Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936377





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Oud koper kan niet langer tegen cash verkocht worden.
08 februari 2013
Kleine te goeder trouwe verkoper is weer de dupe.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.960.700
Brussel / Lanaken 08 februari 2013.

De Ministerraad keurde vandaag een voorstel goed van minister Joėlle Milquet dat het mogelijk maakt om strijd tegen koperkabeldiefstal te voeren door middel van een specifieke bepaling in het wetsontwerp met betrekking tot de dringende bepalingen inzake fraudebestrijding.
Het fenomeen van de koperdiefstal, en dan vooral op het spoorwegnetwerk, heeft de jongste jaren een aanzienlijke uitbreiding gekend, momenteel zijn er bij Infrabel gemiddeld zelfs drie kabeldiefstallen per dag.


Agressie.
Deze koperdiefstallen brengen niet alleen economisch grote schade toe, maar vormen bovendien een belangrijk veiligheidsprobleem. Er is het gevaar van elektrocutie voor zowel de daders als het personeel van Infrabel maar ook is er gevaar voor agressie ten aanzien van het personeel en de ordediensten wanneer deze laatsten interveniėren. De kabelkoperdiefstallen hebben ook een aanzienlijke weerslag op de stiptheid van de treinen. Tussen januari en december 2012 telde Infrabel 66.440 verloren minuten aan stiptheid wegens koperdiefstal, bijna het dubbele als in 2011 toen er "slechts" 34.342 minuten laattijdigheid waren.  

Niet langer contant.
Nadat de sector en de betrokken partners, met name Infrabel, waren geraadpleegd, heeft de minister aan de Ministerraad voorgesteld dat personen actief in het opkoopcircuit, het recycleren en de handel in oude of kostbare metalen, de gerecycleerde, gebruikt of als zodanig voorgestelde koperkabels niet meer contant mogen betalen. Onder koperkabels worden verstaan : elke levering die kabels bevat, van elke vorm en samenstelling, al dan niet gestript of versneden, of vermengd met andere materialen of voorwerpen. De kabels die deel uitmaken van een toestel zijn niet inbegrepen.

Globale aanpak.
De maatregel vormt een eerste stap in een globale aanpak in de strijd tegen de toename van koperkabeldiefstallen, die dan weer te wijten zijn aan de hoge marktprijs van dit metaal. Met onder andere acties op het terrein en een versterking van de informatie en samenwerking met de verschillende betrokken stakeholders zal de aanpak de komende maanden geleidelijk aan worden ontplooid.

Bron : Binnenlandse Zaken
Bewerking : jvds

NVDR en reactie van schroothandelaar 'S Jongers :
De firma 'S Jongers, één van de grotere spelers op de oude metalenmarkt, denkt dat deze maatregel weinig of geen effect gaat hebben op de koperdiefstallen. Hij zegt letterlijk : "Die Polen gaan gewoon kabel van de spoorwegen blijven stelen en die rijden gewoon naar Polen of naar eender waar, hier komen mensen die hun kelder of zolder opruimen en die brengen een pan of een koperen pot en nog een paar meter kabel. Met dat overschrijven worden volgens mij de Belgen gestraft en de Polen, die worden beloond. Wij zien hier gewoonlijk mensen van de streek, dat is wat anders dan in Brussel of Charleroi waar de Polen staan aan te schuiven en waar de politie constant aanwezig is, įls hier al eens een Pool komt, betalen wij die minder want je hebt er alleen miserie mee, voor mij gaat er weinig veranderen en bovendien, elke schroothandelaar weet hoe het koper van de spoorwegen eruit ziet en wij kopen dat dus niet op. Wij werken hier met een E-ID kaartlezer en wij moeten die gegevens kopiėren maar die Polen hebben toch allemaal 5 paspoorten, dus voor hun gaat er niks veranderen, ze zullen er wel een oplossing voor vinden zoals een bankrekening op iemand anders naam. Voor mij mogen ze die pikkers pakken en opsluiten maar ik denk dat de brave huisvader weer het hardst getroffen zal worden met deze maatregel. Die Polen dat is zoals een maffiabende en die zullen wel een rekening hebben op naam van iemand die toch niets heeft en ze laten dat geld op die rekening storten, dus voor hun maakt het geen verschil. Ik wil helpen met het klissen van die dieven maar ik denk niet dat dit iets gaat helpen".
      

Artikel n° : 02/12/4815
Geplaatst : 9:23 8/02/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel 
Laatste update ( 08 februari 2013 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.