Het debat rond de OCMW's wordt opnieuw hevig gevoerd nu de lokale verkiezingen in aantocht zijn en er wijzigingen te verwachten zijn van het gemeente- en OCMW decreet. Het overbekende Itinera Institute organiseert op maandag 18 juni 2012 een eerste evenement rond de lokale verkiezingen 2012 en gaat daarbij dieper in op het OCMW en de uitdagingen die deze complexe organisatie tegemoet gaat, zowel op organisatorisch als beleidsmatig vlak.
Meer autonomie voor OCMW. Tijdens dit evenement stelt OCMW-secretaris van Wervik, Myriam Deloddere, haar analyse “Schaarse middelen kansarmoedebestrijding beter besteed” voor, waarin ze het bestaande organisatiemodel van OCMW’s tegen het licht houdt en meer autonomie voor het OCMW vooropstelt. Ook Minister van Werk en voormalig Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck zal haar reactie en visie geven op de toekomst van OCMW ‘s, waarin ze dieper ingaat op de beleidsmatige rol die het OCMW moet spelen.
Minister De Coninck. Naar goede gewoonte volgt hierna een paneldiscussie waarin naast mevrouw Deloddere en Minister De Coninck, ook enkele andere experten aan het woord komen, zoals Philippe Defeyt, voorzitter OCMW Namen, Jan Bal, secretaris van OCMW Mechelen en Filip De Rynck, professor bestuurskunde Hogent.
Dit OCMW -Begijnendijk- miskende volgens het Brussels Arbeidshof van Beroep haar wettelijke verplichtingen! Ook bij de Arbeidsrechtbank te Leuven hadden ze eerder in dezelfde zaak al ongelijk gekregen. Dat OCMW's op een dergelijk roekeloos en tergende manier haar gerechtigden "den duvel" aandoen geeft aan wat OCMW's in de praktijk betekenen.
NVDR. " OCMW Een vloek of de redding?" Niettegenstaande Morsum Magnificat uit ervaring weet, dat Itinera Institute in haar projecten niet over een nacht ijs gaat, kunnen wij ons deze keer niet van de indruk ontdoen dat de deskundigen en Professoren nog nooit "oog in oog" met een OCMW hebben gestaan, in dit dossier terreinervaring missen. Wij hopen na 18 juni over de dossierkennis van het Itinera Institute niet teleurgesteld moeten zijn. Morsum Magnificat heeft de laatste vijf jaar zeer veel praktische ervaring opgedaan en lag ook aan de basis dat OCMW's mede rechtszaken voor de Arbeidsrechtbank diverse keren in het zand dienden te bijten, waarvan twee keer bij het Arbeidshof van Beroep, één keer te Brussel en één keer te Hasselt. Morsum Magnificat weet dat het bij de OCMW's grondig fout loopt, er te veel politieke invloed heerst en sociaal werkers onbekwaam zijn. Artikel 17 van het RMI van 26 mei 2002 kennen ze meestal niet. Niet voor niets dat advocaat Elfri De Neve over deze kwestie ook veel publiceert, ondermeer "OCMW vloek of redding" http://www.elfri.be/juridische-informatie/ocmw-vloek-redding --- en ook over de zaak waar de uitgever van Morsum Magnificat bij betrokken was http://www.elfri.be/rechtspraak/ocmw-teruggefloten-wegens-weigering-leefloon-na-vraag-informatie - meer informatie daarover kan u bekomen via