Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926390





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaams energiebedrijf kan en zal monopolie Electrabel niet breken.
13 november 2012
Te weinig middelen en geen businessplan voornaamste oorzaken.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.886.600
Brussel / Lanaken 13 november 2012.

Vlaams Belanger Tanguy Veys noemt de oprichting van een Vlaams energiebedrijf dat, naar voorbeeld van Telenet  het monopolie van Belgacom brak, het monopolie van Electrabel moest breken, een afgebot speerpunt van N-VA en doet middels een persbericht een en ander uit de doeken.

Wél Raad van Bestuur, géén businessplan.
Eén van de vijf speerpunten van het verkiezingsprogramma van N-VA bij de verkiezingen in 2009 was de oprichting van een Vlaams Energiebedrijf. In het regeerakkoord van Peeters II was deze oprichting
opgenomen. Er werd 200 miljoen euro voorzien en een raad van bestuur aangesteld, waarvan Andries Gryffroy -N-VA- voorzitter werd, maar een businessplan is er nog niet.
 
Danig opschudden.
In het regeerakkoord van Peeters II stond te lezen dat een Vlaams Energiebedrijf ‘de technologische opportuniteiten van groene energie’ maximaal moest benutten. In de beleidsnota die hierover volgde, was het nog
steeds de ambitie om de energiemarkt danig op te schudden : Het energiebedrijf zal ernaar streven om de concurrentie op de Vlaamse energiemarkt te optimaliseren. Dit betekent gebeurlijk dat het Vlaamse energiebedrijf actief zal moeten zijn in de volledige energie bedrijfsketen, namelijk van productie tot levering, met uitzondering van transport en distributie.

Riante vergoeding voor RvB.
De concrete uitwerking van het energiebedrijf laat vooralsnog op zich wachten. Het parlement keurde vorig jaar keurde het decreet goed dat de oprichting regelde en in januari werd de raad van bestuur aangesteld.
Andries Gryffroy die als voorzitter werd gekozen, werkte nog als energieraadgever voor viceminister-president Geert Bourgeois en hij zetelt ook in het partijbestuur van N-VA., bovendien bezit hij een eigen studiebureau voor energieprojecten. De andere leden van de raad van bestuur werden verdeeld onder regeringspartijen CD&V, sp.a en N-VA. Naast een aanwezigheidsvergoeding krijgen ze daarvoor 6.198 euro per jaar. Gryffroy moest echter toegeven dat bepaalde zaken met betrekking tot het doorbreken van het monopolie van Electrabel niet kunnen. 

Nog niets op papier.
Als CEO werd voor 138.750 euro, Dirk Meire aangesteld. Hij is van alle energiemarkten thuis, en werkte al voor verschillende bedrijven zoals Electrabel en Nuon. Sinds mei 2012 is hij aan het werk en is hij belast met
het aanwerven van personeel en het opstellen van een businessplan. Net als een samenwerkingsakkoord met de Vlaamse overheid staat dat nog niet op papier. Bij de aanstelling van Meire werd gezegd dat dat drie tot zes maanden in beslag zou nemen.

Barstje.
Het kabinet van Lieten reageert, vragend naar een stand van zaken : "Wij waren geen vragende partij voor een energiebedrijf" en verwijst door naar Dirk Meire die op zijn beurt weer doorstuurt naar Gryffroy die hoopt
op het einde van dit jaar van start te kunnen gaan : "Dan hopen wij ons businessplan aan het Vlaamse parlement te kunnen voorstellen. Momenteel moeten er nog enkele juridische en financiële zaken worden uitgeklaard, waardoor we nog niet met ons plan naar buiten kunnen komen”. Als N-VA’er staat Gryffroy nog steeds achter het energiebedrijf, hoewel het niet de ambities inlost die zijn partij ooit formuleerde. “In maart 2009 hebben wij in ons programma ingeschreven het monopolie van Electrabel te willen breken, maar sindsdien hebben we moeten inzien dat er bepaalde zaken niet kunnen. Met 200 miljoen euro kan je investeringen doen in energieprojecten zodat we de markt zullen kunnen bespelen, maar het blijft een beperkt budget. We zullen dus slechts een barstje kunnen maken in het monopolie van Electrabel”.

Bron : Tanguy Veys
Bewerking : jvds

NVDR:
Liesbeth Homans die destijds daarobver hard van stapel liep, horen we, net als in de dossiers van de woningproblemen en sociale woningen niet meer, ergo Liesbeth loopt naast haar schoenen, eigen belang eerst staat altijd hoog in het vaandel van elke politicus. Van Tanguy Veys hoorden we ook al geruime tijd niets meer. 

Artikel n°: 11/12/4693
Geplaatst : 18:46 13/11/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 14 november 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.