Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936381





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Hoogspanningslijn Zandvliet - Lillo - Liefkenshoek ; mogelijkheid tot inspraak.
10 januari 2013
Inductie en potentiaalverschil zijn gevaren waar leken nooit bij stilstaan.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.936.700
Zandvliet / Lillo / Liefkenshoek / Lanaken 10 januari 2013.

Een lezer van Morsum Magnificat maakt ons attent op de plannen die bestaan om een 380 kV hoogspanningslijn aan te leggen tussen de bestaande schakelposten Zandvliet en Liefkenshoek. Het publiek heeft inspraak over het Plan-MER voor het GRUP, of dergelijke inspraak effectief een effect heeft, is een andere vraag.

Onderschatte gevaren.
Voor een dergelijke hoogspanningslijn is er vanwege de "hoge spanning" weinig kans van schade bij een blikseminslag, hun infrastructuur is daarvoor zelfs speciaal opgebouwd, de bovenste geleiders fungeren immers
als horizontale opvangers voor bliksem en elke pyloon is goed geaard. Het gevaar voor de omwonenden is echter, ingeval van blikseminslag, de inductie en het potentiaalverschil die zo'n inslag op de HS lijn of de hoogspanningsmast veroorzaakt. Schade aan de gebouwen in de omgeving kan van tweeërlei aard zijn, primo; via de aardverbinding van de masten kan het elektromagnetisch veld de aarding van de woning aanspreken en dat veroorzaakt enorme stromen die de installatie van de woning kunnen doorlopen, met alle gevolgen van dien, secundo; door de geïnduceerde spanning van de bliksemontlading kan er in de elektrische installatie door die inductie grote schade / brand ontstaan, zelfs zonder dat de woning is geraakt. Niemand staat daar bij stil, maar het gebeurt elk jaar opnieuw.

Maatregelen.
Er bestaat een wetgeving die de elektrische installaties beschermt tegen overspanning, die is ondermeer opgenomen in het KB van 10 maart 1981 en de wet van 19 december 1997, maar geen van deze wetgevingen
wordt gerespecteerd. Wij geven hierna een summiere voorstelling van de gedragingen van de bliksem met een windmolen als voorbeeld. In feite zouden de aardingen van de masten equipotentieel verbonden moeten worden met deze van de woningen in de buurt en de woningen beveiligd tegen overspanningen. Elia zou de kosten voor die beveiligingen moeten dragen.

Departement Leefmilieu.
Hieronder vindt u de link naar de website van de overheid.
http://www.lne.be/themas/milieueffectrapportage/inspraak/lopende-inspraakprocedures/lopende-inspraakprocedures/#PL0128

Artikel n° : 01/13/4778
Geplaatst : 12:23 10/01/2013

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 10 januari 2013 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.