Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16928323





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Radioactief element van Kortessem herkend
22 december 2006
Radioactieve waterpas zou afkomstig zijn van een Mortier of Houwitser


Bezoekers website Morsum Magnificat : 178.000

Betekom / Amsterdam 22 december 2006
Een specialiste van de Amsterdamse Brandweer JM meent in het radioactief tuig wat te Kortessem in een container van het gemeentepark werd gedumpt een waterpas van een vuurwapen te herkennen.

Waterpas.
Wat in het verslag van Aib-Vin?otte-Controlatom al te zien was, wordt nu door een milieuspecialiste van de brandweer van Amsterdam bevestigd, maar deze laatste geeft volgende toelichting ;



Dit is een waterpas, waarschijnlijk militair, mogelijk van een houwitser of een mortier, om het geschut in te stellen voor het schieten.
Waarschijnlijk is de achterzijde aan de binnenkant van de glazen ?libelle? voorzien van radiumverf, om het apparaat bij nacht te kunnen aflezen. Gewoon met een penseel radium aanbrengen aan de binnenwand van de buis, de buis krommen, met vloeistof vullen en dichtsmelten. Militair is radium op veel grotere schaal toegepast dan civiel.
Reden: militairen moeten bij nacht dingen kunnen aflezen zonder externe lichtbron, omdat met een externe lichtbron de vijand een gemakkelijk punt zou hebben om op te mikken. Voor de meeste particulieren was toepassing van radium op zo grote schaal veel te duur.
Omdat de harde gammastraling van het radium de fluoriserende verf binnen een paar jaar kapot straalt (daarom geeft het ook geen licht meer) en de verf deels uiteen valt, is na zoveel jaar de gehele vloeistof voorzien van radium. EN natuurlijk zorgt ook het vervalproduct radon (en gas) er anders nog wel voor dat de hele inhoud besmet is.
Het zou in principe ook mogelijk zijn dat niet in de libelle maar erachter radium is aangebracht, al acht ik dat minder waarschijnlijk. In dat geval zal het hele ding aantoonbaar besmet zijn (veegproef), al is het alleen al van het vele vrijkomende radon.

J.M.

Laatste update ( 22 december 2006 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.