Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926400





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Hervorming brandweer en Civiele Veiligheid weer een stapje vooruit_Reactie1
20 juli 2012
Ook over het waarborgen van de arbeidsveiligheid wordt er ook "gesproken".

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.766.100
Brussel / Lanaken 20 juli 2012

Reactie van een lezer 9:25 22/07/2012
Met prioritair voertuig.
Doet mij denken aan de werkzaamheden van Brussels fotograaf Pascal Vigneron. Dat was pas de kampioen in dergelijke zaken! Die werd door de Brusselse brandweer meteen getipt over alle grote interventies in hun gebied -ook door de korpsen in de Rand zoals Vilvoorde, Overijse , etc.-, sjeesde dan ter plaatse met een blauw zwaailicht (!), negeerde alle perimeters en maakte vervolgens van zeer nabij foto's, zelfs van slachtoffers! Foto's die hij nadien -na het maskeren van de aangezichten- aan HLN en brandweermagazines verkocht, of online geplaatst. Dan zit je gekneld in een voertuig, vecht je voor je leven en dan komen er pipo's foto's trekken, Ik vind dat beneden alle peil.
Blauw zwaailicht.
Bij een verkeersongeval op de E40 waar hij weer eens kwam opdagen, stelde een verveelde WPR'er vragen over dat blauwe zwaailicht. Bleek het om een wagen van brandweer Brussel te gaan waarmee hij -Pascal V., red.- mocht mee rondvliegen! Die wagen was ingeschreven als prioritair voertuig en de WPR konden niets doen. Is het op die manier waarop interventievoertuigen van de overheid moeten worden ingezet? En wat dan met de persvrijheid voor andere journalisten en de fotografen die NIET op die manier door de brandweer worden bevoordeeld. Een andere artiest in die aard is : Stef Vandersmissen http://www.blurb.fr/books/1608448 , ook die is overal bij en tijdens interventies te zien. Is dit de taak van de brandweer? En opnieuw, wat met fotografen die niet die privileges hebben? Ik vind dat het Bilzen in vergelijking nog meevalt.
Naam en adres bij de redactie bekend.
NVDR.
Ik moet nogmaals verwijzen naar de website van het hulpdienstencentrum Vlaanderen te Temse waar een gewezen brandweerman van Temse interventies voor ingelogden publiceert, tijdens het ongeval van 6 mei 2012 te Temse nog foto's nam van de uitgebrande auto waarin nog een slachtoffer aanwezig was. De WPR blijkbaar Franky P. -houder van een perskaart van het VJV vzw clubje uit Lint-  zijn EID had opgevraagd, maar toch niets ondernam. Op de foto's is duidelijk te zien, dat een brandweerman van Temse het scherm nog even open houdt om de foto te kunnen nemen. De brief van minister Turtelboom heeft geen aarde aan de dijk gebracht, de brandweer is balorig, vaak incompetent en zéker persgeil. Als de gazet of de televisie niet komt, plaatsen ze zelf foto's op hun kinderachtige met toeters en bellen uitpuilende websites.
--- einde reactie 1

Update 1 21:31 21/07/2012
Brandweer Tongeren en medewerker Belang van Limburg.
Tijdens een brand van een fruitloods in Vreven was er tijdens de bluswerken ook een brandweerman die voor de gazet foto's nam -foto- de bediener van de ladderwagen droeg handschoenen, de fotograaf niet! Is het de taak van een brandweerman om ook foto's voor gazetten te schieten? Doet hij dat gratis? Dat gelooft toch niemand.

Fototoestel in de aanslag -bovenste pijl-, geen handschoenen -onderste pijl-.
Einde update 1

--- Update 1 13:58 21/07/2012
Brandweer Bilzen.
Is het de taak van de brandweer om tijdens interventies zelf foto's te maken en ze op de koop toe nog te publiceren ook? Heeft de brandweer de tijd om dat allemaal online te plaatsen of kunnen ze hun persgeilheid echt niet in toom houden?
http://www.brandweerbilzen.be/photogallery.php?album_id=9
--- einde update 1

Op 15 mei 2012 gaf federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet -CdH- een stand van zaken rond de hervorming van de Civiele Veiligheid en de brandweer, vandaag werden in dat verband beslissende  stappen gezet, zo laat de minister in een persbericht weten.

Arbeidsveiligheid.
Behalve onvoldoende opleiding is een andere reden van ongevallen met brandweerlieden het niet respecteren van de arbeidsveiligheid, de "spuitgasten", zoals de gazetten maar al te graag schrijven, gedragen zich  maar al te vaak en onnodig als cowboys. Omdat Morsum Magnificat onveilige toestanden aankaart, óók van de brandweer, is Morsum Magnificat op interventies niet welkom en daarom werden wij al verschillende  keren bedreigd, maar dat zal ons niet beletten om dat blijven aan te kaarten, integendeel, intimidaties en bedreigingen hebben bij Morsum Magnificat een averechts effect.

Vaststelling minimumnormen.
Vorige week werd in verband met de hervorming tijdens de ministerraad een Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de verplichte persoonlijke beschermingsuitrusting zoals jas, broek, helm, handschoenen, schoenen, radio, bivakmuts, enzovoort voorziet en als collectieve beschermingsmiddelen ondermeer een warmtecamera, radioactiviteit detector, gasmeter, enzovoort. Dat zijn attributen waarover de brandweerlieden zullen  moeten beschikken voor elk type interventie.

Verantwoordelijkheid van de gemeenten.
Het nieuwe KB omvat ook de verplichtingen van de "werkgevers", dus de gemeentelijke -p-overheid, het KB zegt daarover "... als werkgever van het personeel van de brandweerdiensten, zijn de gemeenten -en later de zones- ertoe gehouden om de nodige maatregelen te treffen om de veiligheid van het personeel van de brandweer te waarborgen, met inbegrip van het verstrekken van uitrusting van individuele en collectieve bescherming die nodig is en dit krachtens de wetgeving op het welzijn op het werk ...", einde citaat. De burgemeester en zijn horde slippendragers mogen dus werk maken van het opdoen van kennis van het  ARAB en de CODEX wetgeving, want dat soort "veiligheid" staat momenteel duidelijk nog niet in hun politiek zakboekje. Het KB zegt ook nog volgende "... dit ontwerp belichaamt deze verplichtingen, zodat alle  operationele prezones en noodhulpzones dezelfde normen toepassen, met als doel om het risico op verwondingen van brandweerlieden in actie zoveel mogelijk te beperken ..." einde citaat. Laat ze alvast beginnen met het opstellen van risicoanalyses die zelfs bij dringende interventies en in noodsituaties hun nut hebben, alleen moet men met voldoende kennis van zaken en professioneel optreden en dat is vaak een groot probleem bij de brandweer.

              wat de brandweer -AGS- en de civiele veiligheid in één week
             niet kon realiseren, realiseerde Morsum Magnififat in tien minuten ... 

Attributen.
Voor zover Morsum Magnificat, na een honderdtal interventies van klein tot groot te hebben meegemaakt, heeft kunnen vaststellen ontbreekt het de brandweer en de Civiele Veiligheid niet aan materiaal, maar wel aan kennis om dat materiaal te bedienen. Zo beschikken de Civiele Veiligheid en de brandweer in hun pakket "collectieve beveiligingsmiddelen" over dosistempo meters en zelfs contaminatie meters om radioactieve stralingen en radioactieve besmettingen te detecteren. Met onze artikels in MM 134 van december 2006 en MM 135 van januari 2007 hebben wij blootgelegd dat bij een zeer eenvoudig radioactief incident, noch de brandweer van Herentals en haar twee AGS'ers -Adviseurs Gevaarlijke Stoffen- noch de Civiele Veiligheid van Brasschaat na een week in staat waren een conclusie te trekken terwijl Morsum Magnificat daarvoor, na toelating van de burgemeester en de milieudienst van Grobbendonk, met een Automess 6 en AD17 probe binnen de tien minuten zelfs een oplossing gaf ! Nogal wiedes dat deze diensten Morsum Magnificat niet in hun buurt willen en ermee dreigen het fototoestel af te nemen, nat te spuiten en erger.


Brandweer Genk - interventie Dieplaan op 19 november 2010 - Eén van de twee in de gondel draagt zijn PBM niet, waarom niet?

Para-militairen.
De brandweer is volgens ons een para-militaire organisatie die zich te veel toespitst op een militaire structuur met opvallende uniformen en graden vanaf sergeant, luitenant, koperen sterren en dies meer, bij plechtigheden brengen ze ook de militaire groet, terwijl ze dat niet zijn, dat is het beste bewijs dat het para-militairen zijn. Alleen in de kroeg, het omgaan met arbeidsveiligheid en met de discipline die bij berichtgeving in een radio noodnet noodzakelijk is, zitten ze mijlenver van het professionele. Om met de ASTRID communicatieapparatuur te werken hebben ze de grootste moeite, vooral met de "Fleetmapping" weten ze niet om te gaan. 

Persgeil.
De brandweer moet zich beperken tot haar job en ook uit persgeilheid niet de taak van de pers overnemen en bij interventies geen foto's  maken voor gazetten. De brandweer moet evenmin haar interventies, met veel toeters en bellen, op een eigen website publiceren, dat is hun taak niet. In Morsum Magnificat 205 brengen we meer over het nieuwe KB, ook over de bedoeling van SAH -Snelste Adequate Hulp- waarbij de brandweer na een oproep binnen de twaalf minuten ter plaatse moet zijn, de SAH is algemeen gezegd niets minder dan een grote puinhoop.

Artikel n° : 07/12/4843
Geplaatst : 21:25 20/07/2012

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 23 juli 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.