Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926407





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Magistraten zetelen in adviesraden en commissies.
19 mei 2012
Behalve voor nutteloze postjes betaalt justitie maandelijks 1,8 miljoen euro portkosten.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.698.000
Brussel / Lanaken 18 mei 2012.

Uit een antwoord van minister Turtelboom op een vraag van N-VA Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh blijkt dat 900 magistraten deeltijds zetelen in meer dan 300 commissies, sommige nuttig, andere totaal overbodig. Het N-VA Kamerlid pleit daarom voor een doorlichting.

Te verantwoorden of niet.
Er zijn vijfentwintig magistraten die voltijds werken voor een adviesorgaan binnen het domein justitie zoals voor de
Hoge Raad voor de Justitie, de privacycommissie, het Centraal Orgaan voor Inbeslagname en Verbeurdverklaring, de Commissie voor Kansspelen of de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde. Voor Van Vaerenbergh is de inzet van magistraten in voornoemde commissies zeker te verantwoorden, maar ze vraagt zich af of dat gezegd kan worden van alle 300 commissies waarbinnen de ongeveer 900 magistraten zetelen. Zo bestudeerde zij de lijst van commissies en stelde vast dat die zeker niet allemaal even nuttig zijn: Er bestaan bijvoorbeeld nog steeds 3 commissies die zich bezighouden met het Phenix-project, het project dat justitie moest informatiseren. Het is geflopt en intussen opgedoekt. De regering beloofde maanden geleden de commissies op te doeken maar dat is echter nog niet gebeurd.

Evaluatie nodig.
Wat nog opvallender is, is dat veel commissies zich buiten het veld van justitie bevinden. Vaak worden magistraten
gevraagd om te zetelen in tuchtraden maar er zijn ook magistraten actief in commissies waar de link met justitie niet zo duidelijk blijkt. Zo zetelen er magistraten in de commissie voor opiniepeilingen of de ‘Association belge francophone des cinémas d’art et d’essai’. Is het niet nodig te evalueren of de inzet van magistraten in dit soort commissies wel nuttig is, vraagt Van Vaerenbergh zich af.

Wildgroei.
Uit het antwoord van minister Turtelboom blijkt ook dat het in de praktijk niet meer zo evident is om magistraten te
vinden die bereid zijn deel uit te maken van een commissie. Aan de basis hiervan liggen de hoge werkdruk en de vaak lage vergoeding. Daarom wordt, indien er meerdere kandidaten zijn, de voorrang gegeven aan in ruste gestelde magistraten of magistraten die geen gerechtelijke achterstand kennen. Korpschefs worden uitgesloten van deelname aan commissies, zegt de minister. Het wordt dus tijd, zegt Van Vaerenbergh, dat de minister start met orde op zaken te stellen in de wildgroei aan commissies waaraan magistraten deelnemen, temeer men streeft naar een efficiëntere justitie waar de middelen zo juist mogelijk worden ingezet. Zij zal de minister verder ondervragen over de budgettaire impact die de veelheid aan commissies waarin magistraten zetelen met zich meebrengt.

Portkosten.
De minister diende niet enkel te antwoorden op vragen omtrent het zetelen van magistraten in adviesraden in
commissies maar ook over de maandelijkse portkosten van justitie die de pan uitrijzen. In de eerste maanden van dit jaar beliepen deze, aan externe postbedeling 1,8 miljoen euro voor de hoven en rechtbanken, dixit minister Turtelboom op een vraag van N-VA Kamerlid Sarah Smeyers. Als deze trend zich doorzet zal Justitie in 2012 in totaal 21,6 miljoen euro uitgeven aan portkosten, vorig jaar was dat nog 20,5 miljoen euro, en dat terwijl de vorige minister van Justitie, Stefaan De Clerck, beloofde dat de portkosten zouden dalen door het gerealiseerde project van de beslagberichten en door de modernisering van het strafregister. Het tegendeel wordt nu bewezen.

Tariefverhogingen BPost.
Volgens minister Turtelboom zijn de oorzaken van de uitgaven, de steeds toenemende tariefverhogingen van BPost.
In de praktijk zouden de besparingsmaatregelen van haar departement worden opgeslorpt door de toename in de uitgaven ten gevolge van de blijvende tariefverhogingen van BPost.  Voor Smeyers een reden te meer om verder in te zetten op efficiënte besparingsmaatregelen. Zo is er nood aan een beter overzicht op de uitgaven per hof of rechtbank zodat men duidelijk kan evalueren waar de uitschieters zitten, iets wat vandaag niet wordt bijgehouden.

Bron : N-VA
Bewerking : jvds

Artikel n° : 05/12/4714
Geplaatst : 10:07 19/05/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.