Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926384





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Joke Schauvliege zorgt goed voor Oost-Vlaanderen.
20 januari 2013
Ruilverkaveling zorgt voor 20 hectaren meer bos in Sint-Lievens-Houtem. Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.944.100
Sint-Lievens-Houtem / Lanaken 20 januari 2013.
 
De voorbije twee jaar werden door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, meerdere dossiers voor de ruilverkaveling Sint-Lievens-Houtem goedgekeurd en ondertussen zit de uitvoering daarvan op kruissnelheid. Ook op het terrein wordt de realisatie meer en meer zichtbaar en de subsidie van Schauvliege aan het Ruilverkavelingscomité Sint-Lievens-Houtem van 1,18 miljoen euro, zal dat alleen maar bevorderen. De ruilverkaveling strekt zich uit over Sint-Lievens-Houtem -1.399 ha.-, Oosterzele -229 ha.-, Erpe-Mere -59 ha.- en Lede -9 ha.-. 


Meer open ruimte.
Bedoeling van het ruilverkavelingsproject is om de open ruimte, dikwijls verstopt achter lintbebouwing, beter toegankelijk te maken voor landbouwers en recreanten. Daarvoor zijn in de eerste fase in 2010 vooral wegenwerken uitgevoerd maar op sommige locaties zijn ook al werken uitgevoerd om de waterknelpunten aan te pakken en het water vertraagd af te voeren. Er werd ook al een nieuw, op een oude trambedding aangelegd fietspad geopend.

Plant van hier.

Met de recente goedkeuring van dit dossier -natuur- en landschapszorg- wordt bijna 20 ha. nieuw bos gecreëerd, 5 ha. bosomvorming naar autochtone boomsoorten zoals eik, es, haagbeuk enz. en 2,6 km nieuwe bosranden van 10 m breed. De bosranden worden aangelegd aan de rand van grotere boscomplexen. Het dossier voorziet daarnaast in de aanleg van 6,8 km. nieuwe houtkanten en 7,6 km. -knot-bomenrijen. Voor alle aanplanten wordt zoveel mogelijk gewerkt met plantgoed met het label “plant van hier”. Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen oogstte daartoe in 2010, in opdracht van het ruilverkavelingscomité, zaden van autochtone zaadbronnen die ondertussen zijn opgekweekt tot geschikt plantgoed.  Voorts voorziet het dossier in het achterstallig onderhoud van knotbomenrijen en 4,3 km. houtkanten, ook worden 9 ha. grasland en ruigte ingericht, waarbij ook poelen en een vijver worden aangelegd of aangepast.
Sommige nieuwe recreatieve verbindingen in de ruilverkaveling lopen langs bestaande of door de nieuwe bossen. Via de ruilverkavelingsakte worden deze realisaties eind 2013 overgedragen aan het privaat en openbaar domein van de gemeenten, de provincie en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Samenwerking.
Dit project is een voorbeeld van hoe we met de nodige samenwerking en bereidwilligheid het instrument ruilverkaveling op een geïntegreerde manier kunnen inzetten. De werken, de opbouw van een grondreserve en de grondmobiliteit verhogen samen de gehele omgevingskwaliteit, aldus Joke Schauvliege.

Bron : Kabinet Joke Schauvliege
Bewerking : jvds

nvdr
Opvallend is dat veel van de dossiers van Joke Schauvliege betrekking hebben op Oost-Vlaanderen. Als geboren en getogen Gentse en thans wonend in Ertvelde, vindt zij het wel en wee van haar thuis-provincie blijkbaar van belang, wat uiteraard van pas kan komen als ze ooit nog eens besluit, of wordt gedwongen, een stap terug te doen op de politieke ladder om ergens burgemeester te worden.


Artikel n° : 01/13/4798
Geplaatst : 19:15 20/01/2013

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
 

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.