Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926384





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Taalmaatregelen minister Smet gematigd positief ontvangen door Vlaams Belang.
19 januari 2013
Ernstige vraagtekens bij taalbadklassen van maximum 8 weken. Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.943.000
Brussel / Lanaken 19 januari 2013.

Vlaams minister Pascal Smet heeft maatregelen in het vooruitzicht gesteld om de taalachterstand bij anderstalige leerlingen weg te werken, maatregelen die gematigd positief worden ontvangen door Vlaams Belang, omdat ze slechts een stap in de goede richting zijn. Leermoeilijkheden zijn immers heel vaak het gevolg van een taalachterstand, die nooit meer helemaal wordt opgehaald, met alle gevolgen van dien zoals schoolmoeheid, voegtijdige uitstroom,…

Tweede screening.
Vooral de invoering van een tweede screening -bij de overgang van lager naar middelbaar onderwijs- is een verbetering die al jaren door het Vlaams Belang werd gevraagd. Bij de veralgemening van de eerste taaltest tot álle kleuters -dus ook die met Nederlands als moedertaal- heeft het Vlaams Belang wel vragen naar de noodzakelijkheid van die maatregel, en de organisatorische en financiële implicaties ervan.

Lapwerk.
Ook bij de beperking van de taalbadklassen tot maximaal 8 weken, dienen ernstige vraagtekens worden geplaatst. Net als veel ervaringsdeskundigen uit scholen met veel anderstalige leerlingen, is het Vlaams Belang van oordeel dat deze periode te kort is. De remediëring die minister Smet daarvoor vooropstelt, nl. verplichte bijkomende taallessen op woensdag -of zelfs zaterdag-, is lapwerk én een bijkomende belasting van het onderwijzend personeel.

Volwaardige taalbadklassen.

Het Vlaams Belang pleit daarentegen voor volwaardige taalbadklassen die desgevallend een volledig schooljaar duren en een echte onderdompeling betekenen in het Nederlands. Zo’n volwaardig taalbadjaar moet anderstalige leerlingen volledig beslagen aan de start brengen van het reguliere onderwijs en hen in staat stellen zonder bijkomende achterstand hun schoolcarrière af te werken. Het Vlaams Belang zal de minister over de voorgestelde maatregelen bevragen in de commissie Onderwijs.

Bron : Vlaams Belang
Bewerking : jvds

NVDR.
Het Vlaams Belang heeft gelijk wat de taalachterstand betreft, wij hebben de ervaring in Genk waar Turken, die hier op jeugdige leeftijd zijn toegekomen en hier school hebben gelopen, ondertussen vijftiger zijn en nog steeds geen fatsoenlijk Nederlands kunnen spreken, laat staan schrijven, we hebben het dan niet over één geïsoleerd geval, maar over meerdere. Het overgrote deel van die vreemde gemeenschappen komt naar hier om van onze sociale systemen te profiteren, vooral van het onderwijs, de gezondheidszorg en huisvesting.
 

Artikel n° : 01/13/4793
Geplaatst : 9:31 19/01/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel 

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.