Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936381





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Defibrillatoren geïnstalleerd op vaartuigen Scheepvaartpolitie.
08 januari 2013
Scheepvaartpolitie en Vlaamse overheid krijgen het label "hartveilige organisatie"

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.935.100
Brussel / Lanaken 08 januari 2013.

Dagelijks krijgen heel wat Belgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis waarvan slechts 7 procent dat overleeft. Als het slachtoffer echter binnen de 3 tot 4 minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot krijgt met een AED,-automatische externe defibrillator- heeft deze tot 70 procent kans om te overleven. 

Overlevingskansen verhoogd.
Op de vaartuigen van de Scheepvaartpolitie die onder contract vallen van de overheidsrederij, werd eind 2012 een AED toestel geplaatst. Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Bovendien analyseert de AED het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot moet gegeven worden aan het slachtoffer. Hiermee kan een substantiële bijdrage geleverd worden om de overlevingskansen van slachtoffers bij hartstilstand te vergroten en tegelijk wordt ook de capaciteit van eerste hulp aan de bevolking verhoogt. In het kader van het partnerschap tussen de federale politie -Scheepvaartpolitie- en de Vlaamse overheid -VLOOT- worden thans specifieke veiligheidsdagen opgestart voor de Scheepvaartpolitie in samenwerking met VLOOT. De eerste opleiding ging door op maandag 7 januari 2013.

Hartveilige organisatie.
Ondertussen heeft VLOOT alle vaartuigen die ingezet worden voor haar dienstverlening uitgerust met een AED. Naast het plaatsen van defibrillatoren kregen ook bijna 300 VLOOT manschappen een specifieke opleiding. Gezien hiermee ruimschoots de norm van 10 procent opleiding werd overschreden, kreeg VLOOT op 23 oktober 2012 het label ‘hartveilige organisatie’ uitgereikt door het Rode Kruis en kunnen niet alleen de bemanningen maar ook partners en klanten aan boord in een hartveiliger omgeving verblijven. Gezien de vaartuigen met hun gemengde bemanning ook ingezet worden voor reddingsoperaties vanuit ‘KUSTWACHT’-gebeuren, kan deze bijkomende uitrusting en training alleen maar het veiligheidsgevoel voor de burger en waterweggebruiker op de Noordzee en het Scheldegebied verhogen.

Bron : Federale politie
Bewerking : jvds

Artikel n° : 01/13/4776
Geplaatst : 20:01 8/01/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.