Politici moeten weten dat de pers de vuile was kan en mag buitenhangen.
Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.667.000 Brugge / Lanaken 22 april 2012. In dit artikel publiceren we "Exclusief" het Arrest in Hoger Beroep tegen Morsum Magnificat.
Is het -vuile- spel -wat politiek is- rond Van Den Driessche in de linkse pers -uit-gespeeld, of gaat het nog verder ? Iedereen met een beetje gezond verstand weet en beseft, dat de linkse pers op een cruciaal moment, politieke afrekening of niet, de rekening aan Pol Van Den Driessche gepresenteerd heeft. Uiteraard heeft dat alles te maken met het dreigend succes van de N-VA in het algemeen en in casu ook in Brugge, bovendien zijn intriges nooit ver weg in de politiek.
De journalistieke gedragscode van de beroepsjournalisten -die de code onderschreven-.
In artikel 23 van de Code van de Raad voor de Journalistiek van 20 september 2012, lezen we ".... de journalist respecteert het privéleven van personen en tast het niet verder aan dan noodzakelijk in het maatschappelijk belang van de berichtgeving ...". De vraag is nu of de vijftien jaar oude informatie die HUMO nu bracht, vandaag nog wel relevant is? Als Van Den Driessche in het verre verleden als hoofdredacteur bij Het Nieuwsblad, zijn boekje te buiten is gegaan, dan hadden die ondergeschikte journalisten met de middelen die ze toen, zowel juridisch als journalistiek gezien, hadden, kunnen reageren.
In de " Verklaring der plichten en rechten van de journalist uit 1971 " lezen we : " De journalist heeft het recht elke ondergeschiktheid te weigeren die in strijd zou zijn met de algemene lijn van het informatieorgaan waaraan hij medewerkt zoals deze schriftelijk werd vastgelegd in zijn contract van dienstneming. Deze weigering geldt ook voor elke ondergeschiktheid die niet duidelijk met deze algemene lijn overeenkomt ...". Uit de Code van journalistieke beginselen uit 1982, in augustus 2003 becommentarieerd door Pol Deltour, lezen we volgende passage : "... van een publieke figuur kan een journalist al zijn officiële doen en laten verslaan, dat gaat om politici, maar ook om belangrijke zakenmensen, syndicale leiders, advocaten, sportvedetten, artiesten, mediafiguren. De journalist zal wel respect opbrengen voor het privéleven van de publieke figuur in zoverre dit geen enkele relevantie heeft voor diens maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid...". In de laatste versie van de deontologische -2010- code heeft de VVJ één en ander à la tête du cliënt aangepast. OCMW Begijnendijk. In het onderzoek van Morsum Magnificat naar de grove disfuncties van de OCMW Voorzitter van Begijnendijk, Lisette Verbeeck -MGB- heeft Morsum Magnificat vastgesteld dat deze Voorzitter niet de kwaliteiten heeft die van een OCMW Voorzitter mogen worden verwacht, Lisette Verbeeck mede de vriendschapsband die ze met wijlen burgemeester Verhaegen -MGB- had, op de OCMW voorzittersstoel terecht kon komen. Vijf jaar heeft de rechtszaak tegen Morsum Magnificat, haar journalist en verantwoordelijk uitgever tot in Hoger Beroep aangesleept, uiteindelijk volgde op 6 maart 2012 het arrest waarbij de rechter in beroep het vonnis van de rechter van de Correctionele rechtbank te Leuven bevestigde.
Lees hier in exclusiviteit het arrest van 6 maart 2012. Binnenkort brengt Morsum Magnificat een artikel met meer details over deze zaak. Verjaring. Het komt Morsum Magnificat over dat, indien Pol Van Den Driessche een klacht tegen HUMO wil poneren, hij rekening moet houden met het Decreet van 20 juli 1831 waarin ondermeer staat " ... De vervolging van feiten die te kwalificeren zijn als laster en belediging van een openbaar gezagsdrager wegens feiten in de uitoefening van zijn ambt gepleegd en dit door middel van de verspreiding van een geschrift zijn onderworpen aan de korte verjaringstermijn .... ". De vervolging van feiten die te kwalificeren zijn als laster wegens aantijgingen gericht tegen een met een openbare hoedanigheid bekleed persoon naar aanleiding van feiten in verband met zijn bediening, verjaart, bij toepassing van de artikelen 4 en 12 van het Decreet van 20 juli 1831 op de drukpers reeds na verloop van drie maanden (zie A. DE NAUW, Inleiding tot het bijzonder strafrecht, Mechelen, Kluwer, 2010, 275).
De artikelen 4 en 12 van voormeld decreet bepalen: “Art. 4. Laster of beleediging jegens openbare ambtenaren, of jegens lichamen, dragers of agenten van het openbaar gezag, of jegens elk ander gesteld lichaam, wordt op dezelfde wijze vervolgd en gestraft als laster of beleediging gericht tegen private personen, behoudens hetgeen dienaangaande bij de volgende bepalingen is voorzien. Art. 12. De vervolging van de bij de artikelen 2, 3 en 4 van dit decreet voorziene misdrijven verjaart na verloop van drie maanden, te rekenen van den dag waarop het misdrijf werd gepleegd of van dien der laatste gerechtelijke akte;”. Einde verhaal? Met deze zaak krijgen we een eerste vervolg naar voorbeeld van Steve Stevaert die na de berichtenstorm zich afschermt met "privacy", ook Pol Van Den Driessche schermt zich plotseling op die manier af. Dat publieke figuren die jarenlang hun macht "zouden" misbruikt hebben, er zich plotseling op die manier vanaf kunnen maken is ook bedenkelijk, dit verhaal is duidelijk nog niet ten einde. Artikel n° : 04/12/4.632 Geplaatst : 16:07 22/04/2012 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © |