Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938264





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Wordt wanbeheer binnen Sociale Huur Maatschappijen eindelijk aan de kaak gesteld?
11 maart 2012
LDD : Depolitisering van Sociale Huisvestingsmaatschappijen een noodzaak.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.622.000
Brussel / Lanaken 11 maart 2012.

In het verleden stelde LDD reeds herhaaldelijk de mistoestanden aan de kaak binnen de Sociale Huisvestingsmaatschappijen -SMH's- Het lopende multidisciplinair onderzoek naar het wanbeheer bij de ‘Inter-Vilvoorde Maatschappij voor Huisvesting’ en de geplande doorlichting van de sociale huisvestingsmaatschappijen in Aarschot, Ninove en Ronse zijn dan ook een goede zaak omdat eindelijk beleidsmatig ernstig werk wordt gemaakt van de schrijnende mistoestanden in de sociale huisvestingssector. LDD Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans is alvast van oordeel dat de resultaten van deze onderzoeken niet dienen te worden afgewacht om nu al werk te maken van het depolitiseren van de veelal incompetente en zeer dure raden van bestuur. 

Vermoedens van wanbeheer.
Recent interpelleerde Peter Reekmans Vlaams minister Freya Van den Bossche over het wanbeheer bij de ‘Inter-Vilvoorde Maatschappij voor Huisvesting’, een sociale huisvestingsmaatschappij die momenteel het voorwerp uitmaakt van een multidisciplinair onderzoek maar dat is niet alles : Er is tevens een doorlichting gepland van de sociale huisvestingsmaatschappijen ‘Samenwerkende Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen’ in Aarschot, ‘Ninove-Welzijn’ uit Ninove en ‘De Nieuwe Haard’ uit Ronse. Voor nog eens vijf andere sociale huisvestingsmaatschappijen zijn er reële vermoedens van wanbeheer, wat impliceert dat deze organisaties door hun hoog risicoprofiel preventief onder een strikt toezicht worden geplaatst. Onder impuls van Vlaams minister Freya Van den Bossche worden de wanpraktijken binnen de sociale huisvestingssector dus eindelijk aangepakt. Peter Reekmans vraagt zich dan ook af waarom het zo lang heeft geduurd alvorens er iemand verantwoordelijkheid opnam. De voorbije jaren heeft hij immers talloze keren diverse beheersproblemen in de sociale huisvestingssector aan de kaak gesteld. Hij noemt de huidige problemen dan ook niet nieuw temeer omdat het beheer van de sociale huisvestingsmaatschappijen veelal gebeurt via hopeloos gepolitiseerde raden van bestuur.

Politiek samengestelde RvB.
Peter Reekmans licht toe: “Sociale bouwmaatschappijen worden doorgaans gerund door een louter politiek samengestelde raad van bestuur. Het spreekt dan ook voor zich dat die politiek benoemde bestuurders allerminst worden geselecteerd op basis van hun deskundigheid om een bepaalde sociale huismaatschappij oordeelkundig te besturen en beheren. De gangbare realiteit is dan ook dat een mandaat in een raad van bestuur veelal een compensatie is voor politici die zelf net naast een zitje in de gemeenteraad of schepencollege grepen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er in tal van sociale huisvestingsmaatschappijen sprake is van wanbeheer. Het is dan ook dringend noodzakelijk dat de raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen gedepolitiseerd worden en dat de toekomstige bestuurders enkel worden geselecteerd op basis van bestuursdeskundigheid. Met de twee miljoen euro aan zitpenningen die nu jaarlijks wordt uitbetaald aan veelal louter politiek benoemde bestuurders ben ik er ten stelligste van overtuigd dat de vereiste bestuursdeskundigheid kan worden aangetrokken om de sociale huisvestingsmaatschappijen op een professionele en dus maatschappelijk verantwoorde manier te runnen.”

Het ideale moment.
Reekmans vindt de start van een nieuwe gemeentelijke legislatuur, begin volgend jaar, het ideale moment om deze sector eindelijk op een professionele leest te schoeien. Dat is een verplichting ten aanzien van de tienduizenden gezinnen die wachten op een sociale woning. Er valt dus echt geen tijd meer te verliezen om de sociale huisvestingssector ingrijpend te hervormen, besluit Peter Reekmans.

Bron : LDD
Bewerking : jvds

NVDR.
Morsum Magnificat vraagt zich af, hoe lang het nog moet duren vooraleer de Genkse cvba Nieuw Dak wordt doorgelicht, ook daar geeft de Genkse CD&V politiek de toon aan, maar sluit vooral de ogen voor de miskleunen.  

Morsum Magnificat waarschuwde al eerder.
Sociale Maatschappij Goedkope Woningen een zootje.
http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=2188&Itemid=0
Het wordt inderdaad hoogtijd, dat in het kader van de sociale -en andere- fraude alle sociale woningbouw maatschappijen worden doorgelicht. 

Artikel n° : 03/12/4.535
Geplaatst : 20:14 11/03/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 23 maart 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.