Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926382





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Gelekte verslagen naar de pers zijn reden herziening Staatsveiligheid.
13 februari 2013
Joëlle Milquet vindt Staatsveiligheid een noodzakelijke dienst die moet blijven bestaan.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.965.400
Brussel / Lanaken 13 februari 2013.

Vicepremier van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, is formeel ; Staatsveiligheid mag niet worden afgeschaft, vooreerst wordt daarvan geen gewag gemaakt in het regeerakkoord maar bovendien is een competente en gecontroleerde inlichtingendienst onontbeerlijk in het kader van de veiligheidspolitiek van een land, aldus Milquet.

Verbeteringen te overwegen.
Deze uitspraken werden gedaan naar aanleiding van de polemiek ontstaan rond enkele in de pers gelekte verslagen -Filip De Winter die jarenlang door de Staatsveiligheid zou zijn geschaduwd, zie ook onderstaand- wat geenszins de basis zou mogen vormen om de werking van Staatsveiligheid in diskrediet te brengen, noch die van haar top. Wel, zegt Milquet, moeten een aantal verbeteringen in overweging genomen worden, meer bepaald wat betreft de werking, de transparantie, de voogdij, de coördinatie en de uitwisseling van informatie tussen de verschillende diensten maar ook wat betreft de integratie van de verschillende opdrachten in de prioriteiten van de veiligheidspolitiek van de regering.

Meerdere pistes mogelijk.
In dit verband heeft de minister een formeel rapport overhandigd aan premier Di Rupo met meerdere pistes hoe de rol van de Staatsveiligheid kan worden verbeterd alsook wat betreft een versterking van de coördinatie tussen de verschillende diensten zoals bijvoorbeeld met de politie en het OCAD -Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging- en tussen de diensten en het ministerieel comité. Het doel is met name de efficiëntie van de strijd tegen het radicalisme en het terrorisme nog te versterken.

Sereniteit en rationaliteit.
Door de minister van Justitie werd het comité R -Comité Recht dat het college van procureurs-generaal onder parlementaire controle brengt- belast met een reeks aanbevelingen om de relaties met politieke mandatarissen na te gaan. Tot slot is het hoogst noodzakelijk dat de sereniteit en de rationaliteit weer de bovenhand krijgt in het debat zodat de Staatsveiligheid haar onontbeerlijke inlichtingentaken kan verder zetten onder democratische controle.

Prioriteit.

Voor de minister van Binnenlandse Zaken is niet het debat over het bestaan van de Staatsveiligheid, noch dat over de opvolging van zijn topman prioriteit maar wel het debat over de versterking van de strijd tegen dié elementen die duidelijk de veiligheid van de Staat en haar burgers bedreigen.

Bron : Minister Binnenlandse Zaken.
Bewerking : jvds

NVDR.
Het is vreemd dat er niet gesproken wordt over de militaire staatsveiligheid, de SDRA nog bekend van de Gladio affaire en de vondst van Russische spionage apparatuur die begraven lag in Brusselse bossen. Als de Staatsveiligheid moet hervormd, dan moet men dat ook doen met de CBPL -privacycommissie- ook daar mag wel eens een grondige kuis gebeuren, een simpel dossier kan de CBPL in twee jaar niet afronden. Feit is, dat zowel de Staatsveiligheid, maar vooral de CBPL de weg naar de Reyerslaan goed kennen, de politieke aard van deze instellingen is dan ook duidelijk. Ook een totale  politiehervorming staat op stapel, Milquet heeft nog heel wat werk.

Vlaams Belang beschuldigt.
Het Vlaams Belang beschuldigt de SP.a en PS van hypocrisie inzake Staatsveiligheid omdat, wat Joëlle Milquet nu voorstelt, in 2008 en 2011 door Vlaams Belang- Kamerlid Filip De Man in dat verband al een wetsvoorstel werd ingediend om de taken van de Staatsveiligheid onder te brengen onder het bevoegdheidspakket van de federale gerechtelijke politie ; een wetsvoorstel dat door zowel de SP.a als de PS destijds werd verworpen.

Subjectief.
Vorige week werd opnieuw, ditmaal door Vlaams Belang Kamerlid Bert Schoofs, een wetsvoorstel ingediend met de motivatie dat door het gebrek aan transparantie de Staatsveiligheid hoe langer hoe meer carte blanche krijgt en zij de manier van catalogeren van mensen als staatgevaarlijk of extremistisch zeer subjectief toepassen, een overtuiging die door de recent bekend geworden feiten alleen maar wordt versterkt, aldus Bert Schoofs.

Bron : Vlaams Belang.
Bewerking : jvds 

Artikel n° : 02/13/4823
Geplaatst : 21:41 13/02/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 16 november 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.