Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936381





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Bodemsanering Waalse Krook in Gent van start.
10 januari 2013
Historische verontreiniging in centrum Gent wordt aangepakt.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.937.000
Gent / Lanaken 10 januari 2013.

De Waalse Krook, 3.000m² groot, ligt in het centrum van Gent en is zwaar verontreinigd door de activiteiten van een gasfabriek die er in de 19e eeuw gas produceerde uit steenkool. Dankzij de unieke samenwerking tussen waterbedrijf TMVW, cvba Waalse Krook en de OVAM kan gestart worden met deze saneringswerken die een herontwikkeling betekenen van dit stadsdeel.
     
Historische verontreiniging.
In de 19de eeuw werd in veel Vlaamse steden en gemeenten gas gewonnen uit steenkool waarbij toxische stoffen zoals teer en cyanides vrijkwamen en waardoor de bodem en het grondwater vaak ernstig werden verontreinigd. Zo ook aan de Waalse Krook in Gent. Van 1824 tot 1881 werd er een gasfabriek geëxploiteerd door de Lodewijk Roelandt / Imperial Continental Gaz Association. Die activiteiten hebben geleid tot een grond- en grondwaterverontreiniging met koolteer en cyanides over een totale oppervlakte van 3.000 m² en tot een diepte van 8 meter. OVAM inventariseerde in 2011 alle oude gassites in Vlaanderen. Het resultaat was een lijst van 122 sites, waarvan tegen 2022 alle noodzakelijke ambtshalve saneringen zouden moeten opgestart zijn.

Hinder en kosten beperken.
Uiteraard betekent een bodemsanering als deze hinder voor de omwonenden en om deze zoveel mogelijk te beperken wordt er met één aannemer gewerkt die de volledige werkzaamheden in één fase zal uitvoeren. Ook de kosten worden hierdoor sterk gereduceerd. Waterbedrijf TMVW zal, in opdracht van de Stad Gent, tijdens de sanering en de bouwwerken de openbare riolering die dwars door de site loopt, verleggen. De cvba Waalse Krook staat garant voor de herontwikkeling. De sanering wordt voor het overgrote deel uitgevoerd in combinatie met het uitgraven van de funderingen voor het bouwproject. In een volledig nieuw gebouw komen de nieuwe Stedelijke Bibliotheek en een Centrum voor Nieuwe Media.

Boten.
Er moet ongeveer 22.400 m³ aarde worden ontgraven. Hiervoor wordt een palenwand geplaatst tot ca. 17 meter diep waarbinnen het grondwater door een filterbemaling verlaagd wordt. Het opgepompte grondwater uit deze zones gaat naar een grondwaterzuivering ter plaatse en wordt vervolgens in de Schelde geloosd.  Naar schatting 17.000 ton verontreinigde grond moet afgevoerd worden voor biologische of thermische reiniging en om geen overmatige verkeershinder te veroorzaken wordt de aannemer verplicht om minstens 90% van de grond via het water af te voeren. In plaats van 1.610 vrachtwagens van ongeveer 25 ton, zullen een 270 tal boten van ongeveer 150 ton de afgegraven grond afvoeren. Dat is ten eerste milieuvriendelijker maar het beperkt ook de overlast voor de buurt.

Geen gevaar voor omwonenden.
Om contact met de verontreinigde grond te vermijden, dragen de arbeiders in de saneringszone veiligheidskledij en omdat bij een verontreiniging met cyanides lokaal schadelijke gassen kunnen ontstaan, dragen de arbeiders op bepaalde plaatsen gasmaskers. Voor omwonenden en voorbijgangers is er echter absoluut geen gevaar. De sanering wordt continu opgevolgd door een erkend bodemsaneringdeskundige die ook luchtstalen neemt.

Kosten
De uitvoering van het bodemsaneringsproject kost 1.500.000 euro, incl. btw en zal bij benadering 120 -werk-dagen duren. De totale kosten van de sanering, het verleggen van de riolering en het creëren van de bouwput voor de nieuwe bibliotheek bedragen ongeveer 3.500.000 euro. Bij de heraanleg van de Platteberg en de bibliotheekomgeving in 2014 volgt nog een tweede beperkte saneringsfase waarbij de restverontreiniging aangepakt wordt.

Internationale uitstraling.
Bedoeling is dat tegen 2015 in het centrum van Gent, vlakbij het ‘Zuid’, de nieuwe Stadsbibliotheek en een Centrum voor Nieuwe Media zal verrijzen, een plek met internationale uitstraling, waar cultuur, media, economie en digitale technologie op een innovatieve manier met elkaar in dialoog gaan, en waar iedereen uit Gent en daarbuiten inspiratie en ontspanning kan vinden. Het project voorziet ook in aantrekkelijke pleinen en kades, fiets- en voetgangersbruggen over de Schelde, en nieuwe verbindingen naar de binnenstad.


De oprichting van de Waalse Krook staat in het Vlaams Regeerakkoord 2009-2014. 25 miljoen euro is vanuit de bevoegdheid Cultuur van minister Schauvliege voorzien voor de bouw van de ‘bibliotheek van de toekomst’. Daarnaast heeft de Vlaamse Regering eind vorig jaar 11,8 miljoen euro vrijgemaakt voor de start van een Vlaams Instituut voor de Archivering en de ontsluiting van het Audiovisueel erfgoed -VIAA-, nog een engagement uit het Regeerakkoord. Maar vooraleer de bouwwerken van start gaan, moet de bodem gesaneerd worden. Daar wordt nu de komende maanden werk van gemaakt, aldus nog Vlaams minister Joke Schauvliege.

Hier leest u daar ook over
http://www.dewaalsekrook.be/20130108/sanering/infoavond-over-sanering-waalse-krook/

Bron : Kabinet Vlaams minister Joke Schauvliege
Bewerking : jvds

Artikel n° : 01/13/4779
Geplaatst : 21:40 10/01/2013
Redactie Morsum Magnificat © Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.