Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16928444





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Twee dodelijke slachtoffers bij werkongeval te Mechelen
30 januari 2007
Gevelwerkers vallen samen met hangbrug naar beneden. 

Bezoekers website Morsum Magnificat : 3.102.500

Betekom / Mechelen 30 januari 2007
Heden morgen zijn twee arbeiders van 34 jaar van de firma Goos uit Tielen bij werken aan een appartementsgebouw aan de Koningin Astridlaan 146 samen met de hangbrug naar beneden gestort.
De ?ne zou zich met de hangbrug tot tegen de dakrand omhoog hebben getrokken, de andere zou
vanaf het dak zijn ingestapt, toen liep het mis.



De tweede persoon zou vanaf het dak in de hangbrug
gestapt zijn, toen kwamen de verankering en / of
de tegengewichten los.

Tegengewichten.
Omdat er aan gebouwen geen verankeringen zijn voorzien om hangbruggen aan te bevestigen, heeft men daarvoor mobiele / verplaatsbare oplossingen gevonden, maar de plaatsing ervan moet gerealiseerd worden door personen die weten wat stabiliteit is.
Men legt op het dak buizen of kokerprofielen van een welbepaalde lengte die als een ?Hefboom? fungeren, aan de ene kant bevestigt men de hangbrug en aan de andere kant legt men tegengewichten.
De tegengewichten kunnen vervaardigd zijn uit stalen blokken, maar het kan ook met betonblokken (vorstvrije), de blokken wegen elk afzonderlijk zo?n 25 kg, het manueel op het dak brengen van die blokken is vaak een lastige karwei.

Regels en wetten duidelijk genoeg.
Indien de plaatsingsvoorwaarden van de constructeur (hangbrug) en alle veiligheidsvoorschriften gerespecteerd werden, de opdrachtgever heeft geverifieerd of de modaliteiten van de wet op de mobiele en tijdelijke werkplaatsen van 25 jan. 2001, de PBM van 13 juni 2005 en de werken op hoogten van 31 augustus 2005 gerespecteerd werden, kan een dergelijk ongeval niet gebeuren.
Bij het Algemeen Beheer (die als opdrachtgever en syndicus fungeert) maakt de dossierbeheerder Mr. Cornelis er zich heel makkelijk vanaf met de kwinkslag dat er maar ??n aannemer aan het werk was en dat het bedrag van de aanneming  niet hoger is dan 25.000 ?, dus geen toezicht moet houden.
Bij het bedrijf te Tielen gaf de zaakvoerder ook duidelijk te kennen niet te willen meewerken.




Was er arbeidsinspectie aan de overkant ? Hebben ze dat niet
gezien ?  Wij wel ....

Overkant straat ook gevaarlijk werken.
Toen we aan de Koningin Astridlaan toekwamen viel het ons ook op dat er aan de overkant iemand werken aan de gevel uitvoerde met behulp van een hoogwerker, de man droeg evenmin PBM, het gaat om een woning van een Architecte die gerenoveerd wordt en daar woont.
Toen we de straat overstaken om foto?s te nemen, stapte de Architecte op ons af om te vragen waarom we aan het fotograferen waren, aanvankelijk was de Architecte hoogst verwonderd, maar toen we vroegen of ze als opdrachtgever weet dat ook zij de betreffende regels van de veiligheid dient te respecteren, draaide ze schoorvoetend bij.

Redactie Morsum Magnificat.
Verbeeck Erik - Hoofdredacteur 





Laatste update ( 10 juni 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.