Duizenden gezinnen in Vlaanderen werden tussen 1998 en 2004 benaderd om een nieuwe hypotheek te nemen op hun afbetaalde woning en het geld te sparen in een spaarplan bij Zelia -nu Delta Lloyd- Een tweeduizendtal ging in op het voorstel maar hen werd niet verteld dat het in feite om een hypotheek ging waar ze enkel intresten op betaalden maar dat het spaarplan een beursgebonden belegging was.
Belegging waardeloos. Voor de groep door Spaar Select misleidde klanten richtte Hendrik Boonen de belangengroep Spaarverlies op, die later werd omgevormd naar Dolor vzw. Meer dan 800 gezinnen sloten zich aan omdat zij zich bedrogen voelden. Na de verschillende beurscrashes bleek de belegging immers vrijwel waardeloos te zijn geworden en konden mensen hun hypotheek niet meer aflossen en gezinnen die niet mee procedeerden zagen hun woning openbaar verkocht worden. Echtscheidingen, zware financiële verliezen, overlijdens en zelfs enkele zelfmoorden waren het gevolg.
Pogingen tot uitstel. In november 2011 werden, met een vonnis van de correctionele rechtbank van Antwerpen, Delta Lloyd, Kempar, Spaar Select en Sistermans veroordeeld wegens misleiding van hun klanten maar de veroordeelde partijen gingen in beroep en probeerden vruchteloos de zaak uit te laten stellen voor het Hof van Beroep, waar de rechtbank niet op in ging. Op 02 mei -voormiddag-, 03 mei -de hele dag-, 09 mei -voormiddag- en 06 juni 2012 -voormiddag- zal er door alle betrokken partijen gepleit worden.
105 miljoen euro. Opnieuw zullen Delta Lloyd, Kempar, Spaar Select, Sistermans, Leus, Smits en notaris Coppens in de beklaagdenbank plaats moeten nemen. Dolor vraagt de hoofdelijke en solidaire veroordeling van alle partijen en en zal een schadevergoeding vorderen van minstens 105 miljoen euro, te vermeerderen met de gerechtelijke intresten vanaf de start van het gerechtelijk onderzoek -oktober 2003- Op de eerste zitdag zullen er slechts een 200 gedupeerden aanwezig zijn omdat voor veel mensen deze zaak diepe wonden heeft gemaakt en de traumatische ervaring veel te groot is geweest om de zaak in de rechtszaal te volgen.
Schikking. Normaal zouden er minstens 1000 burgerlijke partijen meer zijn. Maar in een ander product dat ook werd verkocht door Spaar Select met benaming "aandelenlease" heeft Hendrik Boonen op 05 december 2005 reeds een schikking getroffen met Dexia Nederland, de overnemer van Bank Labouchère, die deze producten heeft verkocht en werden de slachtoffers schadeloos gesteld. Deze regeling leverde enkele tientallen miljoenen euro op voor de gedupeerden en bleek achteraf vele keren beter te zijn dan de regeling die in Nederland werd bereikt door wijlen gewezen EU commissaris Wim Duysenberg.
Gedupeerde klanten van Spaar Select kunnen zich nog steeds aanmelden op . Instappen in de procedure kan nog tot het sluiten van de debatten -normaal voorzien voor 09 juni 2012. Een arrest wordt verwacht einde september 2012.