Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937161





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Maes hoogwerkers nv, Teupen Machinebouw en de uitspraak van 26 juni:Monique Wevers in beroep.
05 juli 2012
Een derde aansprakelijkheid voor de slachtoffers kan volgens nabestaanden niet door de beugel.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.749.100
Genk / Lanaken 4 juli 2012

Zoals Morsum Magnificat had verwacht leggen sommige partijen zich niet neer bij het vonnis dat door de Correctionele Rechtbank van Leuven op 26 juni 2012 in de zaak Maes hoogwerkers werd uitgesproken. Advocaat Kristof Hermans verdedigt zijn cliënt volgens de wettelijke voorschriften in de welzijnswet die het dragen van veiligheidsgordel / harnas in een gondel niet verplicht, daarom gaan we ook beroep aantekenen, zegt de advocaat.

Af te wachten.
Bij Elegis in Antwerpen, het advocatenkantoor van Teupen Machinebouw, zijn ze al heel wat minder spraakzaam dan enkele maanden geleden, maar we hebben uit betrouwbare bron toch vernomen dat ook daar beroep zal worden aangetekend. Op 12 juli zullen we zeker weten wie allemaal verzet aantekende, dan is de termijn van vijftien dagen voorbij. Het is nu af te wachten, of de K.I. te Brussel de uitspraak van de Correctionele Rechtbank van Leuven niet zal bevestigen, er is immers nog altijd de verplichte risicoanalyse en de machinerichtlijn die hier van toepassing zijn.

Maes Hoogwerkers nv en Jan Maes.
Het is vreemd dat Elia, die de hoogwerker huurde, niet bij deze zaak betrokken werd, idem met de firma Rigo in wiens opdracht Ludo Bollen werkte. De wet van 4 augustus 1996, artikel 9 en 10, zijn ter zake eveneens duidelijk maar hiervan is, omdat Elia en Rigo buiten spel blijven, geen sprake. De vraag blijft nog steeds of Maes Hoogwerkers die de machine én de bediener Walter Vervoort leverde, er niet op had moeten toezien dat Ludo Bollen helemaal geen harnas droeg ? Had Walter Vervoort de bediener van de machine die er zelf ok het leven bij inschoot, dat in het kader van het KB van 4 augustus 1996 art. 9 en 10 wel mogen toelaten? Rigo was een onernemeing die in de onderneming van Maes werken kwam uitvoeren ...

Lessen trekken.
Deze zaak roept in ieder geval veel vragen op, minstens met betrekking tot de arbeidswetgeving, werken op dergelijke hoogten in een gondel met leuningen van 1,20m en deze leuningen aanzien als collectieve beveiliging waardoor het verplicht gebruik van PBM tegen vallen niet nodig zou zijn, is klinkklare onzin en dat blijkt ook uit dit ongeval. Walter Vervoort kon zich na het bruusk inschuiven van ongeveer acht meter van de arm van de hoogwerker, nog even vastklampen aan de leuningen van de gondel waarna hij nog ongeveer zeventien meter naar beneden is gevallen, een val die duidelijk de dood tot gevolg had.

Artikel n° : 07/12/4807
Geplaatst : 22:58 4/07/2012

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 05 juli 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.