Diepenbeek : Oppositie vraagt extra gemeenteraad-Update1 |
05 april 2013 |
Tracékeuze van sneltramlijn 2 door Diepenbeek vereist bespreking.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.024.400 Diepenbeek / Lanaken 05 april 2013.
--- Update 1 21:38 8/04/2013 Hugo Leroux even Voorzitter speciale gemeenteraad. Zoals voorzien werd er vandaag door de Diepenbeekse oppositie DAAD, Groen en sp.a, een extra gemeenteraad samen geroepen, maar het werd er eentje in mineur omdat slechts een handvol Raadsleden opdaagden, sommigen vanwege verlof, anderen omdat ze gewoonweg niet wilden komen. De "normale" Voorzitter Frank Keunen mocht deze keer als Raadslid fungeren.
Onvoldoende aanwezigen. De meerderheid stuurde haar kat, er waren slechts acht Raadsleden komen opdagen, daarom stelt de Voorzitter ad interim Hugo Leroux vast dat er niet geldig kan gestemd worden. De drie partijen gaan het agendapunt bij de eerstvolgende gemeenteraad van 22 april 2013 opnieuw agenderen. --- einde update 1
Reeds op 18 maart 2013 agendeerden de oppositiepartijen van Diepenbeek ; DAAD, Groen en Sp.a, de bespreking van de tracékeuze van de sneltramlijn 2 door Diepenbeek maar de meerderheid voerde het punt af van de agenda.
Extra. Nu de MER voor de sneltramlijn 2 van Hasselt naar Maasmechelen is goedgekeurd voert De Lijn gesprekken met de betrokken gemeentebesturen om tot een door alle besturen gedragen keuze te komen. De Diepenbeekse oppositie wil dat de gemeenteraad in die tracékeuze wordt gekend en daarom vragen zij, zoals voorzien in artikel 1 § 3 van het Huishoudelijk Reglement Gemeenteraad, aan de Diepenbeekse gemeenteraadsvoorzitter de gemeenteraadsleden samen te roepen voor een extra gemeenteraad op maandag 8 april 2013.
Ceatsbeek-zuidtracé. Er werden tien tracés onderzocht, daarvan zijn er acht mogelijk voor het traject Campus Diepenbeek- Genk. Van deze acht tracés springen er twee, zowel wat betreft het aspect rijtijden als inpassing in de omgeving, in het oog : de beide Caetsbeektracés. Oorspronkelijk was er slechts sprake van één Caetsbeektracé dat tussen het Albertkanaal en de N702, de Boudewijnlaan, loopt maar op vraag van de NV De Scheepvaart werd een alternatief Caetsbeek-zuidtracé, onderzocht. De plan MER stelt dat beide tracés evenwaardig zijn en daar wringt voor de oppositie het schoentje omdat dit tracé ten zuiden van de Boudewijnlaan loopt en de woonwijken Rooierheide, Piannesberg en Dorpheide raakt. Het Ceatsbeek-zuidtracé is bovendien niet in overeenstemming met het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan dat juist dáár een buffer voorziet voor de overlast van de Boudewijnlaan. Het is dat laatste tracé dat de oppositie duidelijk niet ziet zitten en overleg binnen de gemeenteraad is dan ook aangewezen.
Ontstemd. De drie oppositiepartijen zijn bovendien ontstemd dat de meerderheid van de Diepenbeekse raad een agendapunt dat, volledig conform de regelgeving, door de gezamenlijke oppositie op 18 maart 2013 werd ingediend, van de dagorde schrapte en zij vragen zich af wat het college te verbergen heeft om te weigeren dit punt in alle openheid te behandelen. Gelukkig stelt het gemeentedecreet dat één derde van de gemeenteraadsleden een zitting van de gemeenteraad kan samenroepen, hetgeen nu dus gebeurt.
Bron : Groen - Diepenbeek Bewerking : jvds
Artikel n° : 04/13/4898 Geplaatst : 18:24 5/04/2013 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel |
Laatste update ( 08 april 2013 )
|