Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927120





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Civiele Veiligheid is jarig : Stand van zaken over brandweerhervorming.
15 mei 2012
Minister Joëlle Milquet geeft vandaag meer uitleg over de toekomst.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.694.200
Brussel / Lanaken 15 mei 2012.

In het ministerieel besluit van 4 februari 2008 werd een beheerscomité opgericht met het oog op de uitvoering van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid en tot vaststelling van de samenstelling en de opdrachten ervan, er werd ondermeer de S.A.H. -snelst adequate hulp- ingevoerd. Wat het gevolg daarvan is, hebben ze op voorhand onvoldoende ingeschat. Er werd in het kader van de hervorming van de hulpdiensten ook een federaal kenniscentrum opgericht, maar we weten dat de beste stuurlui meestal aan wal staan. Oprichten van commissies, werk- en studiegroepen, postjes creëren, dermate dat niemand door de bomen het bos nog ziet. Vooral vergaderen doen ze graag en na afloop pissen ze met zijn allen een heel grote plas en alles blijft zoals het was.

SAH.
We nemen een voorbeeld aan de brand op 1 mei 2012 in de Bessemerstraat te Lanaken, waar de brandweer van Maastricht -Nederland- als eerste arriveerde en dat terwijl er onlangs, met veel toeters en bellen, een voorpost van de brandweer van Maasmechelen in Lanaken werd geopend. Zelfs de brandweer van Maasmechelen mocht rechtsomkeer maken. Op 29 april 2012 was er een brand aan de Maastrichtersteenweg in Riemst, ook hier was de brandweer van Maastricht die van Bilzen en Maasmechelen te snel af! Voor die brand werden in het kader van de S.A.H., ladder- en pompwagen van Bilzen ter plaatse gestuurd, maar deze mochten onverricht ter zake terugkeren. Is de S.A.H. wel goed op poten gezet?

Brandweer is onvoldoende opgeleid en balorig.
Uit wat recent te Middelkerke -en uit vele andere voorbeelden- gebeurde is gebleken dat de brandweer onvoldoende opleiding heeft. De brandweer denkt soms ook dat ze para militairen zijn maar hebben in de verste verte niet de discipline die een absolute must is voor alle soorten interventies, van welke aard ook. Ook met teamwerk hebben ze het moeilijk, de onderlinge verstandhouding tussen de "beroeps" en de "vrijwilligers" is vaak zoek en de brandweer is het manusje van alles voor karweitjes door de burgemeesters opgelegd.

                 Een brandweerman uit Maasmechelen aan Morsum Magnificat :
                 " als u onder in het kanaal ligt, zullen wij er u wel uithalen "
 

Lobby tegen A.S.T.R.I.D.nv
De Genkse burgemeester Wim Dries -CD&V- wiens voorganger Jef Gabriëls -alias Jef den Turk- in de RVB van de nv A.S.T.R.I.D. zetelt, maakte de raadsleden wijs dat Genk van de -p-overheid verplicht werd om op het ASTRID net aan te sluiten en deed daarmee de waarheid nog maar eens geweld aan. De brandweer is faliekant tegen ASTRID omdat ze er doodeenvoudig niet mee kunnen werken, op forums stellen ze dan ook de meest domme vragen over de werking van de radiocommunicatie van ASTRID. Het systeem is inderdaad zeer uitgebreid maar mits voldoende IQ wel aan te leren. Geef de doorsnee brandweerman een hamer en hakbijl en nadien sterke verhalen aan de toog en in de gazetten maar geen fragiele en gecompliceerde ASTRID zend- ontvanger.

Balorig.
Dat ze enorm persgeil zijn is te zien op hun eigen websites, maar ze zijn pas echt in hun nopjes als ze het weer eens mogen uitleggen in de gazetten en voor de camera's en het is juist daarom dat ze heel graag informatie geven aan bepaalde journalisten want dan is de kans zeer groot dat ze weer eens aan bod komen. Morsum Magnificat daarentegen wordt bedreigd met : " ik zal uw fototoestel afnemen " en " we zouden u heel graag eens nat spuiten " en ergo : " .. als u onder in het kanaal ligt, zullen wij er u wel uithalen ..". Het laatste was een uitspraak van een "ancien" van de brandweer van Maasmechelen, och, een mens kan niet meer verstand gebruiken dat hij heeft en daarvan zitten er bij de brandweer blijkbaar ook -te veel-. Ook qua discipline bij de radiocommunicatie laat de brandweer wéér in haar kaarten kijken, de grootste onzin wordt de wereld ingestuurd, zaken die niets met hun job te maken hebben, ondermeer ook vulgaire praat, zoals door de brandweer van Bilzen onlangs " loop naar de kl....". Zelfs na, en ondanks de vermanende brief van de minister van Binnenlandse Zaken van 9 augustus 2011 blijven vele korpsen via de XML files toch nog adressen doorgeven waar zelfmoorden hebben plaats gevonden, op 24 maart in Diksmuide -IJzerlaan- toch zijn de instructies van de Civiele Veiligheid klaar en duidelijk "het mag niet", de brandweer is duidelijk balorig.

Stand van zaken.
Vandaag geeft federaal minister van BZ, Joëlle Milquet, ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de Civiele Veiligheid om 13u op haar kabinet uitleg over de stand van zaken : " ... Joëlle Milquet zal de prioritaire assen, de uitleg, de kalender en de financiering van de hervorming van de civiele veiligheid, waarvan zij de inwerkingstelling voorbereidt, uiteenzetten. De inzet en grote uitdagingen van deze nakende hervorming zullen u eveneens worden uitgelegd, alsook de beslissende stappen die binnenkort zullen worden gedaan via het neerleggen van wetgevende teksten ..." staat er in het persbericht. De minister wordt vandaag om 16u ook verwacht in het gemeentehuis van Lanaken, of ze daar op tijd zal toekomen is zeer de vraag, met Joëlle Milquet weet men immers nooit.

http://www.civieleveiligheid.be/CivieleVeiligheid/HervormingvandeCivieleVeiligheid/hervormingvoorprofessioneel/Wetgevingvoordeprofessioneel/tabid/171/language/nl-BE/Default.aspx

Artikel n° : 05/12/4704
Geplaatst : 8:15 15/05/2012

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 16 mei 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.