Morsum Magnificat zet deur open voor onbezoldigde freelance medewerkers.
15 februari 2012
Vrijheid van meningsuiting, zonder het juk van de Raad voor de Journalistiek.
Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.591.200 Lanaken 15 februari 2012
Het is een feit dat burgerjournalistiek, tot groot ongenoegen van de beroepsjournalisten, steeds populairder wordt, zelfs op vele plaatsen de beroepsjournalisten verdringen. Alhoewel Peter Vandermeersch destijds -16 april 2008- diende toe te geven dat de kwaliteit van de freelancers steeds beter wordt en zelfs in vele gevallen deze van de beroepsjournalisten overtreft, hebben de beroepsjournalisten dat signaal na de diverse bijeenkomsten in het kader van " Multimedia 2015 " -IPV Antwerpen- niet begrepen. Hoe zouden ze ook, zij wanen zich immers ongenaakbaar en door de politiek, die hen betaalt, beschermd.
Minister van media koopt de pers. Sinds minister Ingrid Lieten de portefeuille -vol Vlaams belastinggeld- van media regelmatig mag openen en overal aan de media subsidies mag uitdelen, hebben óók de beroepsjournalisten de weg naar "hun" socialistische minister gevonden. De beroepsjournalisten zijn gaan janken dat ze overspoeld worden door een legertje freelancers en burgerjournalisten van in totaal meer dan 8.500, dus dubbel zoveel als hun VVJ club. Omdat minister Lieten dezelfde kleur heeft als sommigen die in de journalistiek denken de lakens te kunnen uitdelen, zoals logebroeder Filip Voets, hebben zij bij mediaminister Lieten gehoor gevonden en hebben ze Lieten voor hun kar kunnen spannen.
Raad voor de Journalistiek. De Raad voor de journalistiek is ontstaan uit de Vlaamse Vereniging Journalisten, een club die ook doorgangsbewijzen van Binnenlandse Zaken bekomt. Beroepsjournalist wordt men pas na een stage en wanneer men kan bewijzen uit de journalistieke activiteit voldoende inkomen te kunnen genereren om van te leven. Wie stage loopt moet heel braaf en nederig zijn en toestaan dat de pen wordt vastgehouden door politiek getinte hoofdredacteurs. Die stagairs zijn de slaven van commerciële mediamagnaten als Christian Van Thillo e.a. De Raad voor de Journalistiek eet, financieel gezien, uit de handen van beroepsvereniging VVJ vzw dat op veel Vlaams belastinggeld kan rekenen. De Raad voor de Journalistiek -RvdJ- heeft bij haar oprichting in 2002 voor haar leden een gedragscode opgesteld, de z.g. deontologische code, die in 2007 werd gewijzigd, maar hun gedragscode kan geen vat hebben op journalisten die geen lid van hun clubje beroepsjournalisten. De statuten van de RvdJ hebben trouwens geen enkele wettelijke waarde, bovendien wil de RvdJ regels opleggen die afgestemd zijn op de gedeeltelijke bescherming en andere extra legale voordelen die hun leden genieten.
Lieten trekt de kar. Sinds de rechtszaak die Morsum Magnificat tegen de RvdJ voert, heeft deze minister Lieten voor de kar weten te spannen en recent kende de minister subsidies toe met als voorwaarde dat die clubjes de gedragscode van de RvdJ onderschrijven! Lieten kóópt de journalisten, dat deed ze wellicht op voorspraak van haar woordvoerster Lot Wildemeers die nogal wit staat met de Voorzitter van de Vlaamse Journalisten Vereniging vzw, Walter Van Den Branden. Voordien had Van Den Branden ook al een pamperend artikel over Lieten in Exclusief geschreven. We denken hier aan hand- en spandiensten.
Redactiemedewerker van Morsum Magnificat Vanaf vandaag kunnen freelance medewerkers die zich in de journalistiek bewegen, onbezoldigd met Morsum Magnificat samenwerken, u onderschrijft vooral geen regeltjes van de RvdJ, maar wel dat u in het kader van het gebruik van de perskaart van Morsum Magnificat, de Belgische wetten en deze van het EVRM zal naleven. De eerste medewerker kreeg vandaag zijn Morsum Magnificat perskaart -inzet-, u zal dus vanaf nu ook bij Morsum Magnificat regelmatig bijdragen lezen over Brugge en omstreken.
Eerste regiomedewerker van Morsum Magnificat.
Filip Somers Brugge -FSB- Heeft u iets uit regio Brugge, stuur het naar Filip of geef een seintje via 0477 36 28 47
Veiligheid. We roepen kandidaat medewerkers op om zoveel mogelijk onderwerpen over "arbeidsveiligheid" aan te brengen, de politiek heeft geen interesse voor dat soort onveiligheid, ondanks dat de ernstige arbeidsongevallen nog steeds toenemen. Als tweede onderwerp willen we oproepen om onveilige elektrische installaties aan te kaarten. Verder de niet-conformiteit van huurwoningen, ook dit is een actueel onderwerp dat steeds meer voor komt en voor vele mensen een probleem is. Geïnteresseerd ? stuur een e-mail naar