Vergaderen, werkgroepen en mooie boekwerken uitgeven zal het probleem niet oplossen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.860.200 Brussel / Lanaken 17 oktober 2012 Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting dat onder de vleugels van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding -CGKR- opereert, geeft in een persbericht aan hoe groot het probleem van de -stijgende- armoede in dit land -en elders- is. Onderstand vindt u het persbericht. PERSBERICHT Cetrum. Rechtspraak als instrument in de strijd tegen armoede. Naar aanleiding van de internationale dag van verzet tegen extreme armoede -17 oktober- lanceert het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting een nieuw rechtspraakoverzicht. Gerechtelijke beslissingen. Mensen in armoede hebben het vaak erg moeilijk om hun rechten uit te oefenen. Wanneer hun rechten worden geschonden, is de stap naar de rechtbank bovendien niet zo vlug gezet. De publicatie van rechtspraak over armoede-gerelateerde onderwerpen kan een instrument zijn om de rechten van mensen in armoede effectiever te maken. Daarom publiceert het Steunpunt vanaf vandaag een selectie van relevante gerechtelijke beslissingen op zijn website, die regelmatig zal worden aangevuld.
NVDR. Deze redactie heeft recent en in het verleden diverse dossiers aan de CGKR toegespeeld, momenteel liggen er zelfs vier zaken die verband houden met armoede en huurproblemen, maar de CGKR heeft nog nooit in één dossier écht stelling genomen, laat staan een positieve bijdrage aan het probleem kunnen leveren. Justitie. Momenteel bestaat in België geen systematische inventaris van beslissingen van rechtbanken en er is weinig geïnformatiseerd. De uitspraken kunnen maar worden bekomen door beroep te doen op griffies, advocaten of magistraten die deze op persoonlijk initiatief ter beschikking stellen. Er zijn, vaak op privé-initiatief, wel enkele databanken over verschillende rechtstakken, maar de beschikbare rechtspraak blijft erg versnipperd. Bovendien moet voor de aangeboden informatie vaak worden betaald. Met de publicatie van armoede-rechtspraak wil het Steunpunt beantwoorden aan een reële nood aan informatie. Tegelijkertijd wil het duidelijk maken dat een meer systematische inzameling van rechtspraak een belangrijke zaak is. Het Steunpunt draagt op deze manier, binnen het kader van zijn bevoegdheden, bij tot een bredere opdracht voor Justitie in België.
NVDR. Het is een publiek geheim dat Justitie niet naar behoren werkt, ergo, "men" niet wil dat de Justitie werkt, dat zijn de woorden van een gerechtsdeurwaarder en wij moeten dat beamen. Daarbuiten is er klassenjustitie, advocaten die zich vet laten betalen kunnen inderdaad meer dan een pro deo. Er moet dringend controle op de pro deo advocaten komen, de BJB moet aan zij die een pro deo advocaat krijgen toegewezen, een vragenlijst meegeven om de pro deo advocaat te evalueren. Alom discriminatie. Een van de wettelijke opdrachten van het Steunpunt is de evaluatie van de effectiviteit van grondrechten van mensen in armoede. Het inzamelen en analyseren van rechtspraak over hoe de rechten van mensen in armoede in de praktijk al dan niet gerespecteerd worden, is een manier om de effectiviteit van het armoedebeleid verder in kaart te brengen en bloot te leggen op welke domeinen er nog meer aandacht nodig is.
NVDR. Het steunpunt zou beter moeten luisteren naar ervaringsdeskundigen en deze opnemen in de organisatie, maar wij stellen vast dat het Centrum in het vijvertje van links en extreem links vist en meer oog heeft voor mensen van vreemde origine, zich de facto schuldig maakt aan omgekeerde discriminatie. Het Centrum moet dringend werk maken van het verplicht invoeren van het conformiteitsattest en de vermogensdiscriminatie bij het huren van woningen doen ophouden. Het systeem van de huidige toekenning van huursubsidie is absurd en moet vervangen worden door een ander waarbij de overheid participeert wanneer een verhuurder een woning aflevert die voldoet aan de Vlaamse Wooncode. Hulp. Het Steunpunt hoopt met haar publicatie van rechtspraak een platform te bieden voor juristen, advocaten, academici, OCMW’s, mutualiteiten, sociale diensten en armoedeverenigingen, waar informatie kan uitgewisseld worden. Bedoeling is dat al deze groepen de rechtspraak kunnen consulteren en ook zelf beslissingen aanleveren. Het Steunpunt doet dan ook een oproep aan al deze actoren om mee te werken aan dit project.
NVDR Deze redactie nodigt het steunpunt uit om met ons contact te nemen, wij zullen hun de in ons bezit zijnde dossiers bezorgen en onze knowhow ter beschikking stellen. Praktisch: De armoede-rechtspraak wordt gebundeld en gepubliceerd op http://www.armoedebestrijding.be/rechtspraak.htm De beslissingen zijn ingedeeld in verschillende thematische rubrieken. Elke beslissing wordt vergezeld van een samenvatting en enkele trefwoorden.
NVDR. Inderdaad, de CGKR heeft in samenwerking met een heleboel organisaties en werkgroepen, professoren en noem maar op, enkele boekwerken samengesteld die zeer interessante informatie bevatten, dat zal een pak geld gekost hebben. Het probleem is gekend, maar nergens is er een oplossing gekomen, dat ervaren wij elke dag. Wij zeggen aan de CGKR "Geen woorden maar daden". Artikel n° : 10/12/4667 Geplaatst op 11:26 17/10/2012 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © -ervaringsdeskundige armoede en huurproblemen- |