter van de advocaat.
De ziekte van advocaten is, buiten geldzucht, het met de voeten treden van de deontologische code, vooral aan het informeren van de klant hebben ze lak. De minister moet in het KB minstens een artikel opnemen dat de klanten een beoordelingsdocument over hun advocaat kunnen invullen en indienen bij het BJB, als er een degelijk systeem komt waarbij de advocaat die slecht scoort op een meer eenvoudige manier kan gesanctioneerd worden, zal deze die zich door de arme, onder de tafel in 't zwart laat betalen, wel opletten.
Charter advocaat.
Hierbij geven wij nogmaals het charter van de advocaat.
Eenieder heeft recht op de bijstand van een advocaat.   
De advocaat oefent een vrij beroep uit: zijn onafhankelijkheid en integriteit waarborgen een doeltreffende tussenkomst. 
- De advocaat geeft raad, onderhandelt en verdedigt met de toewijding die de eer van zijn beroep vereist.
- De advocaat waakt over de eerbiediging van rechten en vrijheden.
- De advocaat is de vertrouwenspersoon van zijn cliënt en gehouden tot het beroepsgeheim. 
- De verdediging van de belangen van de cliënt die hij met eerbied voor de wet en de deontologie behartigt is de eerste bekommernis van de advocaat.
- De advocaat houdt zijn cliënt nauwgezet op de hoogte van de evolutie van de hem vertrouwde opdracht.
- De advocaat zorgt ervoor steeds zijn kennis te vervolmaken teneinde de complexiteit en de evolutie van het recht te beheersen.
- De advocaat volgt de maatschappelijke ontwikkelingen. Hij moet op de hoogte zijn van de internationalisering van het recht en richt zijn praktijk hiernaar.
- De correcte uitvoering van het beroep van advocaat wordt gewaarborgd door zijn Orde en de regels die deze uitvaardigt.


Bron : Liga voor mensenrechten.
Bewerking : jvds.      

Artikel n° : 05/13/4952
Geplaatst : 20:11 12/05/2013

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVDS

         

Laatste update ( 14 mei 2013 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.