Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937823





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Duizend Europese jongeren reizen van Brussel naar Auschwitz.
04 mei 2012
Trein der Duizend zet jaarlijkse traditie voort.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.681.000
Antwerpen / Lanaken 04 mei 2012

In het gezelschap van de laatste overlevenden van de concentratiekampen reizen morgen, zaterdag 05 mei 2012, duizend Europese jongeren van Brussel naar Auschwitz ter herdenking van de slachtoffers van het naziregime. Ook vijf studenten radiojournalistiek van de Plantijn Hogeschool reizen mee en maken live radio op de trein.

Trein der Duizend.
De jaarlijkse organisatie van de Trein der Duizend is in handen van Het Instituut voor Veteranen, de Auschwitz Stichting, het Vredescentrum Antwerpen en de FIR. Dit jaar, van 5 tot en met 10 mei, gaan duizend leerlingen -een 700-tal leerlingen uit België en een 300-tal uit andere Europese landen- naar Auschwitz. Ze reizen in een oude nachttrein uit de jaren '90 bestaande uit zitwagens, slaaptuigen en een restauratiewagen. Onderweg herdenken ze de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning van de democratie op nazi-Duitsland.

Live radio.
Duizend jongeren in tientallen wagons, het wordt dus een uitdaging om alle passagiers tegelijk te bereiken en het programma gestructureerd te laten verlopen, laat staan om met iedereen een praatje te maken. Daarom brengen vijf studenten van de Plantijn Hogeschool tijdens de 23 uur durende rit live radio, daartoe werd in de restauratiewagen van de trein een kleine radiostudio ingericht.

Interactief.
De radiostudenten vervullen enerzijds de functie van omroepdienst door haltes, lunchpauzes en andere programmaonderdelen aan te kondigen maar anderzijds zorgen ze ook voor live verslaggeving. Zo zullen zij de deelnemers interviewen en polsen naar hun ervaringen. Dat alles wordt afgewisseld met een streepje muziek die over heel de trein wordt uitgezonden, de presentatie gebeurt afwisselend in het Nederlands, Frans en Engels. Ook de passagiers zelf worden betrokken bij de radio, het is de bedoeling om volledig interactief te gaan. Zo stuurden de klasgroepen op voorhand hun top vijf van favoriete nummers door waarmee ze bepalen welke muziek er gedraaid wordt. Er zijn wedstrijden, quizzes en twaalf klasgroepen volgen ter plekke een workshop radio, om vervolgens zelf een half uur radio te brengen, aldus Wilfried Vanderhaeghen, lector Radiojournalistiek aan de Plantijn.

Bevrijding Europa.
Op zondag 6 mei komt de trein aan in Krakow van waaruit het gezelschap verder naar Auschwitz en Birkenau reist. Op het programma staan bezoeken aan de concentratiekampen en op 8 mei, de dag waarop de bevrijding van Europa wordt gevierd, nemen de jongeren deel aan een internationale ceremonie in het bijzijn van enkele Belgische ministers. Ook hier zorgen de studenten radiojournalistiek voor de verslaggeving. De programma’s die ze in Polen maken zullen worden uitgezonden tijdens de terugreis naar Brussel, want ook die gebeurt per trein.

Bron : Plantijn Hogeschool
Bewerking : jvds

Artikel n° : 05/12/4668
Geplaatst : 17:36 4/05/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 04 mei 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.