Aantal Bezoekers |
16936374
|
|
|
Gentse federale politie boekt succes in verschillende zaken. |
10 februari 2013 |
Autodieven, Chileense bende inbrekers en mensensmokkelaars aangehouden.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.962.900 Gent / Lanaken 10 februari 2013.
De Gentse politie boekte de afgelopen periode enkele mooie resultaten in diverse dossiers. Zo waren er de kopers van dure wagens die deze betaalden met een valse bankcheque, een Chileense inbrekersbende werd, alleszins gedeeltelijk, opgerold en ook een bende mensensmokkelaars werd opgepakt.
1. Autodieven. In 2012 was er een tiental mensen die hun wagen verkochten aan een man die, naar achteraf bleek, betaalde met een valse check en het voertuig onmiddellijk doorverkocht. Het eerste geval deed zich voor in juli 2012 toen een BMW 530d te koop werd aangeboden en een man, die zich aanbood als Eric Debie, de wagen kocht voor 45.500 euro en betaalde met een check. Achteraf bleek dat het een nagemaakte bankcheque was en dat de koper een valse naam had opgegeven.
Steeds dure wagens. Dit scenario herhaalde zich tijdens de vakantieperiode in ondermeer Retie, Anderlecht en Sint Gillis-Waas. Het ging steeds om duurdere wagens zoals Porsche, BMW 530d, Audi Q7 enz. met een waarde rond de 45.000 euro. De federale politie van Gent werd met het onderzoek belast en al snel bleek dat er twee daders deze werkwijze toepasten.
GPS-systeem. Een eerste verdachte kon op 30 augustus 2012 worden opgepakt. Het betreft een 38-jarige Belg uit het Antwerpse die werd voorgeleid en aangehouden. Een maand later werd hij onder voorwaarden en na betaling van een borgsom vrijgelaten. De tweede verdachte, een 36-jarige Belg, ook uit het Antwerpse, zette zijn praktijken verder en kocht onder een valse naam wagens zoals Mercedes ML, BMW X5... in o.a. Aalter, Wuustwezel en Mettet met steeds waarden boven de 40.000 euro. De slachtoffers uit Wuustwezel slaagden erin om, dankzij het GPS-systeem hun "verkochte" wagen te traceren en terug te krijgen. De dader stuurde achteraf hun boorddocumenten terug met een briefje dat zij "gewonnen" hadden en "daarom de papieren terugkregen" en dat het "niets persoonlijks" was.
Sok De tweede verdachte werd geseind en op 05 februari 2013 werd zijn wagen opgemerkt door de ANPR-camera's te Knokke. De lokale politie Knokke/Damme kon de wagen onderscheppen en de inzittenden oppakken en zelfs dan nog gaf de verdachte een valse identiteit op, zijn echte identiteitskaart had hij verborgen in zijn sok. De verdachte werd op 06 februari 2013 voorgeleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.
Oproep aan slachtoffers. Mensen die hun wagen verkocht hebben en betaald werden met een valse bankcheque op naam van o.a. Eric Debie, Dirk De Belder, Patrick Van De Peer en Patrick Thielemans -namen die de dader gebruikte- kunnen de dienst Diefstallen contacteren van de gerechtelijke politie van Gent op het nummer 09/237 37 66. Sinds 16 december 2012 verplaatste de verdachte zich in een Range Roover of één van de wagens die hij middels zijn oplichting verkregen had.
2. Chileense inbrekersbende. Zoals in alle arrondissementen, wordt ook het arrondissement Gent geplaagd door een stijgend aantal inbraken in woningen. In 2012 waren er in het volledige arrondissement Gent -10 politiezones- 7 procent meer inbraken dan in 2011, veelal het werk van Oost-Europese rondtrekkende dadergroepen die vanuit een grootstad opereren. De buit bestaat meestal uit geld, juwelen en elektronica. Naar aanleiding van een reeks inbraken startte de Federale Gerechtelijke Politie -FGP- van Gent een onderzoek waaruit bleek dat de verdachten zich vermoedelijk ophielden in het Antwerpse. Na grondig speurwerk konden de verdachten gelokaliseerd worden en op 6 februari 2012 werden huiszoekingen uitgevoerd op twee adressen in Antwerpen. Drie Chilenen van respectievelijk 40, 43 en 49 jaar werden opgepakt waarvan twee niet over een geldige verblijfsvergunning beschikten.
Sint-Niklaas. Deze huiszoekingen leverden een grote hoeveelheid juwelen, alsook elektronisch materiaal op -Ipads, tablets, camera's enz-, waarvan al een deel gelinkt kon worden aan inbraken te Sint-Niklaas. Waarvan de andere juwelen afkomstig zijn, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen. De drie verdachten werden voorgeleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het onderzoek is nog lopende en het is niet uitgesloten dat er nog aanhoudingen volgen.
3. Mensensmokkelaars. Vanuit België smokkelde een bende Koerdische Irakezen illegalen naar Engeland die daarvoor tot 3.000 euro betaalden. De Gentse FGP kon, in samenwerking met de Speciale Eenheden, op 6 februari 2012 vier verdachten aanhouden die door de onderzoeksrechter werden aangehouden. Het betreft 3 illegale Irakezen uit het Antwerpse van resp. 19, 29 en 34 jaar en een 36-jarige Nederlander van Koerdische afkomst uit Antwerpen.
Overlast. Het arrondissement Gent wordt regelmatig geconfronteerd met illegalen die in Engeland willen geraken. In de treinstations, op de wegen naar de parkings langs de E40 en op de parkings zelf worden met de regelmaat van een klok, illegalen aangetroffen. Naast de problematiek van de mensensmokkel veroorzaakt dit ook overlast voor de omwonenden omdat de illegalen over privé-terrein passeren en soms zelfs overnachten in bijv. een schuur.
Verkeerd transport. Door de verschillende diensten werd een gezamenlijk actieplan uitgewerkt en werd er met de eigenaar van de parking langs de E40 te Drongen overleg gepleegd om de parking beter af te schermen en te beveiligen. Daarnaast werden meerdere onderzoeken opgestart en een eerste onderzoek leidde in december 2012 al tot de aanhouding van twee Irakezen uit het Antwerpse die zich bezig hielden met het smokkelen van mensen naar Engeland uit de Koerdische regio. De onderschepping van twee illegalen die op een verkeerd transport zat en in de Gentse haven uitkwamen, leidde in maart 2012 tot een tweede onderzoek door de FGP.
Koerdische bende. Meerdere maanden intensief onderzoek bracht de Koerdische bende in beeld. De verdachten gingen zeer voorzichtig te werk zodat het niet evident was hen op te sporen. Uiteindelijk konden op 5 februari 2013 's avonds door de Speciale Eenheden 3 verdachten opgepakt worden aan een café in Antwerpen waarna, bij daaropvolgende huiszoekingen op 6 februari 2013, nog een vierde verdachte werd aangetroffen.
Garantie en gewone transporten. Onderzoek wees uit dat het gaat om een criminele bende met internationale vertakkingen die, meestal Koerden, vanuit Iran, Irak, Afghanistan.... via Turkije naar België brengt en hen vervolgens illegaal naar de UK smokkelt. Dat gebeurt op verschillende manieren : - Als passagier in personenwagens of met het openbaar vervoer waarbij de illegalen van valse paspoorten of identiteitspapieren worden voorzien. - Als verstekeling in vrachtwagens welke verondersteld worden naar Engeland te gaan. - Als passagier in een vrachtwagen met bestemming UK waarbij de chauffeur van de vrachtwagen op de hoogte is van zijn "extra bagage" en betaald wordt voor zijn diensten. - Met bussen van o.a. Eurolines die vertrekken vanuit Nederland en waarvan de route naar Zweden en Noorwegen gaat om als eindbestemming de UK te bereiken. Er zijn voor de illegalen twee soorten transporten ; de z.g. "garantie" transporten en de "gewone" transporten. De garantie transporten zijn duurder en kosten ca. 3.000 euro per persoon maar de betaling wordt pas verricht als de "klant is aangekomen in de UK en de opdracht geeft het geld vrij te geven.
Bron : Federale Politie Gent. Bewerking : jvds Artikel n° : 02/13/4820 Geplaatst : 17:48 10/02/2013 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel |
Laatste update ( 11 februari 2013 )
|
|
|
|
|