Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938408





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Is er na B-H-V een E-H-V in de maak?
02 maart 2012
Federale regering wil arrondissementen Eupen, Hoei en Verviers samenvoegen.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.609.100
Brussel / Lanaken 02 maart 2012.

Bij de uitvoering van de zesde staatshervorming wil de federale regering de gerechtelijke arrondissementen Eupen, Hoei, en Verviers samenvoegen tot één gerechtelijk arrondissement EHV en dit ondanks dat het parlement van de Duitstalige gemeenschap onlangs unaniem een resolutie aannam voor het behoud van een eigen gerechtelijk arrondissement Eupen.

25 jaar terug.
Het is N-VA senator Danny Pieters die niet kan begrijpen hoe Vlaamse partijen daarvoor kunnen pleiten zeker in het licht van problemen die er waren en nog zijn, met de splitsing van het gerechtelijk arrondissement
B-H-V, een al jarenlange Vlaamse eis. Pieters vreest dan ook dat E-H-V een Duitstalig B-H-V zal worden. Deze gerechtelijke reorganisatie van Duitstalig België zet bovendien de klok 25 jaar terug toen de wetgever besloot het toenmalige tweetalige arrondissement Verviers te scheiden, de moeilijkheden met betrekking tot de correcte uitvoering van gerechtelijke procedures in de Duitse taal waren tot dan toe immers niet te overzien. Door het instellen van een apart gerechtelijk arrondissement Eupen konden de rechtsvorderingen vanaf dan in het Duits ingeleid worden en op voortreffelijke wijze behandeld. Tot op heden functioneert dat probleemloos. Franstaligen worden er trouwens ook naar hun voldoening bediend via de faciliteiten.

Averechts.
Ondanks dat er geen reden is om aan te nemen dat er fundamenteel iets is veranderd maakt de federale regering, net op het moment dat ze zegt een eerste stap te willen zetten in de richting van splitsing van B-H-V,
een averechts voornemen bekend rond Oost-België. Onbegrijpelijk, zegt Pieters.
In Eupen zien ze de bui en problemen al hangen want een opslorping van hun gerechtelijk arrondissement betekent onvermijdelijk :
- Franstalige rechters die geen Duits kennen en dus niet kunnen worden ingezet voor Duitstalige zaken.
- Duitstalige rechters die, behalve alle Duitstalige zaken, ook nog een pak Franstalige zaken erbij zullen moeten nemen.
- Stiefmoederlijke behandeling van het Duits en het Duitstalig gebied.
- En, een accentverschuiving in het vervolgingsbeleid: de criminaliteitsproblemen in landelijk Duitstalig België zijn immers fundamenteel anders dan in pakweg Hoei.

Geen vereenvoudiging.
Deze hervorming is bovendien verre van een administratieve vereenvoudiging van justitie, iets wat zeker tot uiting zal komen als en wanneer de gemeenschappen meer bevoegdheden op gebied van justitie krijgen.
Deze regering beloofde immers ook de domeinen justitiehuizen inclusief strafuitvoering, slachtofferopvang en sociale begeleiding evenals jeugdstrafrecht te zullen overhevelen. Zowel de Hoger Raad van Justitie als het eenparige Parlement van de Duitstalige Gemeenschap en de Regering van de Duitstalige Gemeenschap wijzen de opheffing van het gerechtelijk arrondissement Eupen resoluut af. Daarom roept de N-VA vandaag alle andere Vlaamse partijen op om gehoor te geven aan de unanieme stem van Oost-België, voor N-VA is het duidelijk: "Na B-H-V, géén E-H-V!”, besluit Pieters.

Bron : N-VA
Bewerking : jvds

Artikel n° : 03/12/4512
Geplaatst : 10:35 2/03/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.