Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937814





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Leegstand van sociale woningen door gebrek aan renovatiemiddelen.
10 mei 2012
LDD Vlaams volksvertegenwoordiger Reekmans richt meldpunt leegstand op.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.687.400
Brussel / Lanaken 10 mei 2012.

Alarmerende cijfers van de koepel van de Vlaamse sociale huisvestigingsmaatschappijen, de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen -VVH- dat meldt dat alleen al voor dit jaar meer dan 200 miljoen euro te kort is voor het dringend renoveren van sociale huurwoningen. Het beschikbare budget is zelfs ontoereikend om aanbestedingsklare renovatiedossiers te financieren en daardoor neemt de leegstand in de sociale huisvestingssector verder toe. Vlaams parlementslid Peter Reekmans -LDD- dringt erop aan dat renovatie voorrang moet krijgen op nieuwbouw, maar ook voor de realisatie van de energiedoelstelling 2020 stelt  zich een probleem.
 
Geen geld beschikbaar.
Het viel Peter Reekmans op dat soms hele straten in sociale wijken leegstaan. Hij trok op onderzoek uit en kwam tot de vaststelling dat er sprake was van een structureel probleem. Het door hem opgerichte meldpunt,
www.leegstand.be, bevestigde dat en liet hem toe om de oorzaken vast te stellen.  Veelal bleek er simpelweg geen geld beschikbaar te zijn voor het dringend renoveren van leegstaande en verwaarloosde sociale huurwoningen. Ondanks de veelvuldige beloften van Vlaams minister Van den Bossche om van het renoveren van sociale woningen een prioriteit te maken, wordt er beleidsmatig nog steeds onvoldoende in renovatie geïnvesteerd. De VVH-kritiek is dan ook volkomen terecht. Bij afwezigheid van de noodzakelijke renovatiebudgetten piekt de leegstand in de sociale huisvestingssector meer dan ooit, aldus Peter Reekmans.

Energierenovatie 2020.
Naast de leegstandsproblematiek, is er ook het Energie renovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid dat wil komen tot een energiezuinige woning voor iedere Vlaming in 2020. Er zijn drie speerpunten: isolatie van alle daken, alle enkel glas vervangen en alle verouderde verwarmingsketels bannen. Dit Vlaamse programma kadert uiteraard in het Europese 20-20-20-plan dat op zijn beurt drie doelstellingen oplegt: tegen 2020 de uitstoot van CO2 met 20 procent terugdringen, het energieverbruik met 20 procent doen dalen en het aandeel hernieuwbare energie optrekken tot 20 procent.

Bijzonder beperkte realisaties.
Tot op heden zijn de realisaties op het vlak van energie-investeringen in de sociale huursector bijzonder beperkt, zegt Reekmans. De minister combineert nochtans de bevoegdheden Wonen én Energie. Als beleidsverantwoordelijke minister, zowel bevoegd inzake Wonen als Energie, zou mevrouw Van Den Bossche toch moeten weten dat de sociale huurders het meeste baat hebben bij een lagere energiefactuur, besluit Peter Reekmans. Hij zal dan ook niet nalaten om op beleidsbijsturingen aan te dringen, en dit zowel qua visie als qua efficiëntie.

NVDR.
Sommige politici, zoals Liesbeth Homans leggen alle gewicht in de schaal met de SVK's die -ongeschikte- woningen op de huurmarkt kunnen vinden en geschikt maken door op te knappen, dat is een systeem dat interessant is, maar blijkbaar haar doel mist. Morsum Magnificat blijft hameren op het verplicht in voege brengen van het conformiteitsattest, het bestaat, het moet alleen een verplichting worden.
 

Bron : LDD
Bewerking : jvds

Artikel n° : 05/12/4690
Geplaatst : 20:17 10/05/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 10 mei 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.