Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926400





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Inter-federalisering van CGKR nadert afronding.
21 juli 2012
Tegen 30 juni 2013 zal het Inter-federaal Centrum operationeel zijn.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.766.700
Brussel / Lanaken 21 juli 2012.

De afronding van de inter-federalisering van het Centrum voor gelijke kansen, die op de agenda van de Ministerraad van 20 juli staat, zit in de eindfase. Tot nog toe kon het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding alleen ingrijpen op federaal niveau: de instellingen die door een entiteit worden opgericht mogen immers alleen maar optreden in het bevoegdheidsdomein van deze entiteit. Om dit probleem op te lossen diende er een samenwerkingsakkoord te worden afgesloten op grond van artikel 92 bis van de wet van 8 augustus 1980, die toelaat een gemeenschappelijke instelling op te richten ter bevordering van gelijke behandeling voor de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten, namelijk: een Inter-federaal Centrum.

Vier punten.
Op grond van het Regeerakkoord, en na onderhandelingen tussen de verschillende entiteiten, gaf het Overlegcomité van 4 juli jl. de werkgroep de opdracht zijn opdrachten af te ronden. Resultaat: het samenwerkingsakkoord kwam gisteren aan bod op de federale Ministerraad. Het werd ook gevalideerd op de verschillende Ministerraden van de federale entiteiten op 19 en 20 juli en bevat vier punten:

   ° Er wordt een nieuw Inter-federaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme opgericht dat operationeel zal zijn op 30 juni 2013. Dit Centrum zal zich richten op het bevorderen van gelijke kansen en de bestrijding van alle vormen van discriminatie, uitsluiting, beperking of voorkeur op basis van de criteria van discriminatie die in de verschillende wetten tegen discriminatie en racisme staan. 

   ° De opdrachten migratie, mensenhandel en de grondrechten van vreemdelingen, die in wezen federale bevoegdheden zijn, behoren niet meer tot de opdrachten van het inter-federaal Centrum. Aangezien het essentieel was om hun continuïteit te waarborgen, wordt gelijklopend een federaal Centrum voor de analyse van de migratiestromen, de bescherming van de grondrechten van de vreemdelingen en de strijd tegen mensenhandel opgericht.

   °
In overeenstemming met het regeerakkoord, wordt een samenwerkingsakkoord afgesloten met betrekking tot de oprichting van een inter-federaal Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen dat ten laatste tegen juni 2013 operationeel zal zijn.

   °
Meer in het algemeen dient België zich, in overeenstemming met de Beginselen van Parijs, uit te rusten met een nationale Instelling voor de mensenrechten -NIMR-. Daarom werd ook besloten om een Inter-federale werkgroep op te richten onder het gezag van de minister van Justitie en minister van Gelijke Kansen voor het uitwerken van een ontwerp-samenwerkingsakkoord met betrekking tot de oprichting voor 30 juni 2013 van een Overkoepelend Instituut voor de mensenrechten. Binnen dit Instituut zullen met name het Inter-federaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme, het federale Centrum voor de analyse van de migratiestromen, de bescherming van de grondrechten van vreemdelingen en de strijd tegen mensenhandel en het inter-federaal Instituut voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen verenigd worden.


De CGKR volgens ZAK

Concrete opdrachten.
Concreet, bepaalt het samenwerkingsakkoord van 20 juli de opdrachten van het nieuwe Inter-federaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme, zijn bevoegdheden op het gebied van onderwijs, onderzoek, adviezen, begeleiding en juridische hulp, de operatiemodus en de bevoegdheden van de directie en de raad van bestuur, het personeels- en het taalkader, de financiering, de begroting en controle én een overgangsregeling voor de inwerkingtreding.

Onafhankelijk.
Deze innovatieve en ambitieuze inter-federaliseringaanpak wordt belichaamd in de oprichting van een Inter-federale Raad van Bestuur en een federale, Vlaamse, Franstalige, Brusselse kamer, waardoor het mogelijk is voor het Centrum om totaal onafhankelijk te functioneren, rekening houdend met de realiteit van ons land. Dank zij dit ontwerp van akkoord, zullen, overal in het land, welke ook de wetgeving moge zijn, de slachtoffers van discriminatievormen en haatdelicten dezelfde steun en dezelfde bescherming genieten van een onafhankelijke instelling.

Bron : Ministerie Binnenlandse Zaken
Bewerking : jvds

Artikel n° : 07/12/4844
Geplaatst : 14:58 21/07/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 21 juli 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.