Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926406





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Ingrid Lieten onder vuur over het boek "De Keizer van Oostende"_Update1
23 mei 2012
Verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van de Vrt-nieuwsdienst in vraag.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.702.600
Brussel / Lanaken 23 mei 2012.

--- Update 1 22:31 23/05/2012
Wilfried Vandaele -N-VA- interpelleert Ingrid Lieten :
Journalisten van de openbare omroep die een boek schrijven. Het is al vaker gebeurd. Soms ligt het boek in de VRT-shop. Het boek ‘De keizer van Oostende’ zal daar niet liggen. Beide journalisten kregen van hun hoofdredacteur voorlopig het verbod om nog reportages te maken.

We hebben hier te maken met een algemene discussie over deontologie, journalistieke ernst, kwaliteit van bronnen enz. Niet iets waar wij ons als parlement mee moeten inlaten. Ware het niet dat we hier geconfronteerd worden met het snijvlak tussen de openbare omroep en de politiek.

Als de belastingbetaler elk jaar meer dan 300 miljoen euro ophoest voor de openbare omroep, dan moet die omroep betrouwbaar zijn. Kritische journalistiek, persvrijheid,  zijn voorwaarden voor betrouwbaarheid. U dringt, minister, in uw beleidsbrieven ook aan op meer onderzoeksjournalistiek.

Als de journalisten met hun boek de schijn van partijdigheid wekken, dan is dat geen goede zaak. Maar als de hoofdredactie ingrijpt, dan is er een veel groter probleem,  want dan zegt zij eigenlijk dat haar journalisten onbetrouwbaar zijn. En als de hoofdredactie de journalisten vervolgens sanctioneert terwijl ze vooraf op de hoogte was, dan geeft die de indruk dat er een politieke demarche is geweest.
Hoe dan ook: de openbare omroep wordt door dat alles onvermijdelijk beschadigd.

En als hoofdaandeelhouder, wat zeg ik, als enige aandeelhouder van de vrt, zijn wij hierover zeer bezorgd.
         VRAAG 1:
Zal u er als voogdijminister er toezien dat er een procedure ontrold wordt om dergelijke toestanden – het zijn “toestanden”- met beschadiging van de omroep, in de toekomst te vermijden?

        REPLIEK 1:
In het dossier van Jos Geysen bracht de VRT zelf beschuldigingen zonder wederwoord en duurde het zeer lang voor de hoofdredactie dat erkende. Nu schorst de vrt-hoofdredactie journalisten die in een boek, buiten hun job bij de vrt om, aan onderzoeksjournalistiek doen. Een dergelijke werkwijze brengt de betrouwbaarheid van de openbare omroep in het gedrang.

        REPLIEK 2:
Wij willen een sterke openbare omroep, met sterke en betrouwbare nieuwsprogramma’s. Journalisten die aan onderzoeksjournalistiek doen moeten hun werk goed doen. Dat is hun zware verantwoordelijkheid. En de redacties en hoofdredacties moeten weerstaan aan politieke of andere druk van buitenaf. Dat geldt voor alle media, en zeker voor onze openbare omroep.
Einde citaten van Wilfried Vandaele

Reactie van Jurgen Verstrepen -LDD- :
Zijn er voldoende schotten tussen het management en de directie en de journalistiek van de Vrt om te voorkomen dat er beïnvloeding is van boven uit? Als Rademaekers niet beïnvloedbaar is, dan ga ik er van uit, dat wat Rademaekers letterlijk zegt "ik heb geen rechtstreekse politieke druk gehad", klopt. Uiteraard kan het zijn dat er, zij het dan onrechtstreeks, via de Directie / Management van de Vrt wél druk is gezet.    
Op de website van de Vrt:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/120521_VRT_Reactie_Keizer
Wordt dus nog vervolgd.
--- einde update 1

Onlangs stelden we tijdens de oprichting van het Vlaams Energiebedrijf nog vast dat medewerkster Lieselotte van minister Lieten, rond Luc Pauwels draaide als een bij rond een honingpot, of dat vandaag nog het geval is, is zeer de vraag. Anderzijds is het goed, dat de rottigheid van de socialisten nog maar eens boven water komt, de zoveelste in de rij.

Vragen in Vlaams Parlement.
Ingrid Lieten, viceminister-president van de Vlaamse Regering, wordt over het boek "De Keizer van Oostende" vandaag in het Vlaams Parlement door vier politici geïnterpelleerd, meer bepaald Bart Caron, Wilfried
Vandaele, Wim Wienen en Bart Tommelein. Wim Wienen denkt al aan een procedure om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden, Bart Caron heeft het over de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie.

Hun Raad voor de Journalistiek zal weer "beslissen".
Zoals we kunnen vernemen zal de zaak nu bij de "pseudo" journalistenrechtbank worden gelegd, beide journalisten hebben immers de deontologische regels onderschreven, maar hoe zit het met de
arbeidsovereenkomsten van die journalisten met de Vrt. Kan je enerzijds in dienst zijn van de door de Vlaamse belasting betaalde openbare omroep en anderzijds gelijklopend, in eigen beheer, quasi dezelfde activiteit uitoefenen en eventueel de winsten opstrijken en wie betaalde de onkostennota's van die journalisten? Wij hebben daar onze twijfels over. Of de verstandhouding met Luc Pauwels, die in een bepaalde periode veel afwezig was bij de Vrt, al niet lang op een laag pitje stond, is een ander gegeven, het zou een verklaring kunnen zijn van activiteiten buiten de Vrt.

Artikel n° : 05/12/4722
Geplaatst : 12:31 23/05/2012

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 24 mei 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.